Sztywny

Re: Sztywny

Postprzez Snorky w 02 Maj 2015, 01:17

BlackShaman napisał(a):A szkoda. Jak by nie patrzeć są one częścią stalkera.

Jeden woli ogórki drugi ogrodnika córki :suchar: .

Mi tam frakcji u Gołkowskiego nie brakuje -były już u Noczkina. I lepiej by nie poszedł w tą stronę, bo seria literacka nie musi się pokrywać w 100 % z grą- skończy się wyprawami po xp i walkami sił zbrojnych ze sforami mutków.

A 'Sztywny' zapowiada się dobrze. Gołkowski rzeczywiście z książki na książkę lepszy pod względem sposobu pisania.

Za ten post Snorky otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
Snorky
Stalker

Dołączenie: 04 Lis 2014, 00:54
Ostatnio był: 01 Lut 2018, 03:09
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 12

Reklamy Google

Postprzez Grzechu300 w 02 Maj 2015, 11:09

Snorky napisał(a): Mi tam frakcji u Gołkowskiego nie brakuje

A ja liczę po cichu na to, że ktoś dobrze te frakcje rozpisze. Wolność i Powinność (naukowcy, stalkerzy, bandyci nie są frakcjami) mają fajną historię, i można je dobrze wykorzystać.

Oczywiście nie przesadzając - ale np. taka dziesięcio/piętnastoosobowa grupa jako cała frakcja stacjonująca w jednym miejscu byłaby w porządku, nie gryzłoby to w oczy. ;)
Вознаграждён будет только один.

Za ten post Grzechu300 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Red Liquishert.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 333

Postprzez Snorky w 04 Maj 2015, 22:51

Grzechu300 napisał(a):(naukowcy, stalkerzy, bandyci nie są frakcjami)

No nie.... Ale czasem je tworzą ;P
Nic nie stoi też na przeszkodzie by opisać całkiem nowe frakcje. Zawsze będzie to bardziej oryginalne niż bazowanie na już stworzonych pomysłach.
Awatar użytkownika
Snorky
Stalker

Postprzez Grzechu300 w 05 Maj 2015, 10:41

@UP

Z tym, że paradoksalnie frakcje do Zony średnio pasują. Gryzie się to z tym, co pisałem wcześniej, ale większa ilość grup niż rzeczone Wolność i Powinność by mnie bardziej denerwowała niż budowała klimat.

Ale to zależy, co kto lubi. Byleby nikt nie wpadł na pomysł napisania "Wojen między Frakcjami", jak to mogliśmy zobaczyć w nieszczęsnym Czystym Niebie. :caleb:

Za ten post Grzechu300 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Iwaszka.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Algir w 05 Maj 2015, 12:27

Grzechu300 napisał(a):Ale to zależy, co kto lubi. Byleby nikt nie wpadł na pomysł napisania "Wojen między Frakcjami", jak to mogliśmy zobaczyć w nieszczęsnym Czystym Niebie. :caleb:

Dlaczego? Epickie bitwy zawsze na propsie. Podchody, zasadzki, taktyka - mogłoby wyjść nieźle. Kwestia dobrego wykonania. Jeżeli natomiast ma wyglądać jak zakończenie Czerepu mutanta, to faktycznie: lepiej, żeby taka książka nie powstała (nawet Meesh gdzieś pisał, że płakał, jak tłumaczył ;))
Algir
Stalker

Dołączenie: 27 Maj 2014, 19:47
Ostatnio był: 23 Lis 2024, 11:01
Kozaki: 26

Postprzez Iwaszka w 05 Maj 2015, 12:37

Algir napisał(a):Dlaczego?

Bo książki Meesha maja akurat tą fajną rzecz i wyróżniają się tym, że nie ma tam gejowskich :kupa: frakcji.
Co jak co ale to akurat u niego jest na propsie. Frakcje jako takie nie są złe - ale wymagają zaprojektowania od nowa. Te infantylizmy w postaci Powinności i Wolności są tak pokraczne, że aż śmiechnąć można - zbyt to przerysowane. NA potrzeby gry jeszcze okej, ale pisać na poważnie np. o takich Wolnościowcach co jak gimby wstrzykują se mariułaninę w Zonie? WTF?

Poza tym Zona to dość mały teren w skali większych operacji. Takie globalne "wojenki" na tak małym terenie pozbawione są klimatu. Nie mówię - od czasu do czasu jakieś większe starcie, operacja. Ale ile taka Wielka Wojna mogła by trwać? Powybijali by się w miesiąc i by koniec Zony był - tej zaludnionej w sensie.

Noczkina nie czytało mi się przyjemnie ze względu na odczucia jak bym czytał opis kolejnej części (słabej) gry (taki gameplayowy styl...). Tak samo by było u Misza gdyby nie pozbył się pewnych "growych zagrywek". Już wolę pokręcone nazwy mutków, Hej Kej Em Pe Siedem i tym podobne. Już nawet Hamburgery z OS w Zonie są mniej głupie niż Wolność i Powinność w stylu takim jak wykreowała gra.

Suplement:
Jeżeli kiedykolwiek ma powstać jakikolwiek SZTAŁKER 2 to oby nad fabułą i koncepcją siedzieli ogarnięci i doświadczeni ludzie od ciężkiego klimatu, tacy co czasem wychodzą z domu i robią coś innego niż siedzenie przed kompem, a pryszczate nerdy z ich pomysłami (oooohhh to bedzie faaaajneeee) niech robią modele, animacje, skrypty, niech programują.
Może wtedy powstał by lepszy "kanon" i uniwersum by się troszkę odświeżyło.

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44, Grzechu300, Snorky.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Postprzez Algir w 05 Maj 2015, 12:57

Niby masz rację - ale ja bym chętnie przeczytał historię, gdzie zorganizowane grupy stalkerów (3-4) toczą starcia z zachowaniem wszystkich zasad taktycznych i zgodnością z realiami pola walki (oczywiście nie 1:1, bo taka walka trwałaby nie dłużej, niż przeczytanie jednego akapitu). Bo już trochę mnie się znudzili samotni włóczędzy, którzy sieją dokoła śrubami jak rolnik zbożem.
Algir
Stalker

Dołączenie: 27 Maj 2014, 19:47
Ostatnio był: 23 Lis 2024, 11:01
Kozaki: 26

Postprzez KoweK w 05 Maj 2015, 14:56

Iwaszka napisał(a):Jeżeli kiedykolwiek ma powstać jakikolwiek SZTAŁKER 2 to oby nad fabułą i koncepcją siedzieli ogarnięci i doświadczeni ludzie od ciężkiego klimatu, tacy co czasem wychodzą z domu i robią coś innego niż siedzenie przed kompem, a pryszczate nerdy z ich pomysłami (oooohhh to bedzie faaaajneeee) niech robią modele, animacje, skrypty, niech programują.
Może wtedy powstał by lepszy "kanon" i uniwersum by się troszkę odświeżyło.

Fabuła do STALKER 2 już jest zrobiona i pracował nad nią ten sam osobnik, co przy poprzednich częściach gry - nie pamiętam nazwiska, ale to taki śmieszny, łysy koleś z długą, kozią brodą wyglądający trochę jak basista z SOAD. :E

EDIT: Aleksander Sytjanow.

Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 12:41
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1489

Postprzez Grzechu300 w 05 Maj 2015, 17:59

Iwaszka napisał(a):NA potrzeby gry jeszcze okej, ale pisać na poważnie np. o takich Wolnościowcach co jak gimby wstrzykują se mariułaninę w Zonie? WTF?

Myślę, że dało by radę to sensownie rozpisać. Jak mówiłem mała grupka, z dziesięć osób, działająca pod jednym symbolem/ideą.

Maryhuanen w Zonie? Czemu nie, myślę, że skoro to doskonały szlak przerzutowy, to i narkotyków by nie brakowało.

Zresztą, żyjąc (o ile ktokolwiek by przeżył) w miarę realistycznej Strefie człowiek raczej nie stroniłby od używek. Żeby nie zwariować. ;)

Iwaszka napisał(a): a pryszczate nerdy z ich pomysłami (oooohhh to bedzie faaaajneeee)

"Łoo, Stachu, jebnijmy pińcetmetrowego mutasa z piłami spalinowymi zamiast rąk i turbiną od Poloneza na ryju, Stalker to przecież takie postapo!" :suchar:

Zgadzam się - spokojniej, bardziej dojrzale, bez głupot. Meszowi trzeba przyznać, że wizję Zony uczynił najlepszą - połączenie "Pikniku", gry i pseudosurvivalu. Ciężka, twarda, ale do tego melancholijna i wprawiająca w zadumę.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Kudkudak w 05 Maj 2015, 19:07

Grzechu300 napisał(a):Książki po okładce się nie ocenia

To prawda, ale pierwsze co widzimy to okładka, która ma na celu zachęcić do oceny treści. Po za tym mogę osobno ocenić i okładkę i treść. Bo tak. I według mnie poprzednie okładki mogą śmiało konkurować z chodnikami przy Pl. Grunwaldzkim w Wałbrzychu o miano najbrzydszej rzeczy w conajmniej parunastu galaktykach. A tym bardziej musi zachęcić osoby, które przeczytały poprzednie książki Gołkowskiego i wiedzą, w co się wpakowały :meesh:
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez KOSHI w 05 Maj 2015, 20:30

Grzechu300 napisał(a): Meszowi trzeba przyznać, że wizję Zony uczynił najlepszą - połączenie "Pikniku", gry i pseudosurvivalu. Ciężka, twarda, ale do tego melancholijna i wprawiająca w zadumę.

Obok Pikniku to nawet jego "dzieła" nie stały. ;) Co do pseudosurvivalu to się zgodzę. A co do wizji Zony... Co kto lubi. Dla mnie obleci, ale wieje nudą. 0 pomysłu na fabułę, wydarzenia. Dla mnie OŚ coś tam jeszcze miał w sobie. A, przepraszam, wiem - autorowi się coś chciało, bo 1 książka, bo było pomysłów. Dalej była już tylko napie*dalanka i filozofowanie. Lepsze klimatycznie teksty czytałem tutaj. Choćby Canthira, lub twój debiut, który dużo lepiej mi podszedł, niż zagrywki uber pro mother fucker coś se jeszcze dopisz stalkera nr. 1.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 22 Sty 2025, 10:25
Kozaki: 649

Postprzez Snorky w 06 Maj 2015, 01:26

KOSHI napisał(a):Obok Pikniku to nawet jego "dzieła" nie stały. ;) Co do pseudosurvivalu to się zgodzę. A co do wizji Zony... Co kto lubi.

Wiadomo-wszystkim nie dogodzi, ale nawet ci, którzy wizji tej nie popierają i tak sięgną po książkę, a o to właśnie chodzi, bo znowu zbyt dużego wyboru znowu nie ma jeśli chodzi o rodzimy rynek.

Alee wtopa-a u mnie jego 'dzieła' akurat stoją obok 'Pikniku' :kotek: - i to tego od Prószyńskiego z okładką od SoC :E

No i wolę tą wizję zdecydowanie od tej Noczkina, która bardziej jednak nawiązuje do 'Pikniku' niż do samej gry.
Awatar użytkownika
Snorky
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sztywny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości