Ze sprzętem do Strefy

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Ze sprzętem do Strefy

Postprzez Wave w 15 Lip 2013, 10:30

Nie chcę się czepiać, ale zważcie, że wszelkie słoniachy, Buldogi i inny szpej już nie działają. Co najwyżej mogą Was ochronić przed przykrymi zapachami z toalety. Słyszałem o przypadkach, kiedy Buldogi jeszcze dawały radę przed gazem ćwiczebnym na poligonach, ale wolałbym zdrowia nie ryzykować, gdy przyjdzie poruszać się po terenie z na przykład radioaktywnym pyłem. Tak więc jedynym sensownym wyjściem jest uciułanie większych groszy niż przysłowiowej dychy na słonia i kupienie na przykład MP-5, która posiada powszechny używany w NATO gwint Rd 40x1/7. Można do niego kupić różnorakiego rodzaju pochłaniacze, od pyłów, oparów i innych zagrożeń. Tak więc lepiej nie zabierajcie naszych starych polskich kondomów z allegro, bo szkoda zdrowia i życia ;)
Wave

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Reklamy Google

Postprzez Grzechu300 w 15 Lip 2013, 13:28

Stare machy dawałby radę, ale z nowymi filtrami, a nie kupujesz z allegro słonia z demobilu i do Zony.
Maskę da się kupić, tak samo dozymetr - gorzej z ekwipunkiem typu broń palna, dobry nóż, pakiety przeciwchemiczne i antyradiacyjne.
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Tajemniczy w 15 Lip 2013, 14:26

Dochodzi druga sprawa- mamy kombinezon, żarcie,broń itp ale pojawia się problem- jak wejść do Zony? To nie kino czy muzeum że dasz 10zł i idziesz, tam stoi wojsko które ma rozkaz strzelać do każdego kto chce wejść lub wyjść, tam krążą helikoptery, są tresowane psy... Jakby była prawdziwa Zona toby powstało coś a'la mur berliński:
http://www.newsweek.pl/bins/Media/Pictu ... e8e93d.jpg
Więc oprócz über-pro ekwipunku przydałby się plan jak do Zony wejść i jak z niej wyjść na wszelki wypadek jakby ktoś chciał nas kropnąć/zbliżało się Boże Narodzenie i "Kevin sam w domu" w Polsacie.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Dooku w 15 Lip 2013, 15:10

Specjalnie zalogowałem się żeby tutaj napisać więc na start
Здравствуйте Сталкер

A teraz w temacie:
Jako broń krótką proponuję wiatrówkę tzw. pompkę. Dlaczego? Śrut można wyciągnąć ze starych łożysk albo odlać z ołowiu, świetnie nadaje się na bliskie dystanse i do odstraszenia. 11 pocisków 9mm waży tyle co 500 śrutów.

Do tego "namioto-płaszcz" czyli Pałatka wojskowa. (odsyłam do google/allegro).

Bielizna termoaktywna- (nie bójmy się tego słowa) kalesony + koszulka z długim rękawem.
Ubranie najlepiej w maskowaniu wojsk radzieckich z lat 90' (najłatwiej wtopić się w tłum).
Wojskowy polar.
Ew. można wyposażyć się w prostą kamizelkę taktyczną z kieszeniami odpinanymi. Zawsze się przyda żeby nie nosić w plecaku wszystkiego.
Buty nie muszą być hiper mega wypaśne tylko wygodne i usztywniające kostkę. Na upartego wojskowe opinacze albo glany dadzą radę.

Nóż taktyczny + multi tool.

I tutaj wszyscy uwaga:
Przerobiony smartphone z androidem. Przez port usb podpinamy: prosty układ z cyfrowym dozymetrem (taki dozymert możemy umieścić na czubku broni lub ręce i badać radiację konkretnych przedmiotów), zestaw akumulatorów (kilka baterii z telefonów przypiętych szeregowo do paska choćby co da kilka tygodni używania). W smartphonie wywalamy wszystko co zbędne zostawiając tylko mapy satelitarne i soft do obsługi akcesoriów i komunikator.

Radio telefon z teleskopowa antena którą możemy przyczepić do plecaka a po rozłożeniu nasłuchiwać z kilkunastu km innych transmisji.

Do tej elektroniki potrzeba nam maleńkiego alternatorka. Wystarczy niewielka ładowarka na korbkę. (dlatego smartphone bo ładowany usb i radiotelefon bo też można ładować na 5V)

Konserwy/sucharki/wódeczki są stratą miejsca. Bierzemy tylko na trasę. W zonie tego pełno! W miejsce standardowego 0,5l mamy kilka opakowań leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych i antybiotyków. Za jedną taką paczuszkę możesz kupić sobie kratę bimbru.

Dobrym towarem jest też kilka opakowań smaru do broni + wszelkie taśmy izolacyjne i monterskie.

Co do masek? MP-5 + kilka filtrów w tym jeden specjalnie otwierany żeby wymieniać środek. Na co wymieniamy środek? Na węgiel aktywny! Kilka paczek ze sobą + na miejscu robimy z węgla drzewnego (dla zainteresowanych 13 schron + google) Pochłania większość metali ciężkich i pyłów a to one właśnie przenoszą promieniowanie.
Właściwie przy dobrej konserwacji i słoń da radę tylko filtry trzeba dobre.

Broń długa? Klasycznie coś z serii Automatów Kałasznikowa. Osobiście polecam AKM-74 MS- wersja z pełnowymiarową lufą dzięki czemu nie tracimy celności i skupienia ale mamy składaną kolbę co ułatwia transport przez mniejszą wagę i brak drewnianego klocka.

Do tego jakaś lekka lornetka, menaszka, niezbędnik i manierka. Przyda się jakiś śpiwór lekki albo karimata żeby w pałatce nie zawiało nas od ziemi. Tyle w temacie. Uff :)

Za ten post Dooku otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive pan kozaq, Gizbarus, GhostRider44.
Dooku
Kot

Dołączenie: 15 Lip 2013, 14:38
Ostatnio był: 31 Lip 2013, 02:29
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 3

Postprzez Wave w 15 Lip 2013, 20:15

Grzechu, czy Ty myślisz nad tym, co Twoja klawiatura wyprawia? Stare machy posiadają stare zawory ze standardem układu warszawskiego. Już nikt na takich nie jeździ, no chyba że magicznym trafem znajdziesz takie u Rosjan, ale wątpię. Z resztą taka MP-5 jest miliard razy lepsza od tych starych szmelców. MP-5 jest tak zaprojektowana, że (jeśli ktoś da radę) może w niej działać przez 24 godziny. Dodatkowo ma zawór do picia, możliwość założenia nakładki przeciwsłonecznej na wizjer i jest wygodniejsza niż sparciała guma, która przeleżała wiele lat w magazynie.

Dooku, spróbuj znaleźć dobre pochłaniacze do Słonia albo przerób zawór na Rd, ale czy jest jakikolwiek sens? Powątpiewam w słuszność decyzji. Po prostu jest to stary model i nie opłaca się z tym biegać. Z resztą w zimie jest w tym okropnie zimno w głowę. Masz częściowo ograniczony słuch i nie możesz się całkowicie wyraźnie komunikować, no chyba że kupisz wersję z komorą foniczną. Nie zmienia to faktu, że Słoń to bezsens.

Druga sprawa to pierwsze słyszę o pochłaniaczu z wymiennym środkiem. Weź mi taki pokaż, bo aż nie chce mi się wierzyć.
Wave

Postprzez Gizbarus w 15 Lip 2013, 20:22

Wave napisał(a):sparciała guma, która przeleżała wiele lat w magazynie.

To teraz ja się zastanawiam, czy twoja klawiatura nie zaczęła pisać sama z siebie...:facepalm: Mam w domu starego słonika, który ma około 20 lat i jest idealnym przykładem towaru magazynowego. Guma jest w IDEALNYM stanie - nie kruszy się, nie rwie i nie jest 'sucha'. Wszystko zależy od tego, w jakich warunkach jest przechowywana.

Co do reszty argumentów to jednak jestem w stanie się zgodzić - o filtry starego gwintu ciężko.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Wave w 15 Lip 2013, 21:14

Wybacz, teraz faktycznie błąd zrobiłem, bo zapomniałem dopisać, że chodzi mi o MC-1. To są tak zwane prosiaki. W ich przypadku bardzo często takowa guma może występować. Już wiele razy widziałem egzemplarze, które nie zachęcały do założenia, bo były w okropnym stanie. Po prostu te maski są jakby bardziej podatne na wiek. Nawet pewna strona edukacyjna o maskach wręcz odradza używania tych masek, bo mogą występować w nich nieszczelności z powodu starej już gumy :D
Wave

Postprzez Grzechu300 w 15 Lip 2013, 22:01

Wave napisał(a):Grzechu, czy Ty myślisz nad tym, co Twoja klawiatura wyprawia? Stare machy posiadają stare zawory ze standardem układu warszawskiego. Już nikt na takich nie jeździ, no chyba że magicznym trafem znajdziesz takie u Rosjan, ale wątpię. Z resztą taka MP-5 jest miliard razy lepsza od tych starych szmelców. MP-5 jest tak zaprojektowana, że (jeśli ktoś da radę) może w niej działać przez 24 godziny. Dodatkowo ma zawór do picia, możliwość założenia nakładki przeciwsłonecznej na wizjer i jest wygodniejsza niż sparciała guma, która przeleżała wiele lat w magazynie.

Zaraz zaraz, mam w domu maskę MP-1(szczelną, magazynowaną), a filtr od MP-5, i zawór jest ten sam. Nie wiem, jak z datą przydatności, ale w końcu to filtr węglowy, co się tam może popsuć? Data produkcji filtra rok 2008 bodajże.Chyba, że coś pokręciłem.

Przyznaję, nie znam się za bardzo na maskach przeciwgazowych, a nie wypowiadam się o czymś, na czym się nie znam, więc sorki za ewentualne "gafy" ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Wave w 16 Lip 2013, 09:53

Co to MP-1? Jak z jedynkami to istnieje tylko MP-11. No chyba że pokręciło Ci się z MC-1. Jeśli chodzi Ci o MC-1 to tam też jest zawór układu warszawskiego i Ci pochłaniacz wejdzie, ale szczelne to niekoniecznie będzie. Ja mam w Dance (strażacy tego używali) zawór Rd i po wsadzeniu rury ze słonia to szczelne nie było :D Rura nie była całkowicie na miejscu. Z resztą ładnie kwituje to pewno zdanie " Pomimo pozornej kompatybilności (identyczna średnica gwintu) nie pasuje on do masek MUA (SzM41) i MC-1, gwintowanych według norm b. Układu Warszawskiego." Chodzi o filtropochłaniacz od MP-5. Pewnie masz założony FP-5, więc nie sugeruj się tym, że wchodzi. Nie wiem, co może się popsuć w puszkach węglowych, no ale po coś data ważności jest :D Może po latach w jakiś sposób wytraca swoje właściwości? Skoro data produkcji to 2008 rok to ważność wynosi gdzieś do 10 lat lub 5. Nie pamiętam dokładnie, więc tym akurat się nie sugeruj. Data powinna być podana na boku.

P.S. Widziałem na YouTube śmiałków wybebeszających radziecki filtropochłaniacz. Faktycznie wyłaziły ze środka włókna wyglądające typowo jak azbest. Celuloza sprasowana raczej to nie była.
Wave

Postprzez Grzechu300 w 16 Lip 2013, 10:06

Wave napisał(a):Co to MP-1?

Tfu, MC - 1 :D

Wave napisał(a):pochłaniacz wejdzie, ale szczelne to niekoniecznie będzie

Problem w tym, że to jest szczelne (tak mi się wydaje) - zatkałem wlot od filtra i zrobiłem wdech, a maska ciasno przylegała do twarzy - filtr też sobie ładnie siedzi, nie "buja" się na boki - zawór jest identyczny.

No, ale w Strefę i tak bym z nią nie poszedł. ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Wave w 16 Lip 2013, 10:20

Może po prostu w drugą stronę (zawór układu + filtropochłaniacz standardu NATO) jest lepiej wpasowany niż filtropochłaniacz układu do zaworu NATO, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć. Serio, gdy wkręciłem rurę to idealne to nie było. A weź jeszcze sprawdź tę datę, bo ciekawy jestem :D
Wave

Postprzez Dooku w 16 Lip 2013, 14:55

Mieszać układów nie wolno! Niech was ręka boska trzyma przed dopuszczeniem do nieszczelności w przypadku otoczenia gdzie unosi się pył. Lepiej ze starego pochłaniacza w standardzie NATO i rury od słonia zrobić "przelotkę" do systemów UW.

Patent z otwieranym filtrem realnie nie został zastosowany jednak w Zonie potrzebujemy głównie filtracji w standardzie P3 (pyły, dymy mgły) i ewentualnie B2 (gazy i nieorganiczne pyły z wyjątkiem tlenku węgla).
Za P3 odpowiada węgiel aktywny i filtr papierowy (coś jak filtr powietrza w samochodzie) czyli z powodzeniem możemy te elementy sami wymieniać. Wystarczy "odkroić" denko w wlotem powietrza i dorobić coś na styl gwintu z uszczelką.

Niszczenie gumy i jej "partnienie" zależy od wielu czynników. Jeśli maska ma rok a leżała na słońcu, pęknie jak balonik, ale jeśli ma nawet i 20 lat i jest prawidłowo przechowywana (cień i brak wilgoci) to może nawet dać radę w kryzysowej sytuacji.
Dooku
Kot

Dołączenie: 15 Lip 2013, 14:38
Ostatnio był: 31 Lip 2013, 02:29
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 3

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości