Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Alchemik w 07 Kwi 2012, 20:59

Ja nie mówię o PGR-ach, tylko o czymś w podobnym rodzaju. A PGR-y nie sprawdziły się głównie dlatego, bo ludzie u nas nie rozumieją, że jak coś jest wspólne to jest wspólne, a nie niczyje. A to o czym ty mówisz, to właśnie to o co mi chodziło, tylko nie potrafiłem tego ubrać w słówka :E.
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 04:23
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 28 Paź 2013, 11:13

Image
Tadeusz Mazowiecki
(1927-2013)
Działacz katolicki, doradca Solidarności, pierwszy premier III RP, specjalny wysłannik ONZ w Bośni i Hercegowinie.
Dla mnie symbol nadziei w czasach przełomu i ktoś, kto pokazywał że politykę można łączyć z godnością i kulturą.
Odszedł jeden z ostatnich ludzi jakich naprawdę ceniłem.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 28 Paź 2013, 16:55

Czy w ramach "działalności katolickiej" mieści się również pisanie paszkwili na temat Żołnierzy Wyklętych, i innych imperialistycznych, zaplutych karłach reakcji? Pytanie retoryczne albowiem o zmarłych mówi się dobrze albo wcale.. ja zamilczę.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Terminus w 28 Paź 2013, 17:08

Właśnie widzę jak zamilkłeś :facepalm:
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 28 Paź 2013, 17:24

To było pytanie retoryczne, Terminusie. Gdybym chciał, mógłbym napisać co najmniej esej.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 28 Paź 2013, 17:50

Czemu się oszczędzasz? Nie duś tego w sobie szm.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 28 Paź 2013, 22:46

Ależ nie duszę, Termi ;). Nagonka na biskupa Czesława Kaczmarka w 1953 to przecież szczyt "katolicyzmu".
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 28 Paź 2013, 23:09

No i? Św. Pawła oceniasz przez działalność apostolską czy przy każdej okazji jak jest wymieniane jego imię wyskakujesz z hasłem: "On brał udział w kamieniowaniu św. Szczepana!"?

Tak szm. Znam historię działalności politycznej/publicystycznej T.Mazowieckiego w tamtym okresie, więc nie odkryłeś prawdy utajonej niczym spisek na samolot z Lechem K.

Nie zamierzam ani tłumaczyć ani wybielać tamtego okresu. Był to czas trudnych wyborów; walka typowo polskich postaw: albo siedzimy w lesie i walczymy do końca z wrogiem, choć społeczeństwo ma już nas powoli w d***, alianci sprzedali a wróg trzyma się mocno. Polegniemy jak zawsze z honorem i bez sensu. Lub próbujemy w ramach sytuacji jaka jest kosztem haniebnych kompromisów spróbować cokolwiek uratować. Romantyzm vs pozytywizm a w tle kolaboracja. A mówimy jeszcze o czasach stalinowskich. W tym czasie ludzie pokroju Szymborskiej domagali się kar śmierci dla kapłanów sądzonych politycznie.

Ja oceniam człowieka przez całokształt jego życia w tym przez to jak w swoim życiu potrafi wyciągnąć wnioski ze swoich błędów z przeszłości.

A Ty się zachowałeś jak typowy "prawdziwy polak patryjota" z Naszego Dziennika, który nie potrafi się powstrzymać nawet w takiej chwili przez uzewnętrznieniem swoich pretensji. I to mnie boleśnie rozczarowało szm.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Universal w 28 Paź 2013, 23:51

Ja bym się bardziej czepiał Mazowieckiego za Okrągły Stół, Magdalenkę, niż za stalinizm. Chociaż jeśli faktycznie pisał coś takiego: http://wmeritum.pl/zapomniane-przemilcz ... wieckiego/ - to powstaje pytanie - czy musiał? Chciał się wykazać, miał osobiste "zatargi" z Wyklętymi, że pisał o tych ludziach jak o wrogach? Nie znam źródeł tego kolesia, może to brzmiało inaczej, tu jest wyrwane z szerszego kontekstu, dlatego nie będę grzmiał, bo to mnie akurat mnie interesuje.

Ciekawszy jest 1988/1989. Rozmowy w Magdalence, jakby nie było - współpraca z komunistami. Mógł się uprzeć, nie iść na współpracę. Być może to wszystko padłoby nie w 1989, a w 1990, 1991, czy 1992, z lepszym skutkiem dla Polski.
Ale z drugiej strony czasem dochodzę do wniosku, że nie można było wiele więcej zrobić. Musiałaby być jednolita opozycja, a nie konglomerat prawolewoczegoś.

I w świetle tego wszystkiego Mazowiecki dla mnie nie jest zwycięzcą w czymkolwiek, tylko "ofiarą losu", człowiekiem który po prostu trafił w pewnym czasie w pewne miejsce. Bardziej mi go żal, niż miałbym go o coś oskarżać, podniecać się jego rolą też nie mam zamiaru. Ale czy zasłużył sobie na żałobę narodową? No nie wiem.

PS "O zmarłych mówi się dobrze, albo wcale" - tej "zasady" nigdy nie pojmę. Kretyńska hipokryzja i wymazywanie na siłę ewentualnych win nieboszczyka. Nie piję tu konkretnie do szm, tylko o ogół mi chodzi.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Polityka

Postprzez szm w 29 Paź 2013, 01:52

No ale za co mam oceniać Mazowieckiego całościowo? No bo niby co zrobił takiego dobrego? Podczas swojego premierostwa nie zrobił nic, nawet cenzurę zlikwidował (bo mu towarzysze kazali, no bo jak to tak, wolny kraj a tu cenzura) w kwietniu 1990.
Co do czasów wcześniejszych, masz rację Termi. Różne były drogi do obrania. Ba, ja nie potępiam nawet samego PAXu, albowiem działali tam ludzie, którzy nie opluwali hierarchów kościoła, nie pisali, że więzienie im słusznie należy bo działają na szkodę naszej ukochanej Polski Ludowej (sic!). A Mazowiecki pisał. Podaj mi jakieś jego zasługi w tym "działaczowaniu katolickim".
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 29 Paź 2013, 08:08

W którym roku był ten artykuł? 1953? Ale nie wspomnieli, że już 2 lata później Mazowiecki najpierw wylatuje z „Wrocławskiego Tygodnika Katolików" a potem zawieszają mu członkostwo w PAX? Za co? Za krytykę działalności PAX-u pod kierownictwem Piaseckiego, który dążył do podporządkowania episkopatu władzy komunistycznej.
Co do dalszej działalności szm to se wygoogluj.
Nie interesuje mnie Universal political-fiction i zastanawianie się co by było gdyby. Podejmowali decyzje w takich a nie innych uwarunkowaniach i czasie. Zrobili coś czego nie udało się dotąd nikomu. Mieli prawo mieć przeświadczenie, że zrobili wszystko co mogli w tych okolicznościach. Komunizm w Korei czy na Białorusi jakoś "sam nie upadł" do dzisiaj.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Polityka

Postprzez szm w 29 Paź 2013, 08:42

Termi, nie mieszajmy ze sobą odmiennych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewexami.
Na Białorusi komunizm formalnie upadł z chwilą upadku ZSRS. To, że dziś Łukaszenko posługuje się "retoryką komunistyczną" wynika w wysokiego stopnia zsowietyzowania społeczeństwa. Ot, ludzie mówią, że za Sowietów był dobrze, odwołujemy się do Sowietów i mamy poparcie.
Komuna rozwaliła się w drobiazgi sama. W latach 80tych. W 1990 potrzebny był jedynie "rycerz na białym koniu", który dobiłby leżącego i krwawiącego smoka, smoka, który był już wtedy w dodatku bez kilku kończyn. Mazowiecki był antyrycerzem. Co ktoś podawał mu miecz do wykończenia bestii, to on go wyrzucał jak poparzony.
A co do pisania... Ja jestem z góry nieufny i podejrzliwy. Wielu było takich, którzy w "1953" pisali peany na cześć Dżugaszwilego i Obywatela Prezydenta, a w "1956" w czambuł ich krytykowali, popieracąc tow. Wiesława.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość