aksu napisał(a):
@Mcaleb, uwazasz ze to katolicyzm obalil starozytny Rzym, co prawda slyszalem wiele teorii spiskowych, ale o tej jeszcze nie. Z calym szacunkiem, ale do tej pory myslalem ze stalo sie to za sprawa napasci barbarzynskich i to raczej im mozemy "zawdzieczac" ta epoke zacofania. Nie zapominajmy rowniez o bizancjum, jakby nie patrzec rowniez chrzescijanski kraj, a jednak w nim istnialy laznie publiczne, szkoly, rozwijala sie kultura etc.
a sama Hiszpania czy Wlochy rozwijaly sie wrecz znakomicie za czasow rzadow faszystowskich.
Nie mam zamiaru byc rzecznikiem kosciola, jednakze uwazam ze warto byloby oddac bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie,

Tak, wczoraj umarł mój dziadek.
Prawda taka, że zasłabł i rozrusznik w sercu nie zadziałał. Jeżeli Bóg miał jakikolwiek na to wpływ to ja jestem Franciszka. Świat rządzi się własnymi prawami.

marcel napisał(a): Znaczy umarł na prawdę, tak na śmierć? Jeśli tak to szczere kondolencje.
marcel napisał(a): Bóg może wszystko, zepsuć rozrusznik to dla niego mały pikuś... W każdym razie tak powiedziałby ksióndz. `Bóg tak chciał`... Taa... Kilka razy w życiu już to słyszałem.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości