Profesja

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Profesja

Postprzez ThermalsPL w 20 Cze 2013, 18:12

Jak już to wolałbym być badaczem.Zwiedził bym zonę,wiedział gdzie co jest i przynosił próbki dla naukowców Czystego nieba albo tych nad Jantarem.Może bym troche zarobił i kupił coś,co pomogło by mi w tej profesji.Pałętał bym się, szukał i badałbym działanie być może nowych anomalii i artefaktów,chodził od obozu do obozu,pytał bym się stalkerów czy nie mają czegoś przydatnego na sprzedaż i jak mogę pomóc i ewentualnie przewodził za pięniadze jakiegoś stalkera.
"Stary,dobrze że tu jesteś!Wpadłem jak śliwka w gówno!"-Strzelec Czystego Nieba
Awatar użytkownika
ThermalsPL
Kot

Dołączenie: 30 Cze 2012, 13:17
Ostatnio był: 01 Sie 2019, 16:30
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Lightened IL 86
Kozaki: 6

Reklamy Google

Postprzez StalkerCell w 20 Cze 2013, 22:16

Ja chciałbym być stalkerem-snajperem, czyli:
w dzień robiłbym to co inni stalkerzy, polowania, szukanie artów, etc., ale w nocy 'zmieniałbym' się w elitarnego snajpera, co nosi najlepiej podrasowany sprzęt, np. taki SWD z celownikiem noktowizyjnym, dwójnogiem i innymi pierdołami podłączonymi pod snajperkę. Broniłbym bazy w nocy przed hołotą, która chce naleźć do srodka :D

Plusy:
+szacun wśród kolegów stalkerów,
+szacun u handlarzy stalkerskich, niższe ceny,
+wyrobione umiejętności strzeleckie,
+cisza podczas posterunku,

Minusy:
-zdecydowanie zmęczenie,
-wybity 'dołek strzelecki',
Awatar użytkownika
StalkerCell
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2013, 17:06
Ostatnio był: 20 Gru 2024, 02:53
Miejscowość: Paniewo
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 57

Postprzez Iwaszka w 20 Cze 2013, 22:33

Zawsze działałem sam. Trochę się już bawię w ASG i rekonstrukcje (od 2006/2007). Nauczyłem się jednego. Można liczyć zawsze tylko na siebie, nawet w nie wiadomo jak dobrej i wyszkolonej ekipie.
Zawsze dźwigam przy sobie kbk AKMS oraz karabin wyborowy, dawniej R700 teraz Mosin 91/30.
Rzadko używam optyki, tylko gdy naprawdę jest niezbędna, dzięki temu unikam refleksów świetlnych zdradzających pozycję strzelecką. Do tego jestem samotnikiem. Sam dokonuje zwiadu/infiltracji, sam dobieram cele wedle własnych kryteriów, gdy trzeba to wesprę jakąś drużynę ogniem, albo sprzedam jakieś informacje. W grupie działam rzadko, tylko gdy nie ma innego wyjścia. Tak robię normalnie i zapewne taka była by moja profesja w stalkerowskiej zonie ;)
Nie jestem snajperem, po prostu dobrze strzelam, po cholerę "gloria i lans" słowa snajper :soviet:

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez LordHagen w 20 Cze 2013, 22:39

Chyba łowcą artefaktów - takie jest, według mnie, pierwotne założenie Stalkera. Pierwsi stalkerzy przybywali po to, by zarobić, potem dopiero wyszły jakieś koncepcje zniszczenia ZONY etc.
Poza tym wykonywałbym drobne roboty dla naukowców - przynieś, wynieś, pozamiataj - na grubsze sprawy, jak eskorta naukowców przez niebezpieczny teren, bym się nie pisał.
Starałbym się również, gdy nabrałbym już doświadczenia, pomagać kotom.
Podsumowując - Głównie łaziłbym zbierając artefakty, co jakiś czas wpadając do jakiejś bazy, żeby je opchnąć, a jak by w bazie był jakiś kot, to mu pomóc, doradzić. Od czasu do czasu wpaść do Naukowców po robotę ;)
A tak poza tym - pomagałbym jeszcze Powinności przy misjach zwiadowczych - zawsze chciałem być takim cichutkim zwiadowcą - tylko jakiś pistolet z tłumikiem, snajperka i ew. słaby automat, gdyby mnie jakiś strażnik wykrył i zaalarmował resztę obozu :D
Jak już wszyscy piszą - albo zdecydowana większość - plusy i minusy, to dajemy:
Plusy:
+ Sporo kasy za artefakty,
+ Gdy któryś kot przeżyje ( jeśli ja też przeżyje i zdążę mu dać rady :P ) to wdzięczność wyżej wymienionego,
+ W miarę bezpieczeństwo - anomalie zawsze można wykryć, a jakbym był najemnikiem, to zachowanie celu, niekoniecznie :/ TAK- wiem, napisałem, ze chcę być zwiadowcą, ale chodzi mi o takie zwiady, ze sprawdzić np. ile osób jest w obozie wroga, a nie ze zwiad i eliminacja celu, to tylko w ostateczności. Tak piszę na wszelki wypadek, bo pisząc dalej trochę pomyślałem ,ze ktoś może źle zinterpretować to, co napisałem ;)
+ Znajomości w Powinności ( jak będę duży to zostanę Kochanowskim :caleb: )
Minusy:
- Jakieś jednak zagrożenie ze strony anomalii,
- Małe dawki adrenaliny, bo mało strzelania :/
- Wrogowie w Wolności... chyba, ze nie skapną się, kto robi te zwiady :D
- Jeśli bandyci dowiedzieliby się, ze jestem łowcą artefaktów, to pomyślą, ze zawsze mam tego pełne kieszenie, wiec też mogą zagrażać :/
I to chyba tyle... Trochę adrenalinki, trochę znajomości, sporo kasy.... Do dobrego życia brakuje już tylko skrzynki Kozaków :TM: i towarzysza do rozmów w bazie... ale o to nie trudno :D
Chodź, opowiem Ci bajeczkę,
O dalekiej Ukrainie,
Wy**bało elektrownię,
Czarnobyl nie żyje!
LordHagen
Stalker

Dołączenie: 17 Mar 2013, 11:05
Ostatnio był: 28 Maj 2014, 21:47
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 5

Postprzez DiegtiariowTM w 21 Cze 2013, 08:14

Ja może bym był Technikiem.

-Dużo kasy
-Bezpiecznie bo w bazie siedzi
-Respekt
-Grzebanie w żelastwie

To by był mój fach w zonie.
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 43

Postprzez maciejow w 23 Cze 2013, 20:48

Ja bym chciał być przewodnikiem, bo nawet STALKER Tarkowskiego też był rodzajem przewodnika.
A z resztą przewodnik zarabia dużo pieniędzy i dobrze zna Zonę.
THIS IS ZONA

Za ten post maciejow otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DiegtiariowTM.
Awatar użytkownika
maciejow
Kot

Dołączenie: 18 Kwi 2013, 21:33
Ostatnio był: 18 Maj 2014, 11:42
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 2

Postprzez Grzechu300 w 24 Cze 2013, 12:03

Zaraz zaraz, a czy każdy Stalker nie jest po części wszystkim, co wymieniliście? Ot tutaj czasem sprzeda się część ciała upolowanego mutasa, tutaj łatwym kosztem zdobędzie się artefakt i opchnie u handlarza, znów przeprowadzi się jakiegoś kota przez niebezpieczny teren czy podreperuje sprzęt...

Prawda, wyszkolenie w danej pojedynczej dziedzinie czy profesji jest dużo lepsze, ale jednak uważam, że najlepiej znać się choć trochę w każdym, przydatnym w Strefie temacie. ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Szczur w 24 Cze 2013, 21:45

привет! :)

Hmm, ja bym chciał zostać lekarzem albo przewodnikiem w Zonie, chociaż poszukiwaniem tajnych dokumentów i artefaktów też bym nie pogardził.
Lekarz - żeby pomagać pokrzywdzonym Stalkerom. Myślę, że byliby wdzięczni, zawsze jakiś napiwek by się trafił, no i oczywiście reputacja.
Przewodnik - reputacja, odwiedzanie nowych obszarów, omijanie anomalii, ogólnie też by klienci byli zadowoleni.
Poszukiwacz - kto by tam nie chciał odnajdywać tajnych dokumentów lub spędzać wielu godzin w anomaliach, aby wyciągnąć te piękne twory Zony? Oczywiście przydałby się jakiś kompan, który osłaniałby tyły. (zawsze w Stalkerze brakowało mi przyjaciół, z którymi byłoby weselej na akcjach, :( frakcje trochę wynagradzają)
Tak się zastanawiałem jeszcze nad handlarzem, albo barmanem. Siedzenie w bazie lub w jakiejś innej ciekawej miejscówce, słuchanie interesujących i tajemniczych opowiadań z Zony. Także załatwianie sprzętu chłopakom, aby przeżyli kolejne dni.

Mam nadzieję, że zadowalająco się udzieliłem. ;)
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Postprzez silos w 24 Cze 2013, 22:01

Ja to w bazie Wolności albo Czystego Nieba byłbym handlarzem.Tak jak kolega na górze napisał plusy jakie się z tym wiążą.Siedzisz sbie bezpiecznie coś od kogos kupisz sprzedasz z zyskiem,posłuchasz ciekawych rzeczy.Żyć nie umierać ^^
Awatar użytkownika
silos
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2013, 18:05
Ostatnio był: 13 Cze 2015, 23:14
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 5

Postprzez McSayerPL w 25 Cze 2013, 00:18

Hmm, dołączyłbym się pewnie do jakiegoś malutkiego oddziału Stalkerów i podróżowałbym w poszukiwaniu artefaktów. Byłbym chyba specem od rozpoznania terenu, ze względu na to, że jestem flegmatykiem ;p
Awatar użytkownika
McSayerPL
Stalker

Dołączenie: 18 Maj 2013, 09:02
Ostatnio był: 22 Mar 2024, 12:22
Ulubiona broń: --
Kozaki: 0

Postprzez Strelok_90 w 06 Lip 2013, 23:51

Ja chyba najprędzej zostałbym Przewodnikiem
Biorę pod uwagę to, że interesuję się mapami mniejszych terenów. Lubię sporządzać różne mapki obiektów Zony, gdy się nudzę. Jako przewodnik, będę musiał dużo chodzić, narażać życie swoje i klientów, błądząc po anomaliach w Zonie i uciekając przed mutantami. Trzeba by było rozponać teren, sporządzić parę map bezpiecznych ścieżek i aktualizować je co pewien czas. Nie jest to na pewno prosty zawód stalkera, ale można dużo zarobić dzięki temu, że stalkerzy często zgłaszają się po przewodnika.

Mógłbym też zostać technikiem.
Dobrze czasem coś naprawić, postukać młotkiem w zniszczone AK. Jako technik musiałbym być silny i zachować cierpliwość, bo można się nieźle spocić siedząc siedem godzin nad popękaną komorą wylotową. Jest to jednak bezpieczniejsza profesja niż przewodnik. No i można sporo zarobić, sądząc po tym, ile Azot czy Kardan ode mnie wyciągali.

Strelok_90
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 19:03
Ostatnio był: 28 Lis 2014, 22:45
Ulubiona broń: --
Kozaki: 17

Postprzez T-man w 08 Lip 2013, 12:36

Nie wiem czy to podchodzi pod profesję ale fajnie byłoby być snajperem. Plusy są takie że można zdobyć dużo fajnych rzeczy praktycznie bez ryzyka i nieźle na tym zarobić, ale minusem są problemy w samotnej walce z większą liczbą dobrze opancerzonych przeciwników.
T-man

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości