Imienny napisał(a):Słuszna uwaga - dlatego jestem w stanie zrozumieć np. HS10 (z odpowiednim dopiskiem). Ale to nie tłumaczy G11 (koncept amunicji był rozwijany, a pierwsze egzemplarze miały bardzo poważne wady jak samozapłon pocisku), AK-74u, MP5K, WA2000. Do tego mamy jeszcze twory raczej nieistniejące w rzeczywistości (jak Wyrzutnia Walkyria czy Działko Strażnicze).
IMI Galil - Udało mi się wyczytać, że do powstania broni przyczyniły się przykre doświadczenia walki Izraela w Wojnie sześciodniowej w 1967 (niedostatki FN FAL i atuty AK). Czyli jeśli coś powstało do końca fabuły Black Ops, to był to wczesny prototyp. Tutaj natomiast jest broń wyglądająca jak gotowy produkt, który wszedł do służby w 1972.
Nóż balistyczny - Tu zastanawia mnie nie tylko czas powstania (wyczytałem, że były to lata 70.), ale i spostrzeżenie, że bohater się nie męczy podczas jego ładowania i robi to szybko (słyszałem, że wymaga to krzepy i wysiłku).
PSG-1 - Prace projektowe rozpoczęte w 1970, więc w 1968 nie mogło być prototypu
Dlatego trzeba brać pod uwagę nie to, kiedy powstał finalny produkt, a prototyp. Tak gwoli ścisłości.
Edit: Pytanie do Enfielda - Czy broń występująca w grze to L85 czy XL64 (pytanie wynika z podobnego wyglądu tych broni, a jest istotne, bo jeśli to XL64 zmieniłbym kolor na zielony jako broń istniejąca przed 1968)?
Edit2: Po tych badaniach wstępnie wiadomo jedno - w Black Ops nie ma co szukać realizmu, bo licząca się część rzeczy jest nierealistyczna/niedorzeczna.

Iwaszka napisał(a):Jednak nie zmienia to faktu, że trochę to razi w oczy i momentami są to przegięcia - jak nap Kiparis który wszedł dłuuuugo później. Albo M16 z złym trybem strzału czy też odpowiedni dla ery Colt Commando ale ze złymi przyrządami mechanicznymi...

Szagart napisał(a):Co do uzbrojenia to ten M4/16 podobny ''Commando'' istnieje czy jest to broń zmyślona?

Iwaszka napisał(a):
-AKS74u - Prototypy rodziny AK74 zaczęły powstawać w 1974, a do produkcji weszły w 1976. Prędzej mogli dać do gry AKMSu choć ten też jest konstrukcją tylko prototypową i prawdopodobnie powstał jako koncept już po wojnie w Wietnamie, choć można spekulować bo długa wersja - AKM jest o wiele starszy - jednak brak użycia bojowego ani jakichkolwiek dokumentów na temat AKMSu sprawiają, że nie idzie określić daty powstania jego koncepcji. Pojawiają się na różnych współczesnych frontach klony AKMSu, min. w Afganie, ale są to najprawdopodobniej samoróbki na bazie AKMS i AKS74u.
Iwaszka napisał(a):
-Kiparis - Powstał w 1991 do użytku wojsk wewnętrznych i jednostek policyjnych. Wcześniej nie śniono nawet o nim więc nie miał prawa się znaleźć w BO. W czasie wojny Wietnamskiej ZSRR nie produkowało żadnego współczesnego PMu.
Iwaszka napisał(a):
-Steyr AUG - prototypy dopiero w 1977, wcześniej nie śniono o takiej broni.
Iwaszka napisał(a):
-G11 - to czysta abstrakcja, nie ma co pisać. Sam pomysł na amunicje bez łuskową pojawił się dopiero w 1974. Jak chcieli dać coś z stajni Heckler & Kocha to mogli zapodać występujący w Wietnamie H&H33.
Iwaszka napisał(a): -SPAS12 - Produkcja od 1979, wcześniej nie ma wzmianki o broni tego typu, była to pewnego rodzaju nowość i nie bazowała na innych modelach więc nie mogła się znaleźć w Wietnamie w żadnej wersji.
Iwaszka napisał(a):Wiem, że to tylko gra komputerowa i, że twórcy chcieli ukazać koncepcję oddziałów specjalnych wyposażonych w broń często prototypową, wyprzedzającą swą epokę tak jak np. Stg.44 wyprzedzał swą epokę podczas IIWŚ.
Jednak nie zmienia to faktu, że trochę to razi w oczy i momentami są to przegięcia - jak nap Kiparis który wszedł dłuuuugo później. Albo M16 z złym trybem strzału czy też odpowiedni dla ery Colt Commando ale ze złymi przyrządami mechanicznymi...

Microtus napisał(a):Tutaj bym sprostował, AKS74 powstał na początku lat 60 wraz ze zmniejszeniem amunicj, co było odpowiedzia na M16 - właśnie. Nie zmienia to faktu, że skrócony AKS-74u powstał na początku lat 70-tych.
Microtus napisał(a):Powstał w latach 70-tych tylko poleżał sobie ten projekt na półeczce, właśnie do roku 1990.
Microtus napisał(a):No prace się zaczęły pod koniec lat 60-tych. prototypy były na pewno przed 1977 bo 1978 już była Austryjackiej armi. Co nie zmienia faktu, że w grze nie powinno go być.
Microtus napisał(a):Co do broni to się zgadzam, natomiast amunicja bezłuskowa powstała dużo dużo wcześniej. Pierwsza amunicja bezłuskowa powstała w 1848 roku. Jeśli chodzi o nowsze projekty z XX wieku to w 1968 roku powstała amunicja jak i broń na amunicję bezłuskową o nazwie Daisy.
Microtus napisał(a):Mieli taki wybór broni gładkolufowej uzywanej w Wietnamie, że aż żal, że wybrali SPAS-a. Od Browningów, Ithac, Remingtonów po Winchestery i mocno oldschoolowego M720. Do tego wersji i modeli, że tylko przebierać.
Microtus napisał(a):Generalnie się zgadzam, co wiecej mieli mnustwo gnatów, które były po stronie Wietnamskiej i pozostałości po legii cudzoziemskiej i Francuzach. Spokojnie wspomniany przez ciebie stg 44, czy kar 98 mógłby sie znaeźć, nie mówiąc o całej gamie radzieckiego sprzetu. Żeby było śmieszniej to oni za to biorą grube pieniadze, i walą takie babole. Generalnie wstyd, wzięli by jednego czy dwóch pasjonatów i by mieli temat z bańki.
Imienny napisał(a):Co do strzelb - fakt, wybór mocarny i mieli co dodać. Ale strzelba z rodziny Ithaca występuje (dokładnie Ithaca 37 - w grze Stakeout). W tej kwestii zastanawia mnie jeszcze Olympia (HS-10 zmieniłbym na HS-10 Prototype, bo koncept broni tego typu był już przed 1960). Inna kwestia, że w trybie multi rzadko spotykam osobę korzystającą ze strzelby nienazywającej się SPAS, więc ta kategoria jak LKM jest prawie martwa (co zważając na konstrukcję map może zastanawiać).
Imienny napisał(a):M16 - już wcześniej w serii pojawiał się w tym trybie.
Imienny napisał(a):Co do abstrakcji - nie tylko G11 jest w tej kategorii, ale i Działko Strażnicze (nie wiem, czy nawet obecnie taka technologia istnieje) i Wyrzutnia Walkyria (miał być pierwotnie Archangel, ale nie znalazłem żadnego odpowiednika z tamtego okresu), a najstarsze znalezione przeze mnie informacje o amunicji typu Smoczy Oddech są z lat 90.
Imienny napisał(a):Kiedy zrobiłem sobie przerwę w grze, jeszcze nie wyszedł ostatni DLC. Te błędy mogli naprawić, ale im się najwidoczniej nie chciało.

Szagart napisał(a):Tak dla uzupełnienia czy może poprawki. Ramy BO to nie od czasu inwazji w Zatoce Świń w 61'? Niby rok różnicy, ale zawsze. Data 1 misji w grze to 17 kwietnie 1961.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość