Postapo PBF

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Postapo PBF

Postprzez Royaliste w 06 Cze 2013, 18:20

Witam Was po dłuższej przerwie.
Dzięki temu, że zima była dosyć długa, usiadłem wreszcie nad moją książeczką. I niczym Tolkien (ehehe, ego rośnie) stworzyłem całkiem interesujące, według mnie, uniwersum, i na jego podstawie chciałbym stworzyć grę typu PBF.

Zauważywszy, że wszystkie dzieła traktują o post apokalipsie która miała miejsce ''kupę'' czasu przed wydarzeniami, a sama akcja toczy się na powierzchni (Fallout) Z drugiej strony mamy Metro pana Głukowskiego, o życiu kilkanaście (dziesiąt? Nigdy nie wiedziałem, czy dwadzieścia to kilkanaście, czy już kilkadziesiąt) lat po apokalipsie, w schronie zwanym dumnie Moskiewskim Metrem.

Uniwersum, które mam, to Warszawa (a jakże by inaczej!) z roku 2103, osiemdziesiąt pięć lat po wyniszczającej wojnie nuklearnej. Ludzkość dotrwała do tej magicznej daty ukryta w metrze, o wiele większym, niż mamy je obecnie, jednak w 2013 roku, nowym, wielkim stuleciu, człowiek stawia swoje pierwsze kroki. Coraz śmielej czuje się na powierzchni, na tym raju utraconym, i jest już niemalże gotowy, by wrócić do ludzkich siedzib, w których mieszkali jego przodkowie przed ponad stu laty. Ludzie wychodząc z metra zakładają pierwsze osady na powierzchni, w bezpośredniej okolicy od wyjść z podziemnych stacji. I chociaż nadziemne grody są dobrze zabarykadowane i strzeżone przez największych frakcyjnych wyjadaczy, to skrzyżowanie dalej zaczyna się zupełnie inny, dziki świat, pełen tajemnic i niewytłumaczonych zjawisk.

W grze (ciągle pracują nad nazwą tej gry) potencjalny gracz może zostać kimkolwiek chce. Na prawdę, nie ma żadnych ograniczeń, byle by był postacią ludzką. Polityk, żołnierz, skaut, łowca czy handlarz - jak to mówią na dzikim zachodzie: that's your choice.

I jeśli chodzi o mechanikę - nie przewiduję żadnych magicznych kostek, czy coś. Wszystko opierać się będzie na talencie pisarskim gracza, oraz na relacji gracz - moderator, a czasem i nawet gracz - gracz.

No, to podstawy wam zaprezentowałem. Wrzucę więcej konkretów, jeśli ktoś będzie chętny żeby wziąć udział w powiedzmy... ''beta testach''. Postawi się forum, dopracuje wszystko, a potem to już z górki.
Czekam na Waszą opinię i pozdrawiam.
A, i to jest tylko pomysł, więc jeśli jest głupi/nieoryginalny, to nie krzyczcie :c
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Dołączenie: 09 Gru 2012, 15:42
Ostatnio był: 16 Gru 2013, 20:20
Miejscowość: Wandea
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Reklamy Google

Re: Postapo PBF

Postprzez Wave w 06 Cze 2013, 18:54

Ja tam czekam, aż ktoś zechce ruszyć z Mad Maxem PBF. W sumie za mało w filmach przedstawiono świata, ale Australia i motoryzacyjne wojny stwarzają dość duże pole do popisu.
Wave

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Royaliste w 06 Cze 2013, 19:15

Ja stawiam na coś w naszych pięknych, Polskich realiach :D
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Postprzez Gizbarus w 06 Cze 2013, 19:20

Ciekaw jestem, czy admini to przepuszczą - kiedyś spotkałem się z fenomenem sesji takiego typu, ale na forum poświęconym stricte fantastyce. No cóż... Z racji głodu RPG przyjrzę się, jak sobie radzisz jako MG i może się przyłączę do zabawy - acz zdajesz sobie sprawę, że Warszawskie metro nie ma żadnej wartości jeśli idzie o ochronę przed promieniowaniem, etc...? :E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Glaeken w 06 Cze 2013, 19:44

A ja jestem ciekaw Twojego pomyslu... zrob sesję tutaj, w sensie: na tym forum. Nie wiem czy jest jakis dzial temu poswiecony ale powinien byc.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Royaliste w 06 Cze 2013, 19:50

Z tego co mi wiadomo, to było tutaj kilka gier w stylu PBF, które za długo tu nie posiedziały :/
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Postprzez Salciarz w 06 Cze 2013, 20:19

Ja jestem ciekaw. Ale nie jako sesja, ale cały PBF.

Z kolei nie popieram defetystów z góry. To może być jakiekolwiek universum, nie koniecznie w naszym świecie. Może w świecie równoległym mamy rozwiniętą sieć metra? ;)
Awatar użytkownika
Salciarz
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2012, 20:55
Ostatnio był: 05 Lut 2017, 14:09
Miejscowość: Dlaeko.. daleko...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 13

Postprzez marcel w 06 Cze 2013, 20:26

Ciekaw, jako i Glaeken, jestem ci ja. Jeśli uda się coś skleić do kupy, bardzo chętnie rzucę okiem.

To może być jakiekolwiek universum, nie_koniecznie w naszym świecie. Może w świecie równoległym mamy rozwiniętą sieć metra?

A po co od razu pchać się w świat równoległy? Wystarczy zmienić nieco naszą własną historię, ot: w roku 20xx miłościwie nam panująca Hanka Gronkiewicz-Waltz postanowiła po raz kolejny podnieść ceny biletów, ale w zamian metro warszawskie pogłębiła i zakończyła budowę drugiej (czy której to sobie autor nie wymyśli) linii. ;)
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez Royaliste w 06 Cze 2013, 20:44

Sesja próbna, wersja alfa PBFa, o to mi chodziło.
I nie, nie będzie równoległych światów, tylko lekko zmodernizowana historia współczesna.
Sklejać do kupy zacznę już niedługo, póki co chcę wypromować pomysł, żebym sam ze sobą nie grał :D
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Postprzez Glaeken w 06 Cze 2013, 20:48

Co do sesji to "góra" się nie zgadza z czysto technicznych powodów - robi się syf i posty "sesyjne" wyskakują jako nowe i zapychają panel po prawej. Więc robić rób ale niestety raczej nie tutaj.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Royaliste w 06 Cze 2013, 20:50

No wiem, postawię osobne forum, bo wątpię, by władza się zgodziła :) Poza tym, z całym forum dla siebie jest łatwiej stworzyć grę, by była przejrzysta.
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Postprzez Pilot w 06 Cze 2013, 20:53

W polskim internecie ze świecą szukać PBF nie opartych na anime, pokemonach czy wilkach dlatego też jestem zainteresowany projektem. Zapowiada się dobrze i puki co można wprowadzić wszystko, od zombie po kosmitów więc tylko czekać choć chętnie pomógłbym przy tworzeniu tego PBF.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości