Siemanko. Tak ostatnio się zastanawiam i zastanawiam... Obejrzałem trochę filmików z buildu 2205 oraz kilku wcześniejszych. O ile mnie pamięć nie myli to nasz kochany główny bohater wraz z Duchem w końcowym etapie gry muszą udać się do Generatorów (swoją drogą niby śmieszne z nich okrągłe budowle ale budzą we mnie poczucie strachu jakich mało ;s) i teraz tak sobie kminię, czy to one właśnie są odpowiedzialne za powstawanie mutantów, anomalii, emisji i tak dalej w każdej części Stalkera? Dokładnie nie pamiętam endingu z SoC ale było coś tam o kontrolowaniu Noosfery, jakiś pierdołach na temat prania mózgu, ale ... właściwie czemu miało to służyć? Wszystkie te podchody ze Spełniaczem Życzeń, który jest tylko mechanizmem obronnym dla Generatorów i Świadomości Z? Te generatory specjalnie powodowały emisje, żeby "respić" anomalie, których artefakty przeciekają później do dużego świata? Bo jeśli to miało na celu tylko polepszenie medycyny, ewentualnie zyski to na cholerę komu : zombie, mutanty i inne duperele które też to tworzyło. W zakończeniu 2205 pokazane było, że po wyłączeniu generatorów w X-2, Zona totalnie zniknęła, anomalie przestały istnieć... Więc dlaczego przez 3 części Stalkera ten motyw jest totalnie pominięty ? Zamiast tego w SoC niszczymy jakieś (chugowie) czemu służące kilka dziwnych przekaźników, pojawia się hologram bla bla bla i koniec. Nic się nie zmienia. Frakcje takie jak Powinność pomimo wyłączenia Mózgojeba nie po fatygowały się żeby wyłączyć Generatory. Dziwna z tym sprawa... ktoś bardziej rozumie o co w tym chodzi? Bo ja już zaczynam się gubić i gmatwać w tej całej historii , i tym co jest odopowiedzialne za co i po jaką cholerę...
No i w SoC podczas biegania po NPP, IDEALNIE WIDAĆ w oddali działające Generatory wysyłające jakieś niebieskie lightningi w niebo. I co, nikt nie zorientował się ze Stalkerów, później Czystego Nieba, i tak dalej, że skoro jakieś dziwnie wyglądające okrągłe budowle emitują coś do "nieba" to zapewne przez to są emisje? Beng.
Przypomnę tylko, że w SoC wyglądają one tak :

Proszę pomóżta poukładać mi w głowie te dane i skompletować fakty co jest czym i po jaką cholerę bo nie będę dobrze spał.