To ja wezmne takie cuś:
-GP-37 i tak z 3000 pestek,
-RPG-7 i tone rakiet do niego,
-Egzoszkielet (mam kontakty u Rusków, daje 10 ziko i jest mój, naprawde),
-stół kraftingowy,
-999999999 rubelków kisi się w skarbonce,
Jak już bede w Zonie, to poszukam Striełoka.*
*
Nie mogłem się powstrzymać. Czytając kilkanaście postów, że tak powiem "nołlafowych" stwierdziłem, że też "bede koksu" 
Tak naprawdę, to w Strefie nie przyda nam się (a przynajmniej mi

) jakiś G36, czy PKM, bowiem nie ma tam Wolności, Powinności, ani nawet Monolitu (!!!), nie ma tam Wojen Frakcji...
informacja, dla tych, którzy chcą udzielić się w tym temacie (co poniektórzy już się udzielili
), co łączą świat rzeczywisty z grą - proszę, nie udzielajcie się, ponieważ widać po tym Wasz iloraz inteligencji. Zachowajcie te informacje dla siebie
Jeżeli kogoś uraziłem, to sorry, ale tak to wygląda.
Żeby nie robić off-topu, podam mój ekwipunek, gdybym planował wyprawę na Skażone Tereny:
Wyposażenie pierwszorzędne1. Plecak - najlepiej z trwałych, nieprzemakalnych materiałów, o dużej pojemności (jak kilku userów podawało, około 60 litrów). Dlaczego na pierwszym miejscu? Dlatego, że nie przeniosę wszystkich rzeczy na rękach.
2. Zestaw pierwszej pomocy i różne inne lekarstwa - najważniejsza rzecz, jaka musi znaleźć się u mnie w plecaku. Wiadomo, najlepszy zestaw samochodowy, w nim bandaże, jałowa gaza, plastry na urazy mechaniczne. Leki takie jak jodyna zapobiegająca chorobie popromiennej, Ibuprom - wiadomo, jakieś leki na ból gardła i na inne pierdołki

3. Prowiant - czymś trzeba żyć. W pierwszej kolejności woda - około 3-4 litrów, konserwy turystyczne, śledzie w pomidorze, kiełbasa, chlebek i smalczyk (masło się popsuje, bo "sztuczne"), który zapewnia dużą porcję tłuszczy. Do smalcu sól i pieprz. Można także zupy w proszku, wziąć grzałkę, skombinować źródło prądu, mieć miseczkę i ugotować
4. Śpiwór, koc i ubiór - śpiwór i koc przyda się, by przyjemnie spędzić noc, nie marznąc przy tym. Ubiór wg. mnie normalny, z tym, że z maską p-gazową. Niezależnie od pory roku długi rękaw i kaptur, spodnie moro z wieloma kieszeniami, buty najlepiej wojskowe, ale nie pogardziłbym trekingowymi. Na maskach p. gazowych się nie znam, więc nie wiem jaka. W deszczowe dni długi, skórkowy płaszcz. Oczywiście ubranie na zmianę; co najmniej 3 pary skarpet i bielizny, max 2 podkoszulki, bluzy i pary spodni. Jedna para butów.
5. Nóż/scyzoryk wielofunkcyjny - do krojenia chlebka, kiełbasy, ale także do strugania w wolnym czasie różnych bajerów z drewna. Preferuję noże z "piłką", ponieważ ma fajny wygląd, i można czasami przeciąć kawałki drewna. Ostateczność to samoobrona przed dzikimi zwierzętami. Scyzoryk wielofunkcyjny ma mój sąsiad. W scyzoryku tym są: kombinerki, mały nożyk z "piłką", i inne przyrządy.
6. Kompas i mapa - gdybym zgubił się, mógłbym użyć kompasu i mapy, by, hmm... "odnaleźć" się

. Poza tym podziwiałbym papierową okolicę i miejsca, do których nie miałbym dostępu.
7. Lornetka i latarka - lornetka do oglądania pobliskiej flory i fauny, a latarka do użytku w nocy. Sąsiad ma uniwersalną latarenkę - może ją ładować panelem słonecznym, lub pociągając za sznurek.
8. Miska, grzałka elektryczna i urządzenie generujące prąd przez korbę/miejsce z działającym generatorem - gotowanie wody, przegotowywanie wody ze zbiorników wodnych w Strefie (nie wiem, czy to możliwe, by przegotowywanie wody "wyciągało" promieniotwórcze cząsteczki, jeżeli nie, to opcjonalny zakup filtra do filtracji wody).
9. Pieniądze - nie za dużo, bo i tak wykorzystam je tylko na transport, ewentualne zakupy w sklepie i tym podobne wydatki.
Wyposażenie drugorzędne1. Broń palna - najlepiej broń bez zezwolenia, maksymalnie wiatrówka kalibru 5.5 i paczka śrutu 5.5 mm Diablo. Mój tata posiada, dodatkowo wiatrówka ta ma lunetkę. Do lunety z kolei klucze typu imbus. Do czyszczenia narzędzia czyszczące - nie wiem jak je inaczej nazwać.
2. Blok biurowy, zeszyt, komplet ołówków, długopis, gumka do mazania i ostrzałka - do rysowania w wolnej chwili i pisana opowiadań (w końcu jesteś w Strefie

).
3. Wnyki, drut - do polowania na zwierzynę (zające itp.)
Wyposażenie "opcjonalne"Tutaj wypisuje rzeczy, które chętnie wziąłbym za sobą, ale wykluczają je inne rzeczy.
1. Pies - towarzysz i zarazem kompan samotności w Strefie. Wyklucza go to, że musiałbym mieć przy sobie smycz, i przekąski mięsne.
2. Rower - rower MTB, do którego zamontowałbym dodatkowe torby. Wykluczają go gabaryty, mus noszenia dodatkowych dętek, pompki i innych akcesoriów.
OK, to chyba na tyle, pozdro.
EDIT.
@RymuFanatyk - co do Kozaka, to przeczytaj tekst pod gwiazdką, a się dowiesz. IMO myślę, że to był desant

.