The Last of Us

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Last of Us

Postprzez Glaeken w 10 Gru 2012, 22:35

impulse_101 napisał(a):Swoją drogą idąc to logiką dziecinne jest też podniecanie się grą z która nie miało się styczności.

Znam serie gier Uncharted tego samego studia i żadne screeny czy tam gameplaje nie oddadzą jej prawdziwego wyglądu ani poziomu grywalnosci. Tak jestem fanbojem i tak podniecam się grą z która nie miałem styczności ale znajac możliwości studia Naughty Dog wiem czego mogę się spodziewać.

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kis104, marcel.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 10 Gru 2012, 23:29

Te pierwsze gameplaye tak średnio wyglądały graficznie i troche mnie dziwił ogólny zachwyt, zobaczymy może nie będzie tak źle.

Wiadomo że lekkie skrypty muszą być, tzn nie tyle co skrypty ale sam scenariusz ramowy misji/rozdziału gry. Da się zrobić efektywne motywy ale to wymaga napisania gry z rozmachem, stworzyć zawansowane symulacje i złożoność świata. Producenci idą na łatwizne robiąc wszystko na sztywno, zobacz jaką frajdę sprawia losowa sytuacja w gta4 gdy np scigający nas glina zostanie rozjechany przez spanikowanego od wystrzału taksówkarza przy okazji potracajacego kobiete niosącą zakupy która stacza się nam pod nogi ze schodów przy okazji obrzucajac tymi zakupami. Nie chodzi mi o gloryfikacje gta bo jest dalekie od ideału ale o to że przy rozbudowanym świecie można uzyskać widowiskowe zupełnie przypadkowe sytuacje. Teraz nawet drzwi się w grach nie otwiera normalnie tylko klik.... i oglądamy sliczną animacje ruchu reki podczas której nie mamy żadnej kontroli nad postacią. Jakie konsekfencje? A no takie że kiedyś można było normalnie w ułamku sekundy je pchnąć, można je było zastawić kartonem lub krzesłem aby mieć otwarta drogę ucieczki, mozna było walnąć kolbą aby się otworzyly gdy nam na czasie zależy itp. Obecnie mamy debilną cutscenke która wygląda jeszcze debilniej gdy goniący nas npc zamiera 2m za naszymi plecami bo jest tak samo sparaliżowany jak my na czas animacji :E To jest ta skryptyzacja którą spotyka się na każdym kroku, skryptyzacja której nie rozumiem a która najzwyczajniej powoduje ze gry są ubogie. Takie produkcje jak ta na samym początku będąc nowością wniosły troche kinowych odczuć do rozgrywki ale na tym koniec postępu, nawet nie probują chociaż cześciowo 'randomizować' rozgrywkę tylko jadą od początku do końca na sztywnych skryptach. To jest złe, kiedyś flagowe produkcje przełamywały schematy a obecnie ulegają schematyzacji. To jest regres i co gorsza wmawia się graczą to jest awsome.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Soviet w 10 Gru 2012, 23:48

Są gry, które ze skryptów zrobiły sztukę i są takie któe ich nie używają. Mi tam przyjemnie gra się zarówno w Call of Duty jak i w Diablo.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Glaeken w 10 Gru 2012, 23:49

Impulse: Sorry ale... pierdo*isz jak potłuczony. Przecież wiadomo, że Naughty Dog nie robi gier typu open world i TLoU też takie nie będzie.

Co do braku postępu to nawet nie wiesz jak błądzisz :-) Nie czekalbym do maja ledwo powstrzymując wytrysk gdybym nie znał podejścia tego studia do wprowadzania innowacji w grach.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez impulse_101 w 11 Gru 2012, 00:53

@Glaeken a gdzie ja pisałem o otwartym świecie? Pisałem o interaktywności i symulacji świata a to nie to samo... ale sam piszesz żeś fanboy więc i tak będziesz wiedział swoje :E Ciekawi mnie tylko czy będziesz potrafił wskazac innowacje jakie ma ta gra wprowadzić?

@Soviet sztuką to jest zrobić i zaimplementować widowiskowy system walki a nie nagrać cutscenke wzbogaconą o migające literki. Przecież te QTE przypomina automaty do tańczenia gdzie trzeba nadepnać odpowiednie pole gdy zapali sie śwatlo. To by mnie nie dziwilo na Wii ale że wprowadzili to na xboxa i ps3 :facepalm:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Glaeken w 11 Gru 2012, 01:29

impulse_101 napisał(a):@Glaeken a gdzie ja pisałem o otwartym świecie? Pisałem o interaktywności i symulacji świata a to nie to samo...

Interaktywnosc i symulacja świata są głównymi elementami cechujacymi właśnie gry typu open world. Co zresztą sam potwierdziłes podając jako przykład nic innego ale właśnie GTA ;-)
The last of us nie bedzie ani symulacja swiata ani super interaktywna bo to nie jest domeną tego studia więc po co wylewac swoje żale nt. cut scenek i skryptyzacji, ktore niewątpliwie w tej grze wystąpią i to w ogromnych ilosciach. Rockstar to nie Naughty Dog.
impulse_101 napisał(a):ale sam piszesz żeś fanboy więc i tak będziesz wiedział swoje :E Ciekawi mnie tylko czy będziesz potrafił wskazac innowacje jakie ma ta gra wprowadzić?

To, że cenie produkcje Naughty Dog nie musi jednocześnie oznaczać, że będę ślepo bronił ich kolejnej gry jeśli okaże się słaba bądź bedzie jedynie odgrzewanym kotletem. Wierzę jednak, że po raz kolejny mnie pozytywnie zaskoczą.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez paintball_0 w 11 Gru 2012, 11:45

impulse_101 napisał(a):Jak napisze o map lightningu i ogólnej sztuczności tekturowego świata (i to wygralo nagrode?) pełnego skryptów i qte to pewnie znowu będzie że nie grałem a krytykuje :caleb:

Hehe, właśnie ta tekturowatość i "skryptowane" oświetlenie tak mnie zachwyca w TLoU. ;) Lubię ładne dekoracje. Lubię widzieć, że siadł sobie level artist z level designerem i zbudowali wszystko tak, żeby było ładnie, a nie realistycznie. Ta gra jest jak film i to mi się podoba.

Muszę zgodzić się z Glakenem w przypadku gier Naughty Dog. Oni potrafią robić dokładnie takie gry, jakie robią. Ale co ważniejsze- od tego studia oczekuje się właśnie tego.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez impulse_101 w 11 Gru 2012, 13:46

Jak ten lvl artist wstawia tam lampę która swieci ale nie daje światła i nie rzuca cienia to mówie Ci pieknie to wyglada, naprawde jest czym się podniecać :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Glaeken w 11 Gru 2012, 14:23

impulse_101 napisał(a):Jak ten lvl artist wstawia tam lampę która świeci ale nie daje światła i nie rzuca cienia to mówię Ci pięknie to wygląda, naprawdę jest czym się podniecać :E

No faktycznie, to całkowicie skreśla grę!!! Wręcz 1/10 w CD Action bo jakaś lampa nie rzuca cienia i nie świeci. Bardzo istotny szczegół który uniemożliwia granie :D
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez impulse_101 w 11 Gru 2012, 15:24

Starasz się zbagatelizować brak dynamicznego oświetlenia przyrównując problem do jednej mało znaczącej lampy.
Myśle ze doskonale widzisz jaka jest różnica w stalkerze na static i dynamic i że nie sprowadza sie to do pojedynczego obiektu.
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative KoweK.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Soviet w 11 Gru 2012, 16:00

Przecież będzie dynamiczne oświetlenie. Ty widział Uncharted 3?

Mnie tam bardziej boli, że to znowu jakieś zobie ma być. Przecież nikt nie lubi zombie.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Glaeken w 11 Gru 2012, 16:01

A ocenianie gry tylko przez pryzmat grafiki (i to takiej, której się jeszcze nie widziało na żywo) nie jest bagatelizowaniem? ;)

Podejrzewam, ze nie widział nic od Naughty Doga.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości