Brzęczy mi wiatrak od zasilacza

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Brzęczy mi wiatrak od zasilacza

Postprzez Extreme w 05 Sie 2013, 18:06

Mam taki problem ze brzęczy mi wiatrak od zasilacza i nie wiem czy to groźne np jak się zatrze ze spali mi się zasilacz jak myślicie można taki wiatrak wymienić albo naoliwić mój model zasilacza to chieftec CFT-560-A12C ?

Extreme
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Lip 2013, 10:00
Ostatnio był: 12 Sie 2013, 13:22
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: -3

Reklamy Google

Re: Brzęczy mi wiatrak od zasilacza

Postprzez Soviet w 05 Sie 2013, 18:21

Niebezpieczne, zatrze się, wymienić/naoliwić/może starczy odkurzyć.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez CONAN w 05 Sie 2013, 18:31

Spróbuj przedmuchać sprężonym powietrzem, jak nic nie da to przyłóż rurkę od odkurzacza do kratek od wentylatora i wyciągnie Ci cały syf opcjonalnie większą połowę ale będzie z pewnością lepiej. Ostatecznie możesz rozkręcić go i przeczyścić wentylatorek.
"Jeśli nie możesz znaleźć czegoś dlaczego
chciałbyś żyć, postaraj się znaleźć coś,
za co chciałbyś umrzeć"
Tupac Amaru Shakur
Image
Awatar użytkownika
CONAN
Weteran

Dołączenie: 13 Lip 2011, 16:29
Ostatnio był: 16 Sty 2024, 21:27
Miejscowość: Amsterdam
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 101

Postprzez caleb59 w 05 Sie 2013, 18:40

Taa jasne - pomoże jak zmarłemu kadzidło :caleb:

Miałem to samo jakiś czasu temu i niestety trzeba było wymienić cały wentylator na nowy - na szczęście zlokalizowałem model i firmę, która wykonała oryginalny wentylator i kupiłem taki sam, podmieniłem i święty spokój - wszelakie czyszczenie, oliwienie nic nie da bo łożyska rozchodzonego tak nie naprawisz...

Szukaj wentylatora 120x120mm jakiejś dobrej firmy, np. Scythe i patrz by miał taką samą lub większą ilość obrotów od Twojego - podejrzewam, że +- 2000rpm, chociaż jest to wartość na oko - jak to sprawdzić? Nie sprawdzisz - musiałbyś wykręcić stary wentyl z zasilacza i spojrzeć na jego naklejkę (nazwa, model etc.) i poszukać niezbędnych informacji przez internet...

Ogólnie wbrew pozorom jest to wyższa szkoła jazdy dla przeciętnego użytkownika PC - jeśli nie czujesz się na siłach możesz oddać komputer do serwisu i tam zrobią Ci to samo za odpłatą lub w ostateczności jeśli zechcą zarobić i nie będzie im się chciało z tym pierniczyć zasugerują wymianę zasilacza na nowy co jest IMO głupotą...

Jeśli zastosujesz zły wentylator ze zbyt małą ilością obrotów zasilacz zacznie Ci się gotować i po krótkim czasie trafi go szlag więc uważaj!
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:36
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez djcycu w 05 Sie 2013, 19:59

Tak jak Caleb mówi, wymienić. Mi tak brzęczał i po jakimś czasie brzęczenie ustało. W domu pojawił się smród podczas działania komputera. Po 3 dniach komp zgasł i okazało się że wentylator kręcił się już z oporami i przepaliło cewki na zasilaczu. Lepiej wymienić niż by miało ci potem spalić całego kompa bo i tak by mogło być jak ci zasilacz puści (nie wiem jak dzisiejsze zasilacze).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez scigacz1975 w 05 Sie 2013, 22:19

Nie jest tak strasznie - u mnie się zatarł, wsadziłem z innej zasiłki i jest ok. A na zatartym komp chodził 2 dni. Fakt - temperatura była dość wysoka, dodatkowo to co za oknem. Ale zmieniłem wiatrak (kupiony w normalnym sklepie komputerowym) i wszystko wróciło do normy, temp zasilacza jest ok. Wyjmij zasilacz, przejdź się do najbliższego sklepu z kompami i powiedz żeby Ci wentylator wymienili, oczywiście będą Ci pociskać że trzeba cały zasilacz ale się uprzesz i Ci zmienią. Pewnie mają coś na stanie, a jak nie to na drugi dzień przywiozą. Taki wiatrak kosztuje maks 15 zeta.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez caleb59 w 05 Sie 2013, 22:26

Ja tylko dodam, że wiatrak wiatrakowi nie równy - to nie jest dobry pomysł by kupować wiatrak na pałę... :caleb:
Skąd wiem?Bo sam kupiłem wiatrak na pałę sądząc, że to obojętne - kupiłem wiatrak mający 1800rpm i było to za mało bo zasilacz najzupełniej zaczął się niebezpiecznie grzać - wtedy właśnie wykombinowałem to co napisałem w moim poście wyżej...

Nie musisz szukać oryginalnego wiatraka takiego samego jaki był w zasilaczu - ważne by miał równo lub powyżej 2000rpm - taki wiatrak będzie odpowiedni - niższa prędkość obrotowa niż 2000rpm = mniejsza wydajność i odprowadzanie ciepła co przekłada się na gorący zasilacz a później jego awarię!

Warto też wspomnieć o CFM, czyli przepływie powietrza jaki generują łopatki wiatraka - im wyższy tym lepszy! Nie zawsze wentylator z prędkością obrotową 2000rpm będzie miał wysoki CFM - trzeba poszukać odpowiedniego modelu zastępczego o ile nie da rady kupić oryginalnego zamiennika!

Przykładowo mój oryginalny wiatrak z zasilacza ma 2200rpm i 88CFM...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:36
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości