Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Terminus w 19 Gru 2014, 19:13

Ale tu nie chodzi o POGLĄDY a o FAKTY!

Ja prostuje Twoje błędy rzeczowe: jak piszesz, że naród był zjednoczony to zwyczajnie mówisz nieprawdę, łatwą do zweryfikowania przez źródła historyczne. Jak piszesz, że tylko dzięki komunizmowi Polska się odbudowała to też nie masz racji bo podaję Ci konkretny przykład państwa, które tego dokonało. Piszesz, że na Białorusi jest lepiej ja podaję twarde dane ekonomiczne, które temu przeczą. Et cetera, cetera.

Jedynym problemem jest tylko to, że Ty RZECZYWISTOŚCI nie przyjmujesz do wiadomości.
Ale to Twój problem, nie mój.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Tormentor w 19 Gru 2014, 19:23

Nieznajomy X napisał(a):
scigacz1975 napisał(a):No to gdzie tu demokracja i równe zasady? Co?

Hejterzy (xionc, szm, Tormentor) zjedli.

No tak, dzisiaj wszystko jest hejtowaniem, zapomniałem. Nie dziw się, że użytkownicy plują jadem jak rzucasz tekstami typu "zawistne polaczki" czy innymi wkurwiającymi wyrażeniami rodem z kwejka. Puszysz się i dupisz fleki, jesteś tu od września, a czujesz się jak u siebie obrażając innych w dodatku.
Ja mam taką zasadę, że jak mam szczątkową wiedzę na jakiś temat to się nie udzielam, albo staram się dołączyć do dyskusji nie zakłócając jej. Zaobserwowałem, że jednak niektórzy cię tu przytemperowali, da się? Da się.

Co by nie odbiegać od tematu bo bedom warny.
Uważam, że w Polsce największym problemem jest mentalność rządzących, a nie ustrój. Ale to już chyba bylo powiedziane.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: Wczoraj, 17:19
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez scigacz1975 w 19 Gru 2014, 19:46

Największym problemem obecnej Polski są towarzysze którzy, przed zmianą ustroju, prędziutko załatwili sobie po taniości co lepsze zakłady, a resztę zgnoili zamiast spróbować je sprzedać, jak się da najdrożej. I nie próbujcie mi wmawiać że to nie prawda. Skąd się nagle wzięło u nas tylu "milionerów" i dlaczego ich nazwisko najczęściej łączą się z dawną władzą co? I, niestety, Ci towarzysze dalej rządzą, jedni bezpośrednio, po zmianie kolorków, inni pośrednio - przez kasę. Dlatego nikt nigdy nie zrobił i nie zrobi w Polsce lustracji. Bo to wszystko baaardzo śmierdzi. I, przykro mi bardzo, gówno możemy, chyba że się zjednoczymy i pogonimy te świnie od koryta. Ale do tego trzeba spójności a tu już pole do popisu mają media, które skutecznie - dzielą (a ktoś rządzi ;) - nie?
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Nieznajomy X w 19 Gru 2014, 19:54

A nie przyszło Ci do głowy że owe "fakty historyczne" mogą być fałszowane przez rząd, znamy przecież przypadki fałszowania historii przez rozmaite rządy/systemy.

Co do średnich zarobków na Białorusi.
Średnią zarobków w Polsce można o kant dupy potłuc. Wiesz ile zarabiają w Polsce politycy, prezesi, właściciele prywatnych firm itp.? A wiesz jak to ku*ewsko zawyża średnią? Śmiem więc twierdzić, że te statystyczne średnie 3 tys. z hakiem nie ma nic do rzeczywistości. Zwykły człowiek w Polsce zarabia średnio 2 tys. w przypadku mężczyzn i 1300zł w przypadku kobiet co średnio daje jakies 1600-1700zł. Na Białorusi nie ma tak ogromnych dysproporcji między zarobkami zwykłych ludzi a zarobkami ludzi "uprzywilejowanych" więc średnia jest niższa ale zwykły człowiek żyje dużo lepiej niż w Polsce.
Miarą Twojej wartości są Twoje zasady.

"jak przyjaźń to do śmierci i nigdy na odpie*dol"
O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Wrz 2014, 21:30
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 14:33
Miejscowość: Koszmary moich wrogów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: -2

Postprzez Tajemniczy w 19 Gru 2014, 20:46

Tak, żyją dużo lepiej, a stawiam dukaty przeciw orzechom żeś Białoruś to widział ale w TV. Skoro tak dobrze to czemu na wszelakich plantacjach w tak zwanej ścianie wschodniej gros pracowników zagranicznych to Białorusini? Może lubią sobie pozapie*dalać dla sportu za nędzne polskie złotówki które nijak się mają do będącego w świetnej kondycji rubla białoruskiego?
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 19 Gru 2014, 20:54

Fałszowaniem historii głównie zajmowały się rządy socjalistyczne.
Historia to jest nauka z całym aparatem badawczym analizującym i weryfikującym materiał źródłowy. Nie zestawiaj tego z tym "co Ci się wydaje" albo "co mi dziadek powiedział" to nie ma porównania.

Pisząc o Białorusi dalej piszesz bzdury. Chyba, że uważasz że pomiędzy Władimirem Pieftijewem, którego majątek jest oficjalnie szacowany na ponad 1mld $ a robotnicą w małej miejscowości na prowincji zarabiającą tamtejszą "płacę minimalną" czyli ok 100euro nie ma "dysproporcji"? O Łukaszence, który jak już się szacuje nakradł 8-12mld$ nie wspominając.

NieznajomyX: jak chcesz jeszcze wygłosić jakąś mądrość to zamieść jakikolwiek dowód np. odnośnik do materiałów źródłowych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez xionc w 19 Gru 2014, 21:10

Normalnie kisne z typa cały czas. Terminus daj spokój, gadasz mu żę 2+2=4 a on na to że kłamstwo i fałszerstwo. Szkoda nerwów
Dzieciak zaraz spęka i zarobi nastepnego osta i będzie ban i więcej sie już tu nie pokaże.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GTR.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Grzechu300 w 19 Gru 2014, 21:28

Nieznajomy X napisał(a):, znamy przecież przypadki fałszowania historii przez rozmaite rządy/systemy.

Głównie przez systemy socjalistycznie i odłamy... dziwny przypadek, no nie? ;)
Nieznajomy X napisał(a): Na Białorusi nie ma tak ogromnych dysproporcji między zarobkami zwykłych ludzi a zarobkami ludzi "uprzywilejowanych" więc średnia jest niższa ale zwykły człowiek żyje dużo lepiej niż w Polsce.

Śmiechłem - byłeś kiedyś chociaż przy granicy, albo rozmawiałeś z tymi ludźmi? Bo nie sądzę. Brat parę lat pracował na stacji benzynowej przy granicy, i z jego opowieści wynika zupełnie co innego. Ale nie, pewnie kłamali, Ty wiesz lepiej :E

Zresztą, jak wyjaśnisz fakt, że Białorusini przyjeżdżają na zakupy do Polski, bo u nich wszystko w cholerę jest drożej? Nie wierzysz, że tak jest? To sobie sprawdź. Nawet po zwykłą spożywkę. Zejdź na ziemię. ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Adam w 19 Gru 2014, 21:44

Co do ustawionych towarzyszy po 1989 to znam sporo przykładów, że w PRL-u byli partyjnie wysoko postawieni, a obecnie prowadzą spore firmy i są kapitalistami. W nosie mieli ideały. Najlepszy przykład płynie z Włocławka, gdzie miejscowy biznesmen, stara się ukryć swoją przeszłość pod "charytatywnymi" działaniami na rzecz miasta, a zwłaszcza Kościoła.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Nieznajomy X w 19 Gru 2014, 22:31

Tormentor napisał(a):jesteś tu od września, a czujesz się jak u siebie

Następny co to sie wozi jaki to z niego weteran forum.
Chcesz szpanować stażem?
Nie to forum chłopcze.

@Terminus
Taa, bo socjalizm to zuuooo i fałszowani fakty ale teraz to niiieeee, tera jest wszystko w porządku. A dlaczego? Bo ultraprawica z forum tak mówi. Proste? Proste.
Miarą Twojej wartości są Twoje zasady.

"jak przyjaźń to do śmierci i nigdy na odpie*dol"
O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Wrz 2014, 21:30
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 14:33
Miejscowość: Koszmary moich wrogów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: -2

Postprzez Universal w 19 Gru 2014, 22:37

Szagart napisał(a):To, że chłopak ma poglądy takie a nie inne to jego sprawa

Nie do końca. Przy założeniu, że wybory są "legitne", każdy taki "marzyciel" psuje i pie*doli Polskę a wraz z nią i Polaków oraz resztę menażerii. Przy założeniu, że nie są "legitne", takie poglądy stwarzają konkurencję dla sensownej opozycji, gospodarując głosy biedoty i ciemnoty. Tak, dla mnie to jest polityczna ciemnota. Mogę różnić się z kimś w kategoriach estetycznych na przykład, ale akurat poglądy polityczne są z grubsza papierkiem lakmusowym na temat danej osoby. Z bardzo nielicznymi wyjątkami.
Szagart napisał(a):Lecz czy socjalizm i ''komuna'' nie są odpowiednie dla takich ludzi jak Naznaczony?

Odpowiednie? Co z tego, że pochodzi z takiego, a nie innego środowiska? Czy dziecko alkoholika też musi nałogowo chlać i ma mieć na to usprawiedliwienie? Po to jest rozum, by z niego korzystać - weryfikować założenia, "kolekcjonować" fakty.
Szagart napisał(a):Bądź co bądź taka propaganda jest skierowana do takich ludzi.

I należy to akceptować?
Szagart napisał(a):każdy ma prawo do własnego poglądu bardziej lub mniej przychylnego naszym własnym.

A gówno prawda, jak ktoś śmierdzi, to trzeba go skłonić, by się umył. Taka przenośnia, nie do traktowania całkowicie dosłownie.
scigacz1975 napisał(a):Szm za swoją wypowiedź (zresztą niejedną taką) dawno w ryj powinien dostać.

Za którą? Że "do komuchów się strzela"? Za mało na oberwanie w ryj, tym bardziej, że to tekst cyniczno-sarkastyczno-szmowy, na co wskazuje reszta pierwszej wiadomości. Czyli coś, co częstokroć pojawia się w internecie. Kolejne wiadomości to kwestia interpretacji. Tym bardziej, że też bym się trochę wku*wił po nazwaniu mnie "indywiduum z martwicą mózgu" przez kolesia, który pie*doli takie farmazony (tak, Nieznajomy X - tamte kozaczki za opowiadania nic nie zmieniają :caleb:).
Nieznajomy X napisał(a):No wybacz, ale rzucanie tekstami w stylu "nie rozmawiajcie z komuchem", "do komuchów się strzela" albo używanie samego epitetu "komuch" bez porządnego uargumentowania [...] śmierdzi hejtem i spółą na mnie na kilometr :/

Już pomijam resztę, ale: twierdzenie, że "za Gomułki lepiej", "pan Gierek" i ogólna deklaracja bezgranicznego szacunku do PRLu i bandy spie*dolonych degeneratów kwalifikuje się do nazwania komuchem. I to dość lekka inwektywa, o ile można tak to sformułowanie nazwać. Poza tym to nie "hejt", bo sam się podkładasz niezmiennie od kilku stron. Natomiast, żeby nie zrozumieć wzmianki Mito o MŚP (małych i średnich przedsiębiorstwach) to - delikatnie to ujmę - trzeba wyjątkowo nie chcieć o tym myśleć. Lub mieć absolutnie zerową wiedzę o świecie, co automatycznie dyskwalifikuje z jakiejkolwiek dyskusji o czymkolwiek innym niż pogoda i jedzenie.
Nieznajomy X napisał(a):Jestem za lewicą. No i co? Wolno mi.

Nie :caleb:
Nieznajomy X napisał(a):lepszy niż dzisiejszy

W czym? W statystykach redagowanych przez organy państwowe? Taka sama propaganda sukcesu, jak i dzisiaj. To niezależne od systemu akurat.
Nieznajomy X napisał(a):Z socjalizmem jak z Syreną (chodzi o samochód), mógł być bardzo dobry gdyby nie został potraktowany po macoszemu.

Jakby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem. Socjalizm jest spierdo*ony już z definicji.

Czym jest socjalizm wedle ogólnej teorii? Powszechną równością i "sprawiedliwością społeczną", która nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością. Czemu? Bo polega w gruncie rzeczy na kradzieży. Na opodatkowaniu bardziej zdolnych, przedsiębiorczych, chętnych do pracy i oddawaniu części tych pieniędzy na rzecz mniej zaradnych lub bardziej leniwych, oraz przepierdoleniu reszty w nierentownych inwestycjach. Na utopieniu morza forsy między rubrykami przepastnych biurokratycznych molochów. Jeśli coś socjalizm "wyrówna", to za chwilę znajdzie coś innego, byleby móc trwać. Natura natomiast jest nierównomierna, posiada wiele niuansów i elementów odstających.

Nieznajomy X napisał(a):Ale nie miejcie za złe ludziom którzy ówczeny socjalizm tworzyli, gdyż były małe szanse by stworzyć idealny system na powojennym rozpierdzielu.

WTF? Ale pierdo*isz, tu się należy profilaktyczny strzał z liścia w potylicę. "Wolność" niesiona na radzieckich bagnetach. Zamiana okupanta niemieckiego na rosyjskiego. Pogłębienia spie*dolenia umysłowego narodu. Zaprzepaszczenie szans na rozwój. Utrata terytorium i duże ograniczenie regionalnej kultury.
Nieznajomy X napisał(a):Należy też pamiętać o tym że główna idea socjalizmu (równość) była najlepszą z możliwych.

Równość nie istnieje w praktyce. Zawsze znajdują się czynniki wyróżniające - kolor włosów, waga, umięśnienie, talenty. One wpływają na wiele różnych sfer i chorym pomysłem jest wprowadzanie równości na siłę. Bo dobrowolnie to jej nikt nigdy nie wprowadzi w pełni. A niepełna to nie równość.
Nieznajomy X napisał(a):I jestem skłonny stwierdzić, że Polska bardzo wiele zawdzięcza tamtemu ustrojowi.

To jest chore. Polska zawdzięcza tamtemu ustrojowi to, co wymieniłem wyżej - nic dobrego. Wszystko można byłoby osiągnąć w wolnej Polsce.
Nieznajomy X napisał(a):Gdyż naród był zjednoczony i odgórnie kontrolowany. Panował względny porządek w kraju i to pozwoliło Polsce podnieść się z kolan w obliczu powojennych strat, a to za kapitalizmu z pewnością by się nie udało.

Naród nie był zjednoczony. Wiesz ilu było żołnierzy podziemia antykomunistycznego w pewnym okresie? Ćwierć miliona, niedawno się o tym dowiedziałem. Kontrolowali przez pewien czas spory kawał kraju. Przed IIWŚ w kraju też panował względny porządek. Wolałbym więc sanację, bo chociaż głupia, to swoja, a nie z desantu. Z kolei kapitalizm nie musiałby być od razu wprowadzony. I nie byłby - najpierw racjonowano by podstawowe artykuły, stopniowo przywracając życie gospodarce. Socjalizm byłby rozwiązaniem tymczasowym, doraźnym, a nie stałym.
Nieznajomy X napisał(a):Jestem także za tym aby wszelkie przedsiębiorstwa były państwowe. Były kontrolowane przez państwo aby działały prawidłowo, a nie że prywaciarz sobie żyje jak pączek w maśle a ludzie tyrają na sku*wysyna za grosze z braku możliwości wyboru (bo przecież prawie wszystko w dzisiejszej Polsce jest własnością prywatną, nie państwową) jak humanoidalne woły.

To dało mi raka z przerzutami. Nie masz żadnego pojęcia o tym, jak prowadzi się firmę. Państwo nie zapewni wzorowego działania gospodarki - potrzeba prywatnych inicjatyw. W państwowym przedsiębiorstwie to politruk/dyrektor pełni rolę właściciela i to on doi pracowników, jeśli o to chodzi. Natomiast właściciel będzie zawsze rządzić swoją spółką lepiej, niż komisaryczny nadzorca, któremu nie zależy na istnieniu spółki, bo nie jest z nią związany. Nie włożył pracy w jej powstanie, utrzymanie na rynku i kooperację z innymi podmiotami. Nie wywalczył pozycji i prestiżu, tylko rządził przez pewien czas i dostał na koniec odprawę. I najczęściej nie ponosi żadnych konsekwencji błędnych działań.
Nieznajomy X napisał(a):Ale nie licz na to że przestawię się na Twoją wersję wykreowaną przez dzisiejsze media będące klakierami obecnego kapitalistycznego do ch*ja nie podobnego rządu ;)

Akurat Terminus ma o lata świetlne zdrowsze poglądy. Nawet, jeśli się w wielu kwestiach z nim nie zgadzam. Media nie są klakierami "kapitalistycznego rządu", bo rząd nie jest kapitalistyczny. To banda patałachów dziwnej proweniencji.

Chwila na zmianę tematu: do określenia zarobków lepiej nadaje się mediana niż średnia.

Adam napisał(a):w PRL-u byli partyjnie wysoko postawieni, a obecnie prowadzą spore firmy i są kapitalistami [...] stara się ukryć swoją przeszłość pod "charytatywnymi" działaniami na rzecz miasta, a zwłaszcza Kościoła.

Nie tak dawno uważałeś się za katolika, teraz celujesz w KK? :E Gówno, nie kapitaliści. Hieny niedopuszczające reszty do stołu. Uwłaszczyli się na zagrabionym pięć dekad wcześniej mieniu, nie oddali, część przepierdolili i to mają być piewcy kapitalizmu? Wolne żarty.

Małe posłowie nt. socjalizmu ode mnie. Napisane na kolanie w oparciu o moje nikłe (bom młody) doświadczenie i przeczytaną literaturę.

Socjalizm odczłowiecza i rozleniwia. "Państwo zrobi to za mnie, urzędnik się mną zaopiekuje" - do tego się to sprowadza. Po co pracować, skoro jest pewny zasiłek? Przecież państwo nie może zostawić biedaczyska na pastwę losu! Po co pomagać innym, jeśli państwo (opiekuńcze) samo to zrobi? A że przepie*doli połowę...

Żeby było jasne - nie jestem przeciwny tzw. "zasiłkom" bezwarunkowo. Ale widziałbym je raczej w formie bardzo nisko oprocentowanych (poziom inflacji?) pożyczek, które potem, po podjęciu pracy, byłyby odciągane od pensji w formie niewielkich, korzystnych rat. Tak, żeby nic nie było "za darmo", żeby czuło się odpowiedzialność.

Teraz o socjalistach. Liczę się z "czerwonymi kozaczkami" od osób obrażonych - trudno, uwielbiam je zbierać, ale tu zachodzi "wyższa konieczność" :suchar: Dzielę socjalistów na cztery grupy.
a) cwaniacy o złodziejskiej mentalności - uwielbiają kontrolować resztę i to z nich najczęściej rekrutowane jest kierownictwo
b) rozpuszczone dzieci z bogatych domów i romantyczni idealiści (obie te podgrupy częściowo się pokrywają)
c) poszkodowani przez los, którzy z różnych przyczyn zostali egoistami (bo w tym wypadku egoizm jest przyczyną, "skoro oni mają, to ja też chcę" -> roszczeniowość)
d) "bagno" - ludzie bez poglądów, patrzący na wszystko pobieżnie, nie chcący myśleć nad swoim postępowaniem, bo to dla nich nudne lub zbyt trudne

A ekonomia, wspomniana tu w kontekście MŚP... Byłaby całkiem prosta. To jak budżet domowy i rolnictwo w jednym. Po pierwsze: nie wydawać więcej, niż się posiada i unikać kredytów (pułapki kredytowej). Po drugie: nie eksploatować ponad stan. Zmielisz całe ziarno, nie będziesz mieć na obsiew, za rok zdechniesz z głodu lub się zapożyczysz. Czyli mechanizm stosowany przy kiełbasie wyborczej, na którą dają się naciąć miliony debili.

Rząd w Polsce nie jest kapitalistyczny, ani nie jest prawicowy. To bajki niezgodne z rzeczywistością. Kto uważa inaczej albo jest niedoinformowany, albo... Życzyłbym sobie raczej tego pierwszego.

@Nieznajomy X - ultraprawica? Jeszcze powiedz, że z mediów wziąłeś definicję skrajnej prawicy, co?

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive xionc, Mito.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Adam w 19 Gru 2014, 22:40

Ciekawe, do której grupy dołączyłbyś Chaplina, który doświadczył biedy. Romantyczni idealiści?
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości