Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Co zmienilibyście w S.T.A.L.K.E.R.'ze?

Postprzez Voldi w 21 Lut 2013, 09:02

Dużą część Twoich oczekiwań, Wolandzie, spełnia mod MISERY do CoPa. Zagraj, a potem powiedz, czy faktycznie chcesz takich drastycznych ograniczeń, bo paru wyjadaczy rzuciło go już przy Pogłębiarce, która nawet na vaniliowym weteranie (jeśli zna się fabułę) jest dosyć prosta.
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Reklamy Google

Postprzez Ahmed1109 w 21 Lut 2013, 16:22

Weterani i nie dali rady ? ja taki przeciętniak a doszedłem do zbierania ekipy na wycieczkę do Prypeci :P

A zgodzę się z pomysłem a pro po liczebności stalkerów, można by zrobić tak że by po prostu do zony by przybywali nowi ludzie a ci niektórzy po prostu by tak jakby stawali się bardziej doświadczeni czyli np. był Sobie tam jakiś kot, spotkaliśmy go w kordonie z kurtką skórzaną i markowem, a w dalszym etapie gry, gdzieś tam za Zwęglaczem spotykamy go już z kombinezonem Sevą i jakimś Vintozerem czy tam Grozą
Awatar użytkownika
Ahmed1109
Stalker

Dołączenie: 28 Lip 2012, 22:04
Ostatnio był: 10 Gru 2017, 15:37
Miejscowość: Wioska kotów
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Gizbarus w 21 Lut 2013, 16:33

Tylko że taka metoda - ma sporo sensu - wymagałaby ograniczenia swobody gry i przy okazji wymagałaby masy pracy od twórców gry. Przygotować kilkuset stalkerów z osobowością, historią, unikalnym dialogiem, wyglądem etc, na wypadek, gdyby ktoś był na tyle głupi, żeby wybić aktualną populację? Masa pracy, niestety.

Ale sam bym czegoś takiego chciał w grze - nie cholernego targowiska, jak w CS, gdzie ilość zabitych stalkerów można było pod koniec gry liczyć w tysiące...:facepalm:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Woland w 21 Lut 2013, 16:51

Ale że jak? Stalkerów unikalnych 80+ 10 w rezerwie i tyle. A jak wyludnisz zonę sam żeś sobie winien. To raczej nie jest miejsce o napływie 1000osób/dzień
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Kozaki: 10

Postprzez Gizbarus w 21 Lut 2013, 17:19

Trolland, pomyślże choć przez chwilę - argument "sam żeś sobie winien" jest totalnie bez sensu. Dziś nie robi się gier, jak w latach mojej młodości - jeden błąd i musisz zaczynać grę od nowa, bo coś skopałeś. Dziś nawet sandboxy mają pewne ograniczenia, żeby gra w ogóle była możliwa. Inaczej totalnie traci się sens istnienia takiej gry - tym bardziej, że przeciętna IQ dzisiejszego gracza od jakiegoś czasu oscyluje pomiędzy muszką owocówką, a kłębkiem wełny...:caleb:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive zołg.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez Woland w 21 Lut 2013, 17:34

Ale są zapisy, nie? Raz zginiesz to wczytasz i akcję pokierujesz już prawidło, nie?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Kozaki: 10

Postprzez Kudkudak w 21 Lut 2013, 18:05

Widać, Woland, że oscylujesz między muszką owocówką a kłębkiem wełny. Tu chodzi o to, że dzisiejsze gry są ograniczane i powoli się degenerują - przecież dostajemy w kółko to samo, tylko z lepszą grafiką. Kiedyś były naprawdę dobre gry, dzisiaj są co najwyżej dobre. Technologią idą naprzód, ale w niektórych produkcjach mocno zostawiając grywalność w tyle...ehhh. Przynajmniej ja to tak interpretuje.

BTW mi ta ludność w Zonie jakoś nie przeszkadzała. Ograniczyłbym jednak spawn w dalszych miejscach Zony bo miałem często wrażenie, grając w SoC-a, że w okolicach Magazynów respi się więcej stalkerów niż w Kordonie, a to oczywiście nielogiczne. Nie grałem w CS i nie mogę tego poprzeć, ale za mocnym wyludnieniem Zony jakoś tam nie byłbym na tak. Poza tym miło się prowadzi potyczki, z tępym wrogiem, ale zawsze to jakieś urozmaicenie. W CoP było to drastycznie ukrócone - nie dość że było tego mało, to jeszcze "o ten jest przyjacielem, to nie mogę go zabić". Ja oczywiście i tak ich zabijałem i byłem zdradzieckim mordercą :caleb:
Ostatnio edytowany przez Kudkudak, 21 Lut 2013, 19:00, edytowano w sumie 1 raz
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Dziab_Dziab w 21 Lut 2013, 18:38

Co do trudności gry to ostatnio grałem w Mafię II i przyznam, że jest o wiele za łatwa. Pierwsza część w porównaniu do tej gry jeśli chodzi o trudność wyszła całkiem inaczej, lepiej. Jednak w nowej części jest dobra grafika, klimat, muzyka i to ma wystarczyć, by zadowolić większość graczy, ale nie wszystkich.

A tak wracając do stalkera. W CS spawn stalkerów był naprawdę przesadzony i odnoszę wrażenie, że przez to gra jest po prostu słaba. No niestety. Momentami nie ma czasu, by przeszukać ciała poległych, ponieważ już leci do nas pierdylion lepiej wyekwipowanych wrogów. A co do modyfikacji. Wielu graczu teraz, nawet tych starszych może nie dać sobie rady z powodu drastycznego powiększenia problemu trudności.
Awatar użytkownika
Dziab_Dziab
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2013, 20:09
Ostatnio był: 02 Sie 2017, 16:59
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 23

Postprzez silos w 24 Lut 2013, 21:29

Nie wiem co wy macie do wojny frakcji,mi sie one zaje*iście podobają :3
Awatar użytkownika
silos
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2013, 18:05
Ostatnio był: 13 Cze 2015, 23:14
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 5

Postprzez Juraszka w 25 Lut 2013, 22:43

http://stalker.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=6840&p=208883&hilit=+co+zmieniliby%C5%9Bcie#p208883

Nadal mam podobną wizję, z małą zmianą... czasami można byłoby napotkać dzikie psy lub dziki. Mutanty istniały by tylko w opowieściach ewentualnie jakieś przewidzenia (będąc w opuszczonych laboratoriach, widzielibyśmy mutanta przeskakującego z ciemnego konta w ciemny korytarz, gdzie by znikł, ale później okazałoby się, że wcale go nie było). Ilość stalkerów nieodnawialna - jeśli ktoś zginie to bezpowrotnie, oczywiście skrypt AI pozwalałby im przeżywać starcia z dziką zwierzyną lub by unikali jej z daleka. Z każdym związane jakieś zadanie, krótkie wydarzenie/historia.
Czyli nadal wizja przygnębiającej pustej strefy, gdzie czas pozostawia swoje ślady...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez silos w 02 Mar 2013, 11:10

Żeby stalkerzy nie padali od razu od mutantów.
PRZYKŁAD:W CoP pewna grupa stalkerów zaprowadziła mnie do anomali betonowa wanna od azu zaatakowały nas snorki.Taki snork skaze raz na stalkera i ten leży :(
Awatar użytkownika
silos
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2013, 18:05
Ostatnio był: 13 Cze 2015, 23:14
Kozaki: 5

Postprzez Progres w 22 Mar 2013, 23:06

Ja bym dodał więcej opuszczonych miejsc (to polepszyłoby bardziej klimat).
Awatar użytkownika
Progres
Kot

Dołączenie: 07 Wrz 2012, 13:23
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 15:29
Frakcja: Wolność
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość