Znaleziska

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Znaleziska

Postprzez Argemen w 05 Gru 2013, 18:42

Lepiej zadzwonic na policję, ale potem szybko zwinąć się z miejsca, zwłaszcza jeśli jest to w lesie - będziecie odpowiadać za niszczenie runa leśnego.
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez Jakruk w 05 Gru 2013, 18:59

Zbieranie grzybów to też niszczenie runa? :D
Wątpię żeby smutni panowie się interesowali runem leśnym ;)
Miau?
Jakruk
Kot

Dołączenie: 12 Gru 2012, 15:34
Ostatnio był: 16 Sie 2015, 19:24
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Postprzez Tajemniczy w 05 Gru 2013, 20:02

Z dwa lata temu w SE był artykuł o gościu co przy oraniu wyorał szczątki niemieckiego grenadiera. Zawiadomił policję, straż nie słyszałem aby miał jakieś nieprzyjemności. A za niszczenie runa na dołek nie sadzą jakiś mandat to maksimum.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Jakruk w 06 Gru 2013, 17:15

Kilka kilometrów od mojego miejsca zamieszkania są małe bagna. Słyszałem, że w czasie II wojny utonął tam czołg.
Za jakiś czas mam zamiar się tam wybrać :). Co zrobić gdybym znalazł ten czołg zadzwonić na policję czy na straż :D ?
Miau?
Jakruk
Kot

Dołączenie: 12 Gru 2012, 15:34
Ostatnio był: 16 Sie 2015, 19:24
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Postprzez Provski w 06 Gru 2013, 19:39

Po kogoś z jakimś ciężkim sprzętem do wyciągnięcia trupa. Później bach do stodoły i sobie powoli naprawiaj :E
A tak na poważnie to czy byś zadzwonił na policję czy straż to jedno i to samo.
Твоя цель здесь. Иди ко мне.
Твой путь завершается. Иди ко мне.
Вознаграждён будет только один.
Твоё желание скоро исполнится.
Пришло время. Я вижу твоё желание.
Путь завершён, человек. Иди ко мне.
Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь.
Provski
Tropiciel

Dołączenie: 17 Maj 2011, 09:03
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 07:38
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 42

Postprzez Tajemniczy w 06 Gru 2013, 20:41

Poza tym jest spore prawdopodobieństwo że czołgu może już nie być w bagnie. Znając naszych złomiarzy mogli go rozebrać w parę nocek po dostaniu cynku o nim gdy reszta wioski smacznie spała w łóżeczkach. Wyciągniecie czołgu z bagna to nie jest hop-siup jedną trzydziestką raczej nie wyciągnie się... Przydałoby się go namierzyć jak głęboko leży w bagnie, może ekipa z "Było nie minęło" by pomogła?
PS: Jak mnie te je***ne spadające soviety dekoncentrują przy pisaniu :mad: .
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez ETE21 w 06 Gru 2013, 22:20

Z czołgiem to tylko ciężki sprzęt, a swoją drogą nie wiem czy to prawda, ale kolega mówił, że u jego babci ktoś uciął lufę w T-34 i przerobił na spych. Ja natomiast mam faszystowski medal od taty. Ze znalezisk to porcelanowe korki od butelek z napisem Bartenstein (co oznacza Bartoszyce, miasto w dawnych Prusach wschodnich). Jeszcze niedaleko Bartoszyc jest kawałek ogromnych umocnień ,,Trójkąt Lidzbarski''
Awatar użytkownika
ETE21
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2012, 21:30
Ostatnio był: 05 Kwi 2016, 17:50
Miejscowość: Bartoszyce
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -1

Postprzez kapucha w 07 Gru 2013, 00:15

U mnie na wiosce też krążyła opowieść, że pod asfaltem spoczywa jakiś radziecki czołg. Wiem, że przed wojną droga przebiegała ciupkę inaczej - było nieduże, ale dosyć ostre zakole omijające krawędź bagna. W tym właśnie bagnie miał utknąć czołg, a po wojnie wysypano jeszcze żwiru i wylano asfalt, prostując to zakole w ten sposób, że droga przebiegała dokładnie nad nim. W latach '40 i '50 tego typu złomu przewalało się na polach tyle, że nikt się nie bawił w wyciąganie go z bagna, skoro to samo walało się na powierzchni ziemi. A później dali sobie z nim spokój, bo w końcu ważna droga i nikt nie chciał utrudniać ruchu. Kilka lat temu był u nas koleś z wykrywaczem i prosił o pokazanie tego miejsca. Poszedłem z nim i rzeczywiście, na połowie asfaltu wykrywacz piszczał jak szalony. Pod koniec lata zaczął się remont całej drogi i chciano wydobyć ten czołg. Przyjechali nawet jacyś goście z muzeum broni pancernej w Poznaniu czy jakoś tak i zaklepali sobie eksponat. Zerwano asfalt, kopać zaczęli robotnicy ze szpadlami, żeby nie uszkodzić eksponatu ciężkim sprzętem. Wyobrażam sobie jakie musiało być ich zaskoczenie, gdy okazało się, że sławny czołg jest co prawda pojazdem wojskowym z II WŚ, ale z czołgiem ma niewiele wspólnego. No, może jakiś czołg to ciągnął, bo to była tylko duża cysterna na przyczepce służąca najprawdopodobniej do transportu paliwa.

Więc wiesz, jeden coś powie, inny doda, kolejny całkiem przekręci i wychodzą cuda na kiju. Z tymi opowieściami bardzo różnie bywa, ale prawie zawsze jest jakieś ziarnko prawdy.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez ETE21 w 07 Gru 2013, 00:29

Masz z tym całkowitą rację, ale to co pokaże to 100% pewniak w moście jest zabetonowany niszczyciel czołgów nieopodal Górowała Iławieckiego. Niemcy zrobili to, gdyż obawiali się, że Armia Czerwona przejmie ten sprzęt. Zdjęci nie moje, ale pokażę stronę(to tam gdzie ten strumień wiadukt nad nim i widać zardzewiałą lufę) http://rafi1368.bikestats.pl/886298,Do- ... olgow.html
A link do Wikipedii, zobaczcie jak tego było mało, a jeden jest niedaleko mnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jagdpanzer_IV
Awatar użytkownika
ETE21
Stalker

Dołączenie: 15 Sie 2012, 21:30
Ostatnio był: 05 Kwi 2016, 17:50
Miejscowość: Bartoszyce
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -1

Postprzez Gro3a w 03 Sty 2014, 03:53

Akurat w waszych rejonach to można dużo fantów znaleźć, szczególnie, że w okolicach trwały zaciekłe walki. Ja co najwyżej ruszę dupę pod Szkotowo i Frąknowo poszukać fantów z I WŚ. No i podczas IIWŚ trochę na południowy wschód od wsi Mielno Rosjanie użyli wsparcia lotniczego. Poszukam więcej informacji na ten temat (chociaż te, które mam potwierdzają moje domysły) i wybiorę się tam z "piszczałką". A przy okazji, że mam parę dni wolnego rozejrzę się za czołgiem na bagnach pod Omulem (chociaż wątpię, że po tylu latach został nie ruszany przez złomiarzy). Dla pewności zaczerpnę informacji, czy aby to nie kolejna legenda o czołgu, którą posiada większość wsi ;) Kolejny czołg (a nawet dwa) znajduje się w jeziorku w "centrum" wsi Samin, a drugi w Dąbrównie w jeziorze koło rzeźnika. Wuj pochodzący z tamtych rejonów opowiadał, że jak poziom wody w lato opadł, to z jego wieży skakali do wody. Złomiarze raczej pod wodę by nie schodzili, by skubnąć żelaza, więc możliwe, że jest cały :E
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 20 Cze 2025, 00:23
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Dementorin w 29 Sty 2014, 16:04

Zanim jeszcze spadł śnieg, byłem w opuszczonej wiosce. Znalazłem wdeptane w ziemię coś takiego. Jakby mini rewolwer czy coś. Ktoś jest w stanie powiedzieć co to dokładnie jest?
:

Image
Dementorin
Tropiciel

Dołączenie: 17 Cze 2009, 10:25
Ostatnio był: 30 Paź 2014, 20:05
Kozaki: 261

Postprzez atikabubu w 29 Sty 2014, 16:13

W11 x64 / Ryzen 5800 / Gigabyte GTX 3070 / 32 GB DDR 4
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox) / Hińskie bajki obejrzane
Awatar użytkownika