Neostrada 10 Mb/s- opinie

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Neostrada 10 Mb/s- opinie

Postprzez Tajemniczy w 10 Cze 2013, 19:09

Niedługo będę musiał zmienić dostawcę internetu. Zdecydowałem się na neostradę 10 Mb/s. Teraz mam internet radiowy 1mb. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was ma ten internet i jego opinie na temat w/w. Szukałem opinii w Google ale tam zdania są podzielone- jedni pieją peany na temat neostrady drudzy mieszają ją z gównem. I jestem teraz w dylemacie :/ . Proszę o opinie i pomoc.
PS: A i żeby nie było odpowiedzi w stylu "kup se i sprawdź". Za takie coś to dziękuje.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Re: Neostrada 10 Mb/s- opinie

Postprzez Universal w 10 Cze 2013, 19:20

Mieszam peany z gównem.

Mam to łącze od miesiąca, zamiast Orange Freedom. Fakt, jest szybciej (miałem 2 mbps), ale zamiast ściągania 1 megabajta na sekundę, mam ok. 500-600 kb na sekundę. Modem (gówno za złotówkę, kiedyś zmienie) ogranicza mi do 8,1 mbps, więc nie winię ich za to, że nie wyciągam pełnej prędkości, ale 500/600 to jednak nie w pełni to, co mógłbym wyciągnąć z modemu, a zapewniano, że wszystko poleci z maksymalną prędkością.

Źle nie jest, ale dupy nie urywa, biorąc pod uwagę obiecanki z Twardej. Na początku czasem zrywało połączenie, teraz jest w miarę w porządku. Jeśli będziesz miał dobry modem, router czy inny sprzęt, to powinieneś być zadowolony, bo w moim przypadku podobno centrala jest "wadliwa"
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Tajemniczy w 10 Cze 2013, 19:32

U mnie to ma być do przeglądania stron ew do gier multiplayer żeby pingu za wysokiego nie było i jakiś film na YT obejrzeć. Nada się Neostrada do tego?
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Kannibal w 10 Cze 2013, 19:52

Posiadam taka usługa od 2 tygodni. Ogólnie jest wszystko dobrze, transfer dochodzi do 1.2 Mb nie spada poniżej 1 Mb. Tylko jak masz taka możliwość to nie bierz livebox. Najgorszy modem jaki tylko może być. Jestem zmuszony go używać z powodu telewizji, ale ostatnio coś mu się nie spodobało i pozamieniał porty, nawet przywrócenie fabrycznych ustawień nic nie dało, przez dłuższy czas zrywało połączenie, mimo tego że kabel był wpięty w port teoretycznie od internetu. Dopiero po sprawdzeniu wszystkich portów internet nie przerywa i dekoder nie woła o podłączenie go do modemu. Za te pieniądze co się za niego płaci razem z abonamentem można coś dużo lepszego nabyć. Pozdrawiam.
Kannibal
Kot

Dołączenie: 14 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 19 Sie 2015, 15:29
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez Kpuc w 10 Cze 2013, 20:20

Livebox to totalny chłam, zamiast niego do 10Mb Neostrady lepiej wziąć TP Link TD W8960N -170zł
Image

Za ten post Kpuc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kannibal.
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Kozaki: 285

Postprzez djcycu w 10 Cze 2013, 20:31

Ja mam radiówkę 4MB (w nocy 8MB) i gry multiplayer chodzą zacnie wręcz. Ping pingiem, zawsze pokazuje cuda ale inni gracze zawsze mi mówili że było w porządku i nie wyglądało to na ping rzędu +999 jak pisało :D W takim razie myślę że twoja 10MB powinna śmigać jeszcze lepiej. Tak jak chłopaki piszą trzymaj się z daleka od tego Liveboxa bo kuzyn go też posiadał. Nie doszliśmy końca z tym rupieciem a serwisant pofatygował się przyjechać dopiero po miesiącu! Kolejny Livebox (bo tamten po prostu szlag trafił) został zamieniony po wtórnej awarii zwyczajnym routerem i póki co wszystko mu na razie gra.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez caleb59 w 10 Cze 2013, 21:01

Najpierw by korzystać trzeba mieć pociągniętą linię telefoniczną TPSA (teraz Orange) z domu do najbliższej centrali oddalonej nie dalej niż 5km...

Aby sprawdzić możliwości techniczne etc. udaj się tutaj: http://www.orange.pl/prt/service_availability_check

Trochę suchych faktów - prędkość pobierania i wysyłania zależy od synchronizacji modemu/routera z linią telefoniczną - na jego negatywny wynik może wpływać wiele czynników między innymi: jakość linii telefonicznej, automat zainstalowany na centrali odpowiedzialny za przycinanie synchronizacji u klientów ze słabszymi liniami, zaszumienie linii telefonicznej, jakość modemu/routera etc...

Co do pingów - jakiś czas temu Neostrada wymusza przeplot Interleaved, czyli z korekcją błędów na linii co tym samym nieco rzutuje na pingi - kiedyś na przeplocie Fast pingi były naprawdę niskie - teraz trzeba mieć albo dobrą jakościowo linię telefoniczną albo mieszkać w jakimś newralgicznym punkcie Polski by pingi na kraj i świat nie były zbyt wysokie - u mnie oscylują w granicach 35-60ms (CoD 4, BF 3 - zarówno polskie jak i zagraniczne serwery)...
Nie jest źle i dla przeciętnego zjadacza chleba jest to praktycznie niezauważalne ale ktoś kto długo siedzi na usługach TPSA (Orange) wie, że kiedyś bylo lepiej...

Nie ma jako takiej recepty odnośnie sprawnego działania usługi - u większości osób działa ok - ostatnio pojawił się problem z Youtube i buforowaniem na łączach ADSL (zarówno Neostrada jak i Netia)...

Jestem klientem TPSA (Orange) od 2005 roku i naprawdę oprócz jednego przykrego epizodu z walką o niższe pingi naprawdę nie mam na co narzekać - synchronizacja stabilna jak skała, pełny transfer pobierania/wysyłania zawsze (być może swoje robi też mój router Linksys AG 241v2 ze zmodyfikowanym oprogramowaniem), brak większych problemów - ostatnimi czasy jak wspomniałem jest problem z Youtube u większości ludzi...

Nie jestem specem, znam tylko suche fakty jak i opieram się o własne doświadczenia - spece siedzą tutaj i tam najlepiej pytaj: http://forum.neostrada.info/viewforum.p ... 184d0bccf1
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:36
Kozaki: 679

Postprzez Tajemniczy w 10 Cze 2013, 21:35

Sprawdzałem po adresie i po numerze telefonu stacjonarnego i 10 Mb/s jest u mnie dostępne. Parę lat temu zmieniali u nas te takie "słupki telefoniczne" (kiedyś były takie cementowe teraz takie plastikowe cylindry) czy to też może mieć wpływ na jakość internetu zmodernizowanie tego?
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez dorian w 10 Cze 2013, 22:10

Mam Neostradę do 10 mb (teraz w umowie zapowbiegawczo piszą "do"). Fizycznie neta mam 6 mb, bo jak sprawdzili w BOK Orange akurat w mojej wsi sa takie a nie inne tzw. możliwości techniczne łącza i tyle mogę mieć póki co max. Do tego TV + telefon stacjonarny. Wszystko działa jak należy. Jeśli chodzi o internet stabilny jak skała, nigdy nic się nie rwie ani nie zawiesza + stale trzyma prędkość j/w. Mam go od +/- pół roku i dla mnie jest o.k.i wystarczająco.

Kannibal napisał:
Tylko jak masz taka możliwość to nie bierz livebox. Najgorszy modem jaki tylko może być.

Mam to wsio j/w na modemie Livebox 02 jak tu:

Image

Wszystko chodzi bez żadnych problemów.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Junx w 10 Cze 2013, 22:12

Ja mam od około roku i jestem zadowolony, w punktach będzie jaśniej:

- Szybki: Max 1.2 Mb/s [do stacji mam około 500m]
* W około 20 minut ściągniesz 1.5 GB, czyli w godzinę około 4.5 Gb, nie jest tak źle. Kiedyś ściągałem na "test" około 45 GB przy max prędkość [1.2 MB/s] i zajęło do nie całe 12 godzin :P

- Router z Wi-Fi: Standard w tych czasach
* LiveBox [nie ma żadnych problemów]
* Wi-Fi działa bezproblemowo

- Zmienne IP [włącz i wyłącz]
* W przypadku ograniczonej ilości pobrań, która pozwala na pobranie w czasie 1 godziny przykładowo dwóch plików, wystarczy wyłączyć i włączyć router, odczekać około 2 minut [tyle się włącza] i możemy pobierać kolejne pliki.

Ogólnie jest dla mnie ok, nie było jakiś większych problemów, prócz aktywacji, która zajęła ponad tydzień, ale warto było czekać. Miałem może dwa razy, że Internet wolniej chodził, ale ten spadek długo nie trwał.

Tajemniczy...
Parę lat temu zmieniali u nas te takie "słupki telefoniczne" (kiedyś były takie cementowe teraz takie plastikowe cylindry) czy to też może mieć wpływ na jakość internetu zmodernizowanie tego?

Tak, wymiana kabli i "słupków" poprawia szybkość łącza.

Kpuc...

Livebox to totalny chłam, zamiast niego do 10Mb Neostrady lepiej wziąć TP Link TD W8960N -170zł

Nie zgadzam się z tym ja problemów żadnych z tym routerem nie mam. Może to zależy od nowych kabli oraz skrzynki, która jest nie daleko [około 500m].

Celeb59...
prędkość pobierania i wysyłania zależy od synchronizacji modemu/routera z linią telefoniczną

J/w napisałem do @ Kpuc'a

Co do pingów [...] teraz trzeba mieć albo dobrą jakościowo linię telefoniczną albo mieszkać w jakimś newralgicznym punkcie Polski by pingi na kraj i świat nie były zbyt wysokie - u mnie oscylują w granicach 35-60ms [...]

Mieszkam na wsi. U mnie ping jest w okolicach 35-65 ms. Gram cały czas w DayZ [Mod do ArmA 2] na różnych serwerach.

ostatnio pojawił się problem z Youtube i buforowaniem na łączach ADSL

Owszem zdarzały się z buforowaniem problemy, ale po czasie ustąpiły.

synchronizacja stabilna jak skała, pełny transfer pobierania/wysyłania zawsze

Potwierdzam, brak rozłączeń i pełne prędkości odbierania/wysyłania.

Dorian...
Mam to wsio j/w na modemie Livebox 02 jak tu

Mam ten sam i nie ma z nim problemów.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: Wczoraj, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez impulse_101 w 10 Cze 2013, 22:17

Kpuc napisał(a):Livebox to totalny chłam, zamiast niego do 10Mb Neostrady lepiej wziąć TP Link TD W8960N -170zł

Teraz jest livebox 2.0 (przy tym łączu) z USB drive, obsługą DLNA wiec myślę ze zamiana na TPlinka byłaby dość mocno średnim pomysłem.

Co do neosa to raczej nie ma co się zastanawiać bo to jest na kablu wiec jest jedyny normalny internet na polskiej wsi porównując do tych wszystkich wirelessowych badziewi.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Kpuc w 11 Cze 2013, 08:47

Pytanie tylko co ten livebox 2.0 ma w środku ? Mówicie ze przy 10Mb/s jest ten LB 2, tylko nie każdy mieszka 500M od rozdzielni.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Kozaki: 285

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości