Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez aksu w 08 Mar 2008, 01:11

Alez wy strasznie upraszczacie niektore sprawy. Idzmy jednak po kolei

@Mcaleb, uwazasz ze to katolicyzm obalil starozytny Rzym, co prawda slyszalem wiele teorii spiskowych, ale o tej jeszcze nie. Z calym szacunkiem, ale do tej pory myslalem ze stalo sie to za sprawa napasci barbarzynskich i to raczej im mozemy "zawdzieczac" ta epoke zacofania. Nie zapominajmy rowniez o bizancjum, jakby nie patrzec rowniez chrzescijanski kraj, a jednak w nim istnialy laznie publiczne, szkoly, rozwijala sie kultura etc.

Niewolnictwa oczywiscie w obrebie chrzescijan nie bylo, nawet cesarz, krol, szlachcic nie mogl miec chrzescijanskiego niewolnika, co innego np. zyd, muzulmanin, oczywiscie wyglada to moze dosc pokracznie, jednakze wczesniej chocby tak pojmowana kwestia wolnosci byla nie do pomyslenia.

I co z tego ze kosciol popieral dyktature franco, w wielu punktach byla ona lepsza od rzadow republikanskich, a ze byli faszystami - wlasciwie co to ma do rzeczy, we wielu krajach byly legalne partie faszystowskie, a sama Hiszpania czy Wlochy rozwijaly sie wrecz znakomicie za czasow rzadow faszystowskich. Doktryna faszystowska Franco przy tym roznila sie znacznie od tej mussoliniego czy Hitlera.

Teoria heliocentryczna kopernika, od poczatku byla tylko domyslem i dopiero dlugo po jego smierci zostala udowodniona (paralaksy), wiec krytyka byla jak najbardziej uzasadniona, co wiecej wielu naukowcow tej epoki lapalo sie za glowe, nad ta teoria.

Nie mam zamiaru byc rzecznikiem kosciola, jednakze uwazam ze warto byloby oddac bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie, wy natomiast usilnie staracie sie udowodnic jaki to kosciol jest straszny. Zreszta tak bardzo narzekacie na ta instytucje, a sami myslicie jeszcze bardziej dogmatycznie niz sam kosciol. No ale tak czesto belki we wlasnym oku sie nie widzi. I ostatnia sprawa powyzsze akapity, prosze brac z lekkim przymruzeniem oka, chcialem pokazac po prostu iz niemal kazda teze mozna obalic, mozemy sie dalej przelicytowywac na kolejnych kilkudziesieciu stronach, ale ja w tym sensu nie widze.
[/quote]
Athlon 64 2800, radeon 9550@9600 128mb, 1024 mb ram, Sound Blaster Live! 5.1
aksu
Kot

Dołączenie: 01 Mar 2007, 00:16
Ostatnio był: 18 Mar 2008, 01:33
Miejscowość: Wlkp
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Quinn w 08 Mar 2008, 07:31

Coby być dokładnym.

aksu napisał(a):
@Mcaleb, uwazasz ze to katolicyzm obalil starozytny Rzym, co prawda slyszalem wiele teorii spiskowych, ale o tej jeszcze nie. Z calym szacunkiem, ale do tej pory myslalem ze stalo sie to za sprawa napasci barbarzynskich i to raczej im mozemy "zawdzieczac" ta epoke zacofania. Nie zapominajmy rowniez o bizancjum, jakby nie patrzec rowniez chrzescijanski kraj, a jednak w nim istnialy laznie publiczne, szkoly, rozwijala sie kultura etc.

Barbarzyńcy, jak barbarzyńcy. Były to głównie ludy germańskie - wizygoci i ostrogoci. Był to okres także wędrówki ludów, języki które wtedy się tworzyły to zwulgaryzowana łacina.

Choćby Anglia została na dobrą sprawę założona przez Wikingów, którzy najechali na 'rdzenną' ludność, podbijając tereny wysp brytyjskich, a w końcu mieszając się z 'rdzenną' ludnością.

a sama Hiszpania czy Wlochy rozwijaly sie wrecz znakomicie za czasow rzadow faszystowskich.

Khe? Prace publiczne zapoczątkowane przez Mussiliniego były pozornym wzrostem gospodarczym, który po krótkim czasie przestał w jaki kolwiek funkcjonować. Zresztą o doskonałości faszyzmu świadczy choćby atak na Grecję - błyskawicznie ujawniła się "potęga" militarna Włoch, które nie były w stanie zająć słabych i mniej licznych greków. Dlaczego przytaczam? Bo armia jest dobrym odzwierciedleniem stanu finansów.

A Hitler faszystą nie był...

Nie mam zamiaru byc rzecznikiem kosciola, jednakze uwazam ze warto byloby oddac bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie,

To czemu piszesz Bóg z małej litery? :)
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 19 Paź 2025, 21:46
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez fjk w 08 Mar 2008, 07:45

"dobrze się rozwijały"... tylko pamiętaj że faszym NIE "=" tolerancja, szacunek... poprostu kościół pomógł faszystom podczas wojny domowej w Hispzanii i się dziwi "dlaczego nas lewacy nie lubią"... przecież rząd który kościół pomagał obalić był WYBRANY przez ludźi! no ale, wszystko ma być "po naszemu"... ja to rozumiem... ale nie rozumiem czemu. A co do kopernika... to że nie udowodnił NIE znaczyło że tak NIE było... a skoro chcemy tak robić to dajcie dowód na zycie po śmierci, istnienie Boga (nie możecie dać dowodu że jest ani ze go nie ma...)
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez cmlPL w 08 Mar 2008, 12:35

Ale fjk jest większa prawdopodobność, że go NIE MA. Choćby dlatego, że wszystkie bóstwa egpiskie i inne (już nie pamiętam skąd) ludzie tworzą na tych samych podstawach, czyli astronomii i zjawiskach, których kiedyś nie potrafili wytłumaczyć. A tego, że Bóg tak na prawde istnieje, możemy się doszukiwać we wszystkim, nawet w tym, że dziś znaleźliśmy 100 zł na klatce i to Bóg nam to zesłał !
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Postprzez Infernal w 08 Mar 2008, 21:39

Tak, wczoraj umarł mój dziadek. Jak usłyszałem dzisiaj na pogrzebie "Bóg tak chciał" to myślałem, że pęknę... ze śmiechu. Prawda taka, że zasłabł i rozrusznik w sercu nie zadziałał. Jeżeli Bóg miał jakikolwiek na to wpływ to ja jestem Franciszka. Świat rządzi się własnymi prawami. Człowiek sam wszystko zrobił to co jest dzisiaj i Bóg mógł doprowadzić co najwyżej do wielkiego wybuchu. Co do kościoła to już w ogóle dzisiaj niezłego rotfla zaliczyłem. Przechodzę obok kościoła z ojcem, a po drugiej stronie dom większy niż ten kościół. Ja się pytam czy wie kto tu mieszka (kiedyś był inkasentem i wie gdzie kto mieszka ), a on mi "To plebania.". Chałupa wywalona w kosmos jak jakaś willa, a żeby było śmieszniej to mieszka tam tylko jeden ksiądz. A miejsca starczyłoby jeszcze na 4 rodziny. Jakoś księża mówią, aby sie dzielić, ale żeby dać przykład to się nie kwapią. A co do Biblii, to ta księga mówi więcej o astronomii niż o czymkolwiek innym. Nic dziwnego, że rozszerza się ateistyka. Kiedyś człowiek potrzebował sobie wyjaśniać różne zjawiska i wymyślał wszechpotężne istoty panujące nad tym. Ale odkąd prawie wszystko da się udowodnić naukowo wiara jest praktycznie bez sensu i niepotrzebna.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Stalk3r w 08 Mar 2008, 23:39

Heh, Infernal. U nas ksiądz wymienia samochód, kiedy mu się znudzi :!: No, i niektórzy księża mają język u nas typu "kur*a". Jak widzę,że ktoś co chwila wrzuca 100 zł na tace to mnie krew zalewa, nie wiem jak ludzie mogą być tak głupi. Zazwyczaj każdy wrzuca 2-10 zł ... To co u moich dziadków się dzieje w kościele, szkoda gadać. Czyta na ogłoszeniach kto się dorzucił na niby-remont kościoła, ale on mówi kto ile dał, a to ten dał 50 zł, a drugi 10000(!!). Normalnie poczułem się w tym kościele jak na allegro :)
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez marcel w 09 Mar 2008, 21:32

Tak, wczoraj umarł mój dziadek.

Znaczy umarł na prawdę, tak na śmierć? Jeśli tak to szczere kondolencje.

W mojej parafii też buduje się kościół. Znaczy, budowa trwa już dobre dwa lata, proboszcz ekskomunikuje wiernych z ambony co niedziela, że niby dają za mało pieniędzy. Na kolędzie dostajemy kartki z wypisaną kwotą, ofiarowaną przez cały rok. Najlepsze jest to, ze jak dotąd zbudowała się właśnie plebania, większa od naszego obecnego kościółka.To nawet logiczne, gdyby najpierw prowadzono budowę kościoła ludzie mogliby przestać `składać ofiary` gdy budowa by się skończyła, a księża nie mieli by gdzie mieszkać... Oczywiście stara plebania już im nie wystarcza. Ksióndzy wożą się nowymi Citroenami, widać, że nieźle się im powodzi. Kiedy Marcel zobaczył jak jakaś gówniara z uśmiechem wrzuca księdzu na tacę 100zł, przed chwilą włożone jej do łapki przez mamusię, w futrze i z dłuuugaśnymi tipsami, to go krew zalała ^^

Prawda taka, że zasłabł i rozrusznik w sercu nie zadziałał. Jeżeli Bóg miał jakikolwiek na to wpływ to ja jestem Franciszka. Świat rządzi się własnymi prawami.

Bóg może wszystko, zepsuć rozrusznik to dla niego mały pikuś... W każdym razie tak powiedziałby ksióndz. `Bóg tak chciał`... Taa... Kilka razy w życiu już to słyszałem.

Pozdrawiam.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez fjk w 09 Mar 2008, 22:48

bo marcel to zły człowiek jest... przecież dałą co uznałą za słuszne... (mogła by chociaż za to zasrane futro dać te 100zł na jakihś ekologó alob coś -_-" ... ale co ja tam wiem.) moim zdaniem to trzeba robić direct action przed ościołęm powiedzieć kto potrzbeuje bardziej... czy kościół czy chociażby dla przykładu CK... albo schronisko (przeca to psy... takie ich życie...góno rpawda), bezdomni (ale przeca to żule i tak przepiją... to zrób coś żeby nie musieli pić...) jak ktoś się nauczyłdawać kasę na coś jak robot, trudno pewno go nie oduczysz a on sam znajdzie "plus" dawania kasy właśnie na ten cel... a jakby ktoś isę pytał co to ma do wiary... wydaje sie niektórym że jak dadzą kase na tace to pójdą do nieba za dobry uczynek? W mojej opnii wręcz przeciwnie jako podwójne kłamstwo: przeciw sobie i przeciw Bogu... hiehie... i pdo tym względem ci "źli anarchole" wychodzą lepiej niż księża jeśli idzie o przykłądy... oni mimo że są na z góry przegrnaje pozycji to starająsięcoś robić... ale i tak nie tylko oni... bo są ofkors np. misjonarze, którzy pomagają (przy okazji głosząc słowo Boże... ale czemu by nie? wazne że pomagają...) i chwałą im za to.
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez Infernal w 10 Mar 2008, 00:13

marcel napisał(a): Znaczy umarł na prawdę, tak na śmierć? Jeśli tak to szczere kondolencje.

Owszem, dziadek umarł.
marcel napisał(a): Bóg może wszystko, zepsuć rozrusznik to dla niego mały pikuś... W każdym razie tak powiedziałby ksióndz. `Bóg tak chciał`... Taa... Kilka razy w życiu już to słyszałem.

Tylko mnie rozśmiesza "Bóg tak chciał". Jaki interes ma Bóg w tym, ze mój dziadek nie żyje? Nie wyginie wtedy wschodniaeuropejska muszka owocówka składająca 3 jaja tygodniowo? Kompletne bzdury. A to co się dzieję, że np. rozrusznik siadł to nic innego jak los i zbieg okoliczności. Bóg to ch*ja tu zrobił, bo równie dobrze mógł sprawić ze rozrusznik by zadziałał. I ostatnio też miałem rotfla. Jakaś babcia (moherowa) wrzuca na tacę 5 dyszek... a zabiera sobie resztę xD Wybiera z tacy monetami ok. 30 zł i zadowolona :D Ksiądz miał bardzo fajną minę ;) I zauważcie, że Bóg może wszystko, ale żeby dać księżom kasę to zbierają od "wiernych". Bóg może wszystko, ale z pieniędzmi krucho. To tylko potwierdza, że Bóg ma w... nosie co się dzieje na tym świecie.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Microtus w 10 Mar 2008, 16:43

Jeśli chodzi o kościół i akcje charytatywne, to kiedyś Diego Maradona (tak ten piłkarz). Powiedział, że bardzo ufał kościołowi i temu, że ciągle księża mówią o pomaganiu biednym. Był całym sercem za tym. Pojechał jednak pewnego razu do watykanu i zobaczył jak to określił "złote dachy" i powiedział, nie ma pieniędzy dla sierot? To sprzedajcie te dachy.

No i tak to wygląda moim zdaniem.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez donciu w 14 Mar 2008, 23:24

Religia to opium dla mas jak kiedyś powiedział Mao Zedong (kawał skur****** ale jeden cytat miał dobry). Jest to doktrynalny system etyczny , ograniczający ludzką wolność i postępowość. Idealne narzędzie kontroli i wpływu na społeczeństwo. Ma na koncie o wiele większą liczbę ofiar niż wszystkie systemy totalitarne razem wzięte (wojen nie liczę , bo 70% z nich została rozpętana właśnie z powodu religii).

Po co powstała ? W głównej mierze po to , aby człowiek wierzył że ktoś stoi nad nim , że ktoś kiedyś oceni jego poczynania i występki. Ktoś do kogo może wzrócić się z pomocą , radą. Za dobro zostanie wynagrodzony , za zło ukarany. Widać to nie działa , bo mordercy , gwałciciele , złodzieje istnieją nadal , mimo iż 95% społeczeństwa na świecie w coś wierzy. Co najlepsze , najwięksi zbrodniarze w dziejach w przeszłości mieli zamiar zostać duchownymi (Hitler , Stalin). Czy to o czymś nie świadczy ?

Większość wyznawców religii to hipokryci. Weźmy przykład z naszego podwórka - katolicyzm. Idąc do komunii , mówiliście "Póki nie ukończę 18-stego roku życia , nie tkne alkocholu , papierosów i narkotyków". Kto tego przykazania dotrzymał ?? Następny przykład , o którym z księdzem nie pogadacie , gdyż stanowi wielki temat tabu - seks. W katolicyźmie (i chyba ogólnie w chrześcijaństwie - nie wiem nie jestem teologiem) każdy rodzaj seksu z którego wynikiem nie będzie możliwość poczęcia potomka (oralny , analny , masturbacja , nie mówię już o różnych zboczeniach) jest grzechem ciężkim i niewybaczalnym , równym zabójstwu - trafia się do piekła. To samo się tyczy seksu przedmałżeńskiego i antykoncepcji (dozwolony jest tylko kalendarzyk). Zapewne znacie opowieść o mieszkańcach Sodomy i Gomory , i jak skończyli. A teraz sobie odpowiedzcie na pytanie - czy zamierzacie dotrzymać tego przykazania , bądź czy już zgrzeszyliście ??

NO GODS OR KINGS - ONLY MAN !!
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Grzybson w 15 Mar 2008, 15:27

w takim razie ja juz jestem po szyje w piekielnych odmentach :wink:
Grzybson
Stalker

Dołączenie: 09 Mar 2008, 15:31
Ostatnio był: 09 Mar 2016, 17:35
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość