The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez vandr w 16 Sty 2014, 23:03

Niestety hamerykańce muszą na każdym kroku przejawiać zje*aną tendencję do koloryzowania wszystkiego niczym z odcinków zdzichowych kucyków, zapominając, że ta gra ma mieć surowe i chłodne barwy. ENB którego używa nasza forumowa wsza, Woland, jest dla mnie kiepski bo po prostu źle zbalansowany.

Generalnie, żeby uzyskać naprawdę dobrą grafikę w Skyrim trzeba poświęcić trochę czasu na dobranie odpowiednich tekstur całego otoczenia(także LOD'ów itp), poprawionych modeli przedmiotów, lepszego zalesienia terenów, odpowiedniego ustawienia oświetlenia i wieeeelu innych rzeczy. Po tych zabiegach widoki momentami są naprawdę zachwycające.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez Woland w 16 Sty 2014, 23:38

vandr napisał(a):ENB którego używa nasza forumowa wsza, Woland, jest dla mnie kiepski bo po prostu źle zbalansowany.

Nie mędrkuj tylko znajdź mi inne ENB które jest "dobrze zbalansowane" a nie zużywa ramu, karty graficznej etc. ewentualnie załatw mi lepszy ram, grafę etc.
Mędrkować umie każdy póki czegoś nie musi zrobić. Eksperymentowałem z twoim (zapewne twoje jest tym ideałem balansu) i przykro mi ale muszę cię zmartwić: jakoś dość podobnie u mnie wypadało jak to moje obecne z tą różnicą że wersja dla słabszych komputerów i tak była za ciężka na mojego kompa...
Ponadto w grze to moje jest przyjemniejsze dla oczu.
Możliwe że efekt screena, wrzucę parę innych.
Co powiesz na to:
Image

Żeby mieć true pięknego Skyrima o jakim vandr mówi trzeba mieć nadzianych starych co to załatwią dobrego kompa/być nadzianym na tyle by kupić nowego kompa i wystarczy mieć IQ na pograniczu upośledzenia gdyż całość w praktyce sprowadza się do około 5 modów, reszta to deser. Tak, tak naprawdę ogół to ledwie 5 modów które tylko starczy w NMM wrzucić, około 10 bardziej znaczących deserków można wskazać też generalnie do NMM i tyle i tyle w temacie...

Reszta musi się cieszyć takim brzydkim i niezbalansowanym i wielkonosym jak ta wsza Woland.
No ale ja myślałem że tu chodzi o dobrą zabawę z grania a w screenach możliwość pokazania "swojego" Skyrima jak udało ci się go wymodować a nie o stawanie w szranki pt. "Kto ma piękniejszego Skyrima" a że to wiąże sięz mocą obliczeniową komputera w praktyce "kto ma bardziej OP kompa"...

Terminus napisał(a):1. Ja Ci 2 ludzi mówi, że jesteś pijany to nie dyskutuj tylko idź spać. Czyli zrozum tę mądrość ludową: jak Ci wszyscy mówią, że nos jest nieproporcjonalny .... to jest nieproporcjonalny.

To dwóch ludzi w końcu czy wszyscy mówią?
Terminus napisał(a):2. Poczytaj cokolwiek o kompozycji rysunku, kadru, fotografii. Tu też są dość sztywne reguły. Bo na razie są kiepskie: nieciekawe, statyczne a do tego szarobure. Ja wiem, że grafika w Skyrimie jest *** ale trochę światła by nie zaszkodziło. To nie wygląda klimatycznie tylko ponuro.

Statyczne bo miały być statyczne zresztą trudno zrobić dynamiczne... Nie wiem co masz na myśli w ogóle...
A co do światła: takie ENB w połączeniu z taką godziną w grze w połączeniu z taką pogodą w połączeniu z takim regionem Solstheim w połączeniu z faktem że screen niekoniecznie oddaje realną grafikę w grze dało taki a nie inny efekt, sorry winnetou...
Podobnież jest z tym nosem. Żeś się uczepił nieszczęsnego nosa.

Wrzucam tyle i koniec. Nie wygląda raczej na mutanta, myślę że to wyczerpuje temat "Czy nos jest za duży czy nie?"
Image
Image
Image
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez vandr w 16 Sty 2014, 23:45

Woland napisał(a):Nie mędrkuj tylko znajdź mi inne ENB które jest "dobrze zbalansowane" a nie zużywa ramu, karty graficznej

Nie ma takiego i nie będzie.

Woland napisał(a):ewentualnie załatw mi lepszy ram, grafę etc.

Ok.

Woland napisał(a):Mędrkować umie każdy póki czegoś nie musi zrobić. Eksperymentowałem z twoim (zapewne twoje jest tym ideałem balansu)

No właśnie nie- nie znam idealnego ENB'a bo takiego nie ma. Kwestia cyklów pogodowych, pór dnia, gdzie niemożliwe jest takie dopasowanie ENB'a aby pasowało idealnie do tych kwestii. Mojego ENB'a porzuciłem dawno i nie chce mi się babrać z tym narzędziem. Zbyt zasobożerne.

Woland napisał(a):wersja dla słabszych komputerów i tak była za ciężka na mojego kompa...

No bo na zegarku od wujka stasia to się na ENB'ie komfortowo nie pogra. ;)

Woland napisał(a):Co powiesz na to:

Za duży bloom(niebo/zbyt zmiękczona scena), przewaga cieni(zanikanie szczegółów), mała dynamika obrazu, kolorystyka mogłaby być lepsza(wspólna kwestia z oświetleniem sceny). Reasumując- takie 5 przez 10.

Tak, tak naprawdę ogół to ledwie 5 modów które tylko starczy w NMM wrzucić, około 10 bardziej znaczących deserków można wskazać też generalnie do NMM i tyle i tyle w temacie...

No, na pewno. :E Spisz mi te 5 modów, to zobaczymy czy potwierdzę Twoją rację.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Woland w 17 Sty 2014, 00:05

Napisałem 5 głównych+ przystawki...

No więc tak... Zacznijmy od ENB...
1.http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/37202/? ENB potężne jeśli idzie o jakość i mroczne w kolorystyce acz brak nordyckiej surowości i dostojności- tyle widzę ze screenów (pierwszy z brzegu nie cukierowy i tyle)
2. Po czym robimy niebo: http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/32739/? 4k najlepsze
3. http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/607/? tekstury 2k dla całego świata
4. Zbroje i bronie http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/24909/? (to akurat działa na każdym kompie i mi chodzi bez problemu)
5. http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/1111/? woda

I przystawki... Hmmm, z przystawem to weźmy sobie 3
http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/49472/? (to tylko zmienia kolory vaniliowej nocy, pójdzie każdemu
http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/2666/?+ http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/10168/? + http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/35092/? (to liczę jako jeden bo to komplet który musimy sobie dobrać po prostu, pojedynczo to nie ma sensu) (apachiiskyhair+retekstura jest dla każdego, CBBE myślę w sumie też)
I ładniejsze zwierzątka
http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/3621/? zwierzątka ładniejsze...

Czego chcieć więcej?

Vandr co to bloom enb zawiera imaginator (deadra co pozwala zmieniać nam efekty) to na na każde efekty dałem reset i wydaje mi się że bloom jest na niskim teraz...
Woland
Legenda

Postprzez Method w 17 Sty 2014, 00:30

Woland taka mała rada na przyszłość- jak już wrzucasz screeny z gry tej swojej żydówki (czy krajobrazów/czegokolwiek) to taguj je w spoilerze, bo mnie (i nie tylko mnie) uja obchodzi że poszedłeś do lasu, założyłeś na postać nową zbroję i palnąłeś foto. Jak znajdzie się ktoś komu się te screeny spodobają to je sobie otworzy ze spoilera, a tak przynajmniej ograniczysz większości wkurzającego scrollowania.
Image

Za ten post Method otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez vandr w 17 Sty 2014, 07:36

Zestaw, który podałeś na pewno nie przyczyni się do poprawy grafiki w grze(prócz ENBa, który tylko zamaskuje niedoskonałości vanilli). ;)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Terminus w 17 Sty 2014, 08:05

Woland napisał(a):Nie wiem co masz na myśli w ogóle...

Jak zwykle Woland. Jak zwykle :P

A mam na myśli najbanalniejsze rzeczy:
Image
Co jest ciekawego w tym screenie?
Mała postać na środku kadru. Na dodatek ciemna postać postawiona na tle cienia/ciemnego obszaru skał przez co prawie jej nie widać. Układ wszystkich elementów na obrazku pionowy lub poziomy - kompletna statyka.
Et cetera, cetera...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Soviet w 17 Sty 2014, 08:44

Tak na moje oko to standardowy model postaci w Skajrimie wygląda lepiej niż to co Woland tu namodował...
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Woland w 17 Sty 2014, 12:23

Dobra, rozumiem...
A co polecasz?
Mam na myśli czym ty byś nadał dynamikę screenowi? Rozumiem o co ci chodzi i sam z tym kombinuję ale jakoś nie mam pomysłu.
Daj jakąś sugestię może jak ty to byś widział a spróbóję pod tym kątem. Bo rozumiem czego widzieć byś nie chciał, wiem o co ci chodzi, zgadzam się w pełni z tobą ale nie mam wizji jak to wykonać...
Jakkolwiek seria lepiej mi poszła niż poprzednia. Screeny z mieczem w nocy dostały na nexusie tylko jednego endorsa, screen jeziora co Vandr dał 5/10 dostał 7 endorsów a już ta seria z Solstheim mimo swoich wad na 90 wyświetleń 10 endorsów co myślę jest ładnym wynikiem :D
Woland
Legenda

Postprzez Terminus w 17 Sty 2014, 12:33

To się nie da ot tak w 2 słowach wytłumaczyć Woland. Na początek spróbuj ustawić widok, lub skadruj go, żeby najważniejszy punkt obrazka np. głowa postaci była w okolicach 1/3 wysokości i 1/3 szerokości obrazu najlepiej w w którymś z 2 górnych tak powstałych punkach.
Druga rzecz - spróbuj obrócić kamerę, żeby patrzyła [kamera] pod kątem od dołu, lekko skręcona - tak, żeby np. drzewa czy skały tworzyły skośnie linie.

I jeszcze raz -więcej światła. Może to w ruchu w grze wygląda lepiej ale na statycznym screenie jest szarobure. Widziałeś, żeby ktoś robił portret we mgle? Ewentualnie potem w gimpie zrównaj balans bieli albo nadaj krzywymi większy kontrast.

Spróbuj. powinno pomóc.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Cromm Cruac w 17 Sty 2014, 12:40

@Woland, tu masz to ładnie wytłumaczone z przykładami: http://pasja-fotografowania.blogspot.co ... -o_10.html

A co do screena, którego skomentował Termi to się zgadzam, kompletnie nieciekawe. Najpierw zwróciłem uwagę na te 3 drzewka po prawej u góry bo to one są w złotym środku i wybijają się z kadru. Dopiero za moment zauważyłem, że na tej skale w ogóle ktoś stoi.

I tu nawet nie chodzi o pozę postaci tylko o kompozycję. Jaka by poza nie była to bez dobrej kompozycji i oświetlenia wychodzi lipa.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 22:49
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Woland w 17 Sty 2014, 13:04

:

Image

A pytanie, ten screen tak samo źle oceniacie czy ten trochę lepiej?

A ten który termi wskazal sam w tym konkretnym dostrzegam wiele wad i się zgadzam ale tu myślę chyba tak można, czy nie?

Rożróżnienie kolorów, co jest czym etc.- jest. Screen przejrzyszty.
Dynamika- jest (uniesiona noga, szata przy tym też więc uniesiona, sposób trzymania kostura)
I (chyba) tu postać nie jest tak na środku do końca...
Nie mówię żeby to był dobry screen ale robiąc serię 5-10 screenów gdybym popełnił taki screen jak ten- nadałby się on czy nie?
Woland
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości