Dysputy Zbrojeniowe

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Postprzez donciu w 15 Lut 2008, 15:44

Taka ciekawostka - nowy , niemiecki HK G36 (GP37) z mechanicznymi przyrządami celowniczymi kosztuje ok. 800$ , gdy ZM LR300 także z celownikiem mechanicznym (TRs) kosztuje około 2100$ :)

Dla mnie kompletną porażka jest IL86 , dość że jest kiepska w grze (już wole kałacha) to na dodatek jest tak samo zabójcza w realu jak i stalkerze - czyli prawie wogólę (jest to chyba najbardziej zacinającą się broń na amunicje natowską).

SGI 5K też mi nie przypadł do gustu , raz że nie ma celownika to dwa że jest jakaś taka... dziwna.

Nie ma to jak Obokan , TRs , Groza i Wintorez :D
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Missile w 15 Lut 2008, 15:58

L85 w realu jest bardzo dobry, gdyby nie był to nie miała by go brytyjska armia. Zresztą można go sobie ulepszyć grzebiąc w plikach Stalkera. SIG to moja ulubiona "niskobudżetowa" broń, zedytowałem pliki by można do niego było wszystko doczepić, jednak i tak chodzę bez celownika. Abakan jak na mój gust ma granatnik do dupy, źle mi się z niego mierzy, wolę M209. A ze snajperek w Stalkerze to mi się żadna nie podoba. Ani dragunov, ani vintorez. Wolę już Vała.

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Postprzez Microtus w 15 Lut 2008, 16:22

Z tym SA80 vel L85 to dziwne bo w realu jest całkiem dobry. Jeden z bardziej celnych karabinów plus bullpup (dającey mały odrzut).

Z Vintoreza natomiast trzeba się sporo pouczyć strzelać i robi się śmiercionośny na każdą odległość (z bliska zawsze można wypruć 10 pocisków).

Moim faworytem z broni wschodnich jest abakan, bardzo fajny tryb ognia 2 pociskowy.
Strzelanie tym trybem daje możliwość wpakowania 2 kul praktycznie w to samo miejsce.
Szybkostrzelność w tym trybie jest tak duża, że odrzut nie działa (po drugim wystrzale dopiero podbija lufę).

Moim zdaniem wszystkie rozyjskie bronie (może poza grozą i valem/vinotrezem) zadaja za małe obrażenia. Zwłaszcza AK 74 i 94.

W realu groza też jest mocna i używana jest przez siły specjalne (ma normalnie doczepiany celownik/noktowizor, granatnik i tłumik) .
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez SaS TrooP w 15 Lut 2008, 16:51

Sa80 nie jest za dobry ze względu na zużywalnośc części i zacinanie, ale jest bronią skuteczną i (o dziwo!) bardziej zacina się czymkolwiek innym niż piachem.

G36 BEZ przyrządów w w wersji Kurtz kosztuje 800$ donciu
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Infernal w 15 Lut 2008, 17:21

Obokan/Abakan? Ta broń jest według mnie najbardziej do D z całej gry. Jak dostałem to na arenie w Barze to myślałem, że szlag mnie trafi z tymi omonowcami i musiałem grzebać w ltx'ach tak, żeby tym strzelić jak człowiek. Obrażenia ma żałosne i do tego ten celownik. Jak puściłem serię to po 5 pociskach waliłem po suficie :/ Może i jest szybkostrzelny, ale strzelanie z niego to po prostu koszmar. Haha, a spróbujcie tym strzelić headshota z odległości 20 m. Do tego żadnych dodatków do niego w czystej wersji. Po prostu złom, który omijam na kilometr i nawet się go nie tykam. A przyznam się do jednego. Z SGI w Stalkerze po raz pierwszy strzelałem... wczoraj :D I broń mnie nawet pozytywnie zaskoczyła. Praktycznie nie czułem w niej odrzutu. Muszę jeszcze zaeksperymentować jak strzelałaby z celownikiem, ale to chyba wyjdzie snajperka ;) Co do IL... Naprawdę nie wiem czemu ta broń jest tak koszmarnie do D (ale i tak lepsza od obokana). Jak próbowałem z niej zestrzelić snajpera w Dziczy to szybciej go zabiłem Walkerem. Obrażenia też pozostawiają wiele do życzenia. Szybkostrzelnością też się nie chlubi. Chyba GSC nie miało pomysłu na tą broń i zrobili ją na odpi*prz.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez donciu w 15 Lut 2008, 17:56

Obecnie biegam sobie po zonie (ABC Inferno Mod) z TRs'em. Jak wspominałem broń niezawodna (no może nie zawsze :P jednak zużycie robi swoje) , poręczna i dobra na "tuning". Lecz co dziwnego zauważyłem , to broń owa potrafi jednym razem po 1 strzale zabić bandytę czy psa , a drugim razem owe stworki padają np. po 5-6 kulach. Dziwne - niedopracowanie ze strony twórców czy może realizm ?
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Postprzez Microtus w 15 Lut 2008, 19:15

Obokan/Abakan? Ta broń jest według mnie najbardziej do D z całej gry. Jak dostałem to na arenie w Barze to myślałem, że szlag mnie trafi z tymi omonowcami i musiałem grzebać w ltx'ach tak, żeby tym strzelić jak człowiek. Obrażenia ma żałosne i do tego ten celownik. Jak puściłem serię to po 5 pociskach waliłem po suficie :/ Może i jest szybkostrzelny, ale strzelanie z niego to po prostu koszmar. Haha, a spróbujcie tym strzelić headshota z odległości 20 m.

Czytaj uważniej, napisałem że ma za małe obrażenia w stosunku do innych broni a zwłaszcza natowskich jak np: TRs a. Jeśli chodzi o tryby to ciągłym pewnie, że w nic nie trafisz ale jest tryb 2 pociskowy tak samo celny jak w pozostałych karabinach strzał pojedynczy.
Odkąd miałem storming obokana to do zdobycia vintoreza nie zmieniałem broni i dało się i się nie męczyłem z przeciwnikami (na nie modowanej grze).

Podejście do broni wschodniej dziwi zwłaszcza biorąc pod uwagę pochodzenie GSC.
Do tego coś w stalkerze za dużo tej broni natowskiej, od połowy gry rosyjski klimat siada. :(
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Missile w 15 Lut 2008, 20:27

Rosja w sumie nie ma wielu dobrych broni. Jak dla mnie to jedynie snajperkami może się dobrymi pochwalić - szczególnie Dragunov jest świetny. Z karabinów szturmowych to chyba tylko seria AK i Groza są dobre. Za to kraje Europy zachodniej i USA mogą się pochwalić mnóstwem karabinów: M4, M16, itd, dalej belgijskie FN'y, szwajcarskie SIG, niemieckie H&K, itd.
A teraz banalne pytanie (wstyd :() : to w Stalkerze da się przełączać tryby ognia? A jakim przyciskiem? :D Sry za niewiedze :D

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Postprzez cmlPL w 15 Lut 2008, 20:32

Spróbuj Y albo V, ale dla pewności sprawdź w menu i sterowanie. Tam jest to napisane.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez Infernal w 15 Lut 2008, 20:35

Niestety Microtus jakbym chciał snajperkę to bym wziął Dragunowa :/ Co mi po dwóch strzałach skoro one dają tyle obrażeń co nic. No chyba, że się walnie headshota, ale jak biorę karabin to mam na myśli szturm i rozjechanie przeciwnika. Jakbym chciał sobie strzelać czymś takim to ja napisałem wcześniej- wziąłbym snajperkę. Dlatego ten karabin... tfu! snajperka (bo karabin szturmowy z tego jak ze mnie baletnica) jest według mnie najgorszym niewypałem... A poza tym to snajperka ma przynajmniej celownik. Zabiję jednego kolesia tymi dwoma strzałami i co? Reszta daje szturma na mnie. Tak samo mutanty... Wtedy ten Obokan to się nadaje tylko, żeby rzucić im pod nogi i modlić się żeby się przewalili ;) A czajenie się z daleka, jak już nieraz wspomniane na forum, w STALKERZE nie za specjalnie działa... Też tym celownikiem bym raczej headshota nie ustrzelił z 50 metrów...
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez liquidsound w 15 Lut 2008, 21:35

Rosja w sumie nie ma wielu dobrych broni.
Jakże się bardzo mylisz przyjacielu. Tak się składa ,że akurat rosyjska broń jest świetna (no chyba ,że świat STALKER'a uznajesz za rzeczywisty). "Kałach" to najpopularniejsza broń na świecie, tania, łatwa do naprawy, skuteczna i niezawodna. OK 50 krajów korzysta z AK, późniejszych wersji czyli AKM, AK-74, AK-74U etc. Prawda jest taka ,że w realiach bojowych różnice pomiędzy kałachem a broniami zachodnimi się zacierają, natomiast kwestie ekonomiczne są bardzo istotne. Nie daj się wciągnąć w amerykańską propagandę którą bombarduje się nam mózgi.

Tryb strzału zmienia się domyślnie "9" i "0" :)
liquidsound
Kot

Dołączenie: 10 Lut 2008, 00:31
Ostatnio był: 24 Maj 2008, 01:59
Kozaki: 0

Postprzez donciu w 15 Lut 2008, 21:45

Także około 50 krajów na świecie (albo i więcej) korzysta do dziś z rosyjskich , a raczej radzieckich Szyłek , T-72 , artylerii D-30 , Goździków , BMP-1 itp. I co z tego ? Zobacz na I wojnę w zatoce perskiej czy wojny Izraela z państwami arabskimi (Jom Kippur , siedmiodniowa) to uświadomisz sobie jak kończyły irackie T-72 w starciu z M1A1 Abrams. Nie twierdzę że każdy rosyjski sprzęt jest zły , ale chyba nikt nie zaprzeczy że ruski sprzęt zawsze był ślepy i głuchy (tzn pozbawiony dobrych celowników , sprzetu elektronicznego) co czyniło go łatwym łupem dla nieprzyjaciela. A budżet wojskowy w tych czasach powinien być nastawiony na małą ilość nowoczesnych i dobrze wyszkolonych jednostek , bo co z tego że mamy pełno czołgów skoro wszystkie mogą paść łupem nowoczesnego helikoptera ?
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość