Mam mały problem z edycją modelu NPCa. Mianowicie mam model bez plecaka i chcę mu dodać ten plecak. Próbowałem to zrobić tak:
1. w 3ds max odczepiłem plecak od modelu NPC z plecakiem (w Milku nie dałem rady odczepić plecaka), zrobiłem co trzeba, żeby działało w Stalkerze, po czym wyeksportowałem do pliku smd (ponieważ miałem zamiar otworzyć go w milku)
2. otworzyłem w Milku model NPC, otworzyłem plecak, umieściłem plecak w odpowiednim miejscu modelu NPC, po czym nie za bardzo wiedząc do której kości przyczepić plecak, przyczepiłem go do szyi,
3. wykesportowałem do object, zrobiłem co trzeba w AE, odpaliłem grę i jeste kłopot. Plecak mniej więcej jest tam gdzie trzeba, ale podczas ruchu modelu plecak odłazi na wszystkie strony.
Da się coś z tym zrobić ? Domyślam się, że coś zje*ałem z jointami w Milku, ale co ?
EDIT
Poradziłem sobie trochę inaczej. Znalazłem model NPC z plecakiem, który nie jest "zintegrowany" z resztą modelu (stanowi w milku oddzielną grupę). Usunąłem pozostałe grupy (żeby został sam plecak), zaimportowałem mojego NPC i przypisałem plecak do tych kości modelu, które niejako mają styczność z plecakiem. Teraz wszystko hula jak trzeba.
EDIT 2
Coś jest nie tak z tym modelem. Gdy używam go jako modelu dla aktora i zginę, wyskakuje taki oto błąd:
- Kod: Zaznacz wszystko
Expression : assertion failed
Function : CPHActivationShape::Create
File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrPhysics\PHActivationShape.cpp
Line : 177
Description : _valid( start_pos )
Jednakże zginąć nie jest łatwo, ponieważ kule się bohatera podczas używania tego modelu nie imają. WTF ?
EDIT 3
Temat do zamknięcia, rozwikłałem zagadkę - zapomniałem zrobić za pomocą convertera plik *.bones, przez co nie załadowałem tego pliku do nowego modelu. Przez to nie działało w modelu wykrywanie kolizji\uderzeń i dlatego kule się mnie nie imały i wywalało błąd po śmierci.