Znaleziska

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Znaleziska

Postprzez Jakruk w 03 Gru 2013, 22:39

Tajemniczy poleciłbyś jakąś stronkę z wykrywaczami?
Miau?
Jakruk
Kot

Dołączenie: 12 Gru 2012, 15:34
Ostatnio był: 16 Sie 2015, 19:24
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Reklamy Google

Postprzez Argemen w 03 Gru 2013, 22:47

Od siebie chcę tylko dodać, że kopiąc samemu po lasach czy polach niszczycie potencjalne znaleziska, nawet z epoki brązu (kopiąc do 20 cm wgłąb). Tak więc serio zastanówcie się, cze nie warto zostawić tego typu pracy archeologom.
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez Tajemniczy w 04 Gru 2013, 09:38

Widać od razu że kolega powyżej mało się zna. Cała Polska nie jest stanowiskiem archeologicznym jak np Dania. Poza tym gdzieś tak jak piszesz do 20cm znajdują się rzeczy które nie interesują archeologów pod względem naukowym i kulturowym (właśnie monetki, łuski I,IIwś i współczesne, współczesne śmieci) i naprawdę rzadkością jest znalezienie na takiej głębokości czegoś starszego co by interesowało archeologów. Zobacz sobie w telewizji na jakiej głębokości archeolodzy znajdują jakieś resztki starych cywilizacji - zazwyczaj włażą do doła po drabinach więc 5-7 m na pewno. Na takich głębokościach większość wykrywaczy nie operuje.
@Jakruk
http://www.viking.waw.pl/w_hobby.php
Tu masz m.in Garreta Ace 150 o którym ci pisałem
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Jakruk w 04 Gru 2013, 15:35

Ostatnio edytowany przez Jakruk, 04 Gru 2013, 15:45, edytowano w sumie 1 raz
Miau?
Jakruk
Kot

Postprzez Argemen w 04 Gru 2013, 15:36

Tak się składa, że bywałem na wykopkach archeologicznych, a w drużynie odtwórczej mam znajomego archeologa ze specjalizacją Rzymu. I dziwne, że znaleziska z tej epoki, jak np. umbo od rzymskiej tarczy znaleźli na głębokości 12 cm na polu, a lesie natomiast odkopali rzymską, niepodrobioną monetę danom barbarzyńcom na głębokości 15,5 cm. A szczątki, do których schodzi się po drabinach znajdują się na bliskim wschodzie i ogólnie w bardziej ciepłych klimatach, ale tam gdzie większość ludzi kopie, to są pola i lasy, a tam kolejne warstwy nie mają nawet jak się odłożyć.
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez Tajemniczy w 04 Gru 2013, 15:51

Są takie miejsca w Polsce gdzie takich skarbów jest mnóstwo (np szlak bursztynowy) a są takie gdzie nie ma ich w ogóle. Jeśli coś takiego wykopie uczciwy człowiek to przekaże odpowiednim osobom jeśli będzie odwrotnie to sprzeda i będzie miał kłopoty.
@Jakruk
Bardziej na drobne rzeczy. Zakładam że jesteś początkującym poszukiwaczem więc szukaj wykrywacza Jabel-267. Prosty w obsłudze i z dobrym zasięgiem na militarne rzeczy typu łuski, bagnety, hełmy, skrzynki po amunicji. Nie jest też drogi widziałem na allegro za 250zł.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Jakruk w 04 Gru 2013, 16:09

Przekopałem całe allegro i nie znalazłem Jabla :/
Ale znalazłem tu http://wykrywaczemetalu.pl/2013/09/25/w ... abel-j267/
O tego Jabla chodziło? :D
Miau?
Jakruk
Kot

Postprzez kapucha w 04 Gru 2013, 23:59

A jak właśnie jest z legalnością takiego hobby? Wykrywacze idzie kupić wszędzie. Używać też można. A co się robi jak już coś znajdziemy? Mamy prawo to zatrzymać? Domyślam się, że jeśli jest to coś stosunkowo "młodego" (lemiesz od pługu, łuski itp) to pewnie można zatrzymać, a jak jest ze starszymi fantami? A jak z militariami? U mnie na wiosce nawet teraz bez żadnego szukania zdarza się wyorać na polu pociski moździerzowe, a co dopiero jak się ruszy w teren z wykrywaczem. Załóżmy, że grzebie się w ziemi i znajduję ładnie zachowany hełm - nic groźnego, biorę do domu. Kopię dalej i wygrzebuję pocisk artyleryjski, albo natrafiam na ludzkie szczątki. Co wtedy?

Mam kawałek od domu piękny obszar na którym można by było zrobić niezłe wykopaliska. Jest to las, kilka razy byłem tam na grzybach. Znajduje się tam pięknie zachowany okop, ciągnący się nieprzerwanie przez jakieś 1,5 km z odchodzącymi od niego niezliczonymi odgałęzieniami i dodatkowymi jakby mini-schronami. Znajduje się na lekkim wzniesieniu. Z opowieści starszych mieszkańców wioski wynika, że toczyły się tam bardzo zażarte walki. Wokoło znajdują się bagna, tylko tam jest jako taki przesmyk. Pod koniec wojny, kiedy Niemcy już się wycofywali z Prus Wschodnich, dokładnie okopali się tam z odrobiną ciężkiego sprzętu i mnóstwem piechoty. To było strategiczne miejsce, które jedni chcieli utrzymać, a inni zdobyć za wszelką cenę. Ruscy podobno zdobyli je dopiero po kilku dniach szturmu. Zginęło tam wielu żołnierzy obu stron, zostało wystrzelonych wiele pocisków i bardzo wiele fantów leży w ziemi. Przed wojną były tam ładne pola uprawne i mała droga biegnąca pomiędzy bagnami. Zaraz po wojnie w glebie leżało tyle niewypałów min itp, że nikt nie miał odwagi wejść tam z pługiem. Wszystko zarosło lasem, który jest do dzisiaj. Mój dziadek opowiadał mi, że jak był mały to pamięta, że pod lasem przewalały się jeszcze pojedyncze ludzkie kości, a były to początki lat '60.

Jak sądzicie, pchać się tam z wykrywaczem, czy lepiej zostawić to wszystko w glebie? Jak to wygląda ze strony prawnej?
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez xionc w 05 Gru 2013, 00:08

Jak znajdziesz jakiś skarb to należy on do Skarbu Państwa i masz go przekazać władzom a oni tobie odpalają znaleźne. Jak pogonisz gdzieś po tajniacku to jesteś do przodu, jak cie złapią to zabiorą i wstawią grzywne i masz w plecy. Jak znajdziesz bombe to możesz ja wybebeszyć z materiału wybechowego i opitolić na czarnym rynku - ryzykowne bo: możesz wylecieć we powietrze. Jeśli cie namierzą to możesz dostać zarzuty za nielegalny obrót bronią i amunicją. Jak znajdziesz jakieś sczątki i zaczniesz sobie z nimi cykać samojebki na fejsbuka to cie namierzają i dostajesz zarzut za zbeszczeszczenie zwłok i pewnie coś jeszcze sie znajdzie, jakieś może sprowadzenie zagrożenia? Biologiczne czy coś, ewentualnie nekrofilia
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kuballa44.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez kapucha w 05 Gru 2013, 00:19

Tak czy siak nie zamierzał bym niczego sprzedawać. Tym bardziej grzebać się w bombkach, ani bezcześcić zwłoki. Ale jeśli już bym znalazł coś niefajnego (kości, mat. wybuchowe) to co z czymś takim się robi? Zgłasza na policję? Szuka kontaktu do jakichś archeologów? Chowa do dołku z którego się to wyciągnęło, zagrzebuje i zapomina o sprawie? Chciałbym kupić sobie wykrywacz i pogrzebać trochę w glebie, ale nie chcę łamać prawa.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Tajemniczy w 05 Gru 2013, 12:02

Ze szczątkami to różnie. Jeśli to był żołnierz niemiecki istnieje taka organizacja "Pamięć". Oni zbierają właśnie szczątki niemieckich żołnierzy którzy polegli na frontach. Gorzej jest z żołnierzami rosyjskimi/radzieckimi wtedy może kontakt z najbliższym kościołem prawosławnym lub gminą? Jeśli zaś nie możesz zidentyfikować jaki to żołnierz to po prostu postaw krzyż, napisz stosowną tabliczkę i tyle chociaż będzie miał oznaczone miejsce.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Jakruk w 05 Gru 2013, 18:06

Jeśli znajdzie się szczątki to najlepiej jest zadzwonić na policję :)
Miau?
Jakruk
Kot

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości