Call of Duty

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Call of Duty

Postprzez Szagart w 18 Sie 2015, 20:21

Od czasu gdy dostałem Ghosts, ukończyłem kampanię, ale na starym kompie i wyglądało to gorzej od naszego kochanego Stalkera. Teraz z nowym sprzętem podchodzę do tej gry drugi raz. Jakby ktoś chciał zagrać, priv i można zagrać w ten zamiennik ''Zombie'' lub zwykłe multi.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Reklamy Google

Postprzez Iwaszka w 18 Sie 2015, 21:46

Imienny napisał(a):Słuszna uwaga - dlatego jestem w stanie zrozumieć np. HS10 (z odpowiednim dopiskiem). Ale to nie tłumaczy G11 (koncept amunicji był rozwijany, a pierwsze egzemplarze miały bardzo poważne wady jak samozapłon pocisku), AK-74u, MP5K, WA2000. Do tego mamy jeszcze twory raczej nieistniejące w rzeczywistości (jak Wyrzutnia Walkyria czy Działko Strażnicze).

IMI Galil - Udało mi się wyczytać, że do powstania broni przyczyniły się przykre doświadczenia walki Izraela w Wojnie sześciodniowej w 1967 (niedostatki FN FAL i atuty AK). Czyli jeśli coś powstało do końca fabuły Black Ops, to był to wczesny prototyp. Tutaj natomiast jest broń wyglądająca jak gotowy produkt, który wszedł do służby w 1972.

Nóż balistyczny - Tu zastanawia mnie nie tylko czas powstania (wyczytałem, że były to lata 70.), ale i spostrzeżenie, że bohater się nie męczy podczas jego ładowania i robi to szybko (słyszałem, że wymaga to krzepy i wysiłku).

PSG-1 - Prace projektowe rozpoczęte w 1970, więc w 1968 nie mogło być prototypu :P

Dlatego trzeba brać pod uwagę nie to, kiedy powstał finalny produkt, a prototyp. Tak gwoli ścisłości. :P

Edit: Pytanie do Enfielda - Czy broń występująca w grze to L85 czy XL64 (pytanie wynika z podobnego wyglądu tych broni, a jest istotne, bo jeśli to XL64 zmieniłbym kolor na zielony jako broń istniejąca przed 1968)?

Edit2: Po tych badaniach wstępnie wiadomo jedno - w Black Ops nie ma co szukać realizmu, bo licząca się część rzeczy jest nierealistyczna/niedorzeczna.

No to jedziemy po kolei dla podsumowania (jako ramy przyjmuję czas wojny wietnamskiej - 28 maja 1962 – 11 listopada 1975).
Wypisuje tylko to co jest nie zgodne:

-ASP - zaczęto produkować w 1970, projekt powstał w ok. 1960. Broń wzorowana na Smith & Wesson Model 39 i co prawda mógł znaleźć się w realiach BO (choć na pewno nie w 1 misji z Castro), ale znacznie bardziej pasował by SW, który rzeczywiście był używany jako broń specjalnego przeznaczenia w połączeniu z tłumikiem w konfiguracji tkzw Mk 22 ‘Hush puppy’

-CZ75 - Prototypy pojawiły się dopiero w 75 roku, do produkcji wszedł w 76 - nie mógł znaleźć się w Wietnamie, chyba, że na papierze w postaci jakiś wczesnych planów ;)

-MP5K - samo w sobie MP5 pojawiło się w Wietnamie, jednak wersja K powstała po 1975, czyli w realu nie było jej jeszcze mimo, że baza już istniała.

-AKS74u - Prototypy rodziny AK74 zaczęły powstawać w 1974, a do produkcji weszły w 1976. Prędzej mogli dać do gry AKMSu choć ten też jest konstrukcją tylko prototypową i prawdopodobnie powstał jako koncept już po wojnie w Wietnamie, choć można spekulować bo długa wersja - AKM jest o wiele starszy - jednak brak użycia bojowego ani jakichkolwiek dokumentów na temat AKMSu sprawiają, że nie idzie określić daty powstania jego koncepcji. Pojawiają się na różnych współczesnych frontach klony AKMSu, min. w Afganie, ale są to najprawdopodobniej samoróbki na bazie AKMS i AKS74u.

-Kiparis - Powstał w 1991 do użytku wojsk wewnętrznych i jednostek policyjnych. Wcześniej nie śniono nawet o nim więc nie miał prawa się znaleźć w BO. W czasie wojny Wietnamskiej ZSRR nie produkowało żadnego współczesnego PMu.

-Spectre - wszedł w 1984 roku i też nie było go wcześniej w planach. Mogli lepiej dać Berettę M12 - też włoskie i pasowało by w erę gry.

-M16 - istniało, ale nie posiadało trybu serii trzy strzałowej...

-FAMAS - prototypy datowane są pomiędzy 1967-1979, jednak odbiegały one od wersji finalnej która jest pokazana w grze w dodatku zmodernizowana... Do tego proces projektowania FAMAS'a był długi i pełen niewypałów, jeżeli nawet ten prototyp znalazł by się w Namie to był by jeszcze gorszym dziadostwem niż pierwsze M16'tki.

-Galil - sytuacja jak wyżej z FAMAS'em, nie mógł się znaleźć w Namie. Mogli dać prędzej Fińskiego RK62 (wszedł w 1962r) na którym Galil bazował lub z AK podobnych pasował by też Czeski VZ58 których w Namie trochę było.

-Steyr AUG - prototypy dopiero w 1977, wcześniej nie śniono o takiej broni.

-Commando - miał to być chyba CAR-15 / XM177E2 czyli tkzw. Colt Commando - jednak przyrządy celownicze są złe, wtedy każda giwera na bazie M16 posiadała celownik w chwycie transportowym a nie składane tak jak w BO...

-G11 - to czysta abstrakcja, nie ma co pisać. Sam pomysł na amunicje bez łuskową pojawił się dopiero w 1974. Jak chcieli dać coś z stajni Heckler & Kocha to mogli zapodać występujący w Wietnamie H&H33.

-Enfield - Rodzina SA80 czyli L85 i L86 weszły dopiero w 1985 roku. Prędzej nadawał by się tutaj EM-2 datowany na 1945/1948 choć były to tylko krótkie serie badawcze i pierwsze eksperymenty z bullpup'ami więc jako broń użytkowa się nie nadawał.

-SPAS12 - Produkcja od 1979, wcześniej nie ma wzmianki o broni tego typu, była to pewnego rodzaju nowość i nie bazowała na innych modelach więc nie mogła się znaleźć w Wietnamie w żadnej wersji.

-WA 2000 - broń tak specyficzna i tak rzadka, że nie miała możliwości istnieć przed 1982 gdy została wprowadzona do produkcji. Koncept datowany jest na 1970-1980 i nawet ok. jak by była już na papierach między 1970 a 1975 to raczej nikt by jej nie wyprodukował biorąc pod uwagę ile faktycznie ich wykonano. Poza tym to nie jest broń z przeznaczaniem dla armii. Mogli dać choćby wyśmienitego Szteyr'a SSG69 który w tamtych czasach uchodził i nadal uchodzi za bardzo dobry karabin snajperski - gdzie w latach 69+ był on na swój sposób Premium jak WA2000 teraz.

-L96A1 - po raz pierwszy pojawił się w 1982 roku a wszedł do użytku w 1985 w Brytyjskich siłach specjalnych. W erze Namu nie śnił się nikomu tak nowoczesny karabin snajperski. Brytyjską konstrukcją z tamtych lat był L42A1.

-PSG1 - najcelniejsza broń w swojej klasie ale w latach kiedy istniała czyli od 1985. Jeżeli mieli takie parcie na tą giwerę to mogli dać pasującego do ram czasowych G3SG1 w jakiejś ew. customowej wersji.

9K34 Strela3 - powstała po 1974...

Chyba jedyną kategorią dobrze wykonaną pod tym względem są LKM'y choć HK21 raczej nie trafił do Wietnamu, ale przynajmniej był produkowany w tych ramach czasowych, więc kto tam wie.

Podsumowanie - tabela czego nie powinno być i co mogło by być adekwatnym zamiennikiem:

ZŁE---ZAMIENNIK:
1)ASP---Mk 22 ‘Hush puppy’
2)CZ75---CZ52
3)MP5K---MP5
4)AKS74u---AKMS z obciętą lufą ew. AKMSu choć to i tak średnio pasuje
5)Kiparis---APS Stieczkin
6)Spectre---Beretta M12
7)Galil---RK62 lub VZ58
8)FAMAS---MAS 49
9)Steyr AUG---SG 510
10)Commando---CAR-15 / XM177E2
11)G11---HK33
12)Enfield---EM-2
13)SPAS12---Browning Auto-5
14)WA 2000---Steyr SSG69
15)L96A1---L42A1
16)PSG1---G3SG1
17)9K34 Strieła-3---9K32 Strieła-2

Wiem, że to tylko gra komputerowa i, że twórcy chcieli ukazać koncepcję oddziałów specjalnych wyposażonych w broń często prototypową, wyprzedzającą swą epokę tak jak np. Stg.44 wyprzedzał swą epokę podczas IIWŚ.
Jednak nie zmienia to faktu, że trochę to razi w oczy i momentami są to przegięcia - jak nap Kiparis który wszedł dłuuuugo później. Albo M16 z złym trybem strzału czy też odpowiedni dla ery Colt Commando ale ze złymi przyrządami mechanicznymi...

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Imienny.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Postprzez Imienny w 18 Sie 2015, 23:02

@up
No i na to czekałem. Wyczerpująca odpowiedź od pasjonata tematu. Interesują mnie także kwestie dodatków (smoczy oddech, szybki strzał)/serii ofiar, bo o części z nich wzmianki nie znalazłem i strzelby oznaczonej jako Olympia.

Nie tylko tutaj jest coś nie tak. Dodatkowo zauważyłem, że Duch Pro - w przeciwieństwie do tego, co jest w opisie - nie chroni przed psami. A o przenikaniu przez tekstury wrogów/błysku/dymu nie wspomnę. Wracając po takim czasie spodziewałem się poprawionego FPS-a - niestety, zawiodłem się. :(
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 28 Mar 2026, 02:42
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 230

Postprzez Szagart w 19 Sie 2015, 03:36

Tak dla uzupełnienia czy może poprawki. Ramy BO to nie od czasu inwazji w Zatoce Świń w 61'? Niby rok różnicy, ale zawsze :). Data 1 misji w grze to 17 kwietnie 1961.

Co do uzbrojenia to ten M4/16 podobny ''Commando'' istnieje czy jest to broń zmyślona? I ten FAMAS, w takiej wersji nigdy go nie widziałem.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez Tajemniczy w 19 Sie 2015, 09:15

Iwaszka napisał(a):Jednak nie zmienia to faktu, że trochę to razi w oczy i momentami są to przegięcia - jak nap Kiparis który wszedł dłuuuugo później. Albo M16 z złym trybem strzału czy też odpowiedni dla ery Colt Commando ale ze złymi przyrządami mechanicznymi...

To samo widziałem i w WaW. Tam w kampanii na Pacyfiku na 5 Japończyków 2 posiada peem Typ 100. Jeśli jednak wierzyć temu co pisze wiki to wyprodukowano ok 30 tys sztuk tej broni i uzbrajano w nie elitarne oddziały japońskie typu spadochroniarze a takich raczej nie było wiele. W kampanii sowieckiej jest to samo, w '45 roku szkopy używają ciężkich Panzerschrecków chociaż już dawno jest na uzbrojeniu lżejszy i o wiele bardziej praktyczny Panzerfaust. Tak więc nic nowego.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Route w 19 Sie 2015, 09:29

Szagart napisał(a):Co do uzbrojenia to ten M4/16 podobny ''Commando'' istnieje czy jest to broń zmyślona?

CAR-15 Colt Commando to odmiana M16 i faktycznie był używany przez amerykanów w Wietnamie. Trochę jest o nim na Wikipedii, ale radziłbym czytać w wersji anglojęzycznej.
Route
Stalker

Dołączenie: 13 Lut 2015, 17:28
Ostatnio był: 18 Lip 2016, 16:12
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 36

Postprzez Microtus w 19 Sie 2015, 10:22

Iwaszka napisał(a):
-AKS74u - Prototypy rodziny AK74 zaczęły powstawać w 1974, a do produkcji weszły w 1976. Prędzej mogli dać do gry AKMSu choć ten też jest konstrukcją tylko prototypową i prawdopodobnie powstał jako koncept już po wojnie w Wietnamie, choć można spekulować bo długa wersja - AKM jest o wiele starszy - jednak brak użycia bojowego ani jakichkolwiek dokumentów na temat AKMSu sprawiają, że nie idzie określić daty powstania jego koncepcji. Pojawiają się na różnych współczesnych frontach klony AKMSu, min. w Afganie, ale są to najprawdopodobniej samoróbki na bazie AKMS i AKS74u.

Tutaj bym sprostował, AKS74 powstał na początku lat 60 wraz ze zmniejszeniem amunicj, co było odpowiedzia na M16 - właśnie. Nie zmienia to faktu, że skrócony AKS-74u powstał na początku lat 70-tych.

Iwaszka napisał(a):
-Kiparis - Powstał w 1991 do użytku wojsk wewnętrznych i jednostek policyjnych. Wcześniej nie śniono nawet o nim więc nie miał prawa się znaleźć w BO. W czasie wojny Wietnamskiej ZSRR nie produkowało żadnego współczesnego PMu.

Powstał w latach 70-tych tylko poleżał sobie ten projekt na półeczce, wlaśnie do roku 1990.

Iwaszka napisał(a):
-Steyr AUG - prototypy dopiero w 1977, wcześniej nie śniono o takiej broni.

No prace sie zaczęły pod koniec lat 60-tych. prototypy były na pewno przed 1977 bo 1978 już była Austryjackiej armi. Co nie zmienia faktu, że w grze nie powinno go być.

Iwaszka napisał(a):
-G11 - to czysta abstrakcja, nie ma co pisać. Sam pomysł na amunicje bez łuskową pojawił się dopiero w 1974. Jak chcieli dać coś z stajni Heckler & Kocha to mogli zapodać występujący w Wietnamie H&H33.

Co do broni to się zgadzam, natomiast amunicja bezłuskowa powstała dużo dużo wcześniej. Pierwsza amunicja bezłuskowa powstała w 1848 roku. Jeśli chodzi o nowsze projekty z XX wieku to w 1968 roku powstała amunicja jak i broń na amunicję bezłuskową o nazwie Daisy.

Iwaszka napisał(a): -SPAS12 - Produkcja od 1979, wcześniej nie ma wzmianki o broni tego typu, była to pewnego rodzaju nowość i nie bazowała na innych modelach więc nie mogła się znaleźć w Wietnamie w żadnej wersji.

Mieli taki wybór broni gładkolufowej uzywanej w Wietnamie, że aż żal, że wybrali SPAS-a. Od Browningów, Ithac, Remingtonów po Winchestery i mocno oldschoolowego M720. Do tego wersji i modeli, że tylko przebierać.

Iwaszka napisał(a):Wiem, że to tylko gra komputerowa i, że twórcy chcieli ukazać koncepcję oddziałów specjalnych wyposażonych w broń często prototypową, wyprzedzającą swą epokę tak jak np. Stg.44 wyprzedzał swą epokę podczas IIWŚ.
Jednak nie zmienia to faktu, że trochę to razi w oczy i momentami są to przegięcia - jak nap Kiparis który wszedł dłuuuugo później. Albo M16 z złym trybem strzału czy też odpowiedni dla ery Colt Commando ale ze złymi przyrządami mechanicznymi...

Generalnie się zgadzam, co wiecej mieli mnustwo gnatów, które były po stronie Wietnamskiej i pozostałości po legii cudzoziemskiej i Francuzach. Spokojnie wspomniany przez ciebie stg 44, czy kar 98 mógłby sie znaeźć, nie mówiąc o całej gamie radzieckiego sprzetu. Żeby było śmieszniej to oni za to biorą grube pieniadze, i walą takie babole. Generalnie wstyd, wzięli by jednego czy dwóch pasjonatów i by mieli temat z bańki.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez Imienny w 19 Sie 2015, 11:08

Co do strzelb - fakt, wybór mocarny i mieli co dodać. Ale strzelba z rodziny Ithaca występuje (dokładnie Ithaca 37 - w grze Stakeout). W tej kwestii zastanawia mnie jeszcze Olympia (HS-10 zmieniłbym na HS-10 Prototype, bo koncept broni tego typu był już przed 1960). Inna kwestia, że w trybie multi rzadko spotykam osobę korzystającą ze strzelby nienazywającej się SPAS, więc ta kategoria jak LKM jest prawie martwa (co zważając na konstrukcję map może zastanawiać).

M16 - już wcześniej w serii pojawiał się w tym trybie.

Co do abstrakcji - nie tylko G11 jest w tej kategorii, ale i Działko Strażnicze (nie wiem, czy nawet obecnie taka technologia istnieje) i Wyrzutnia Walkyria (miał być pierwotnie Archangel, ale nie znalazłem żadnego odpowiednika z tamtego okresu), a najstarsze znalezione przeze mnie informacje o amunicji typu Smoczy Oddech są z lat 90.

Kiedy zrobiłem sobie przerwę w grze, jeszcze nie wyszedł ostatni DLC. Te błędy mogli naprawić, ale im się najwidoczniej nie chciało. :/
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez Iwaszka w 19 Sie 2015, 16:11

Microtus napisał(a):Tutaj bym sprostował, AKS74 powstał na początku lat 60 wraz ze zmniejszeniem amunicj, co było odpowiedzia na M16 - właśnie. Nie zmienia to faktu, że skrócony AKS-74u powstał na początku lat 70-tych.

AR Było rozwijane między 1956-1962 za to prace nad nabojem 5,56 × 45 mm w US to okres 1957 roku.
Rosjanom udało się to z sukcesem dopiero w 1972, a konkurs na nowy kbk do tego kalibru rozpoczął się w 74 produkcja
natomiast to dopiero po 76/78.
Nie wiem skąd masz swoje źródła, ale podziel się nimi bo to dość kontrowersyjnie brzmi.

Microtus napisał(a):Powstał w latach 70-tych tylko poleżał sobie ten projekt na półeczce, właśnie do roku 1990.

Ok, nie zmienia to jednak faktu, że co innego to prototyp na papierze, a co innego strzelająca wersja rozwojowa.
Tutaj pytanie czy konstruktorzy z Tuły zbudowali w 70-tych strzelającą wersję, czy tylko rozwijali koncept.

Microtus napisał(a):No prace się zaczęły pod koniec lat 60-tych. prototypy były na pewno przed 1977 bo 1978 już była Austryjackiej armi. Co nie zmienia faktu, że w grze nie powinno go być.

Nie mam tutaj dobrego źródła, jeśli jednak wierzyć Szkopskiej Wiki to "Entwicklungsjahr: späte 1960er" - czyli projekty były w "późnych latach 1960". Kwestia, że jak już pisałem projektowanie broni nie daje od razu działającego i strzelającego egzemplarza. Jedno to blueprinty a dwa działający model. Ba - nawet wczesne modele danej broni często nie przypominają efektu końcowego który jest większości znany pod daną nazwą.
To, że ktoś tam już na świecie myślał o podobnym modelu broni, nie usprawiedliwia tego, że pojawia się to w BO i to w wersji finalnej (bo w MP5K chociaż pokusili się o zmianę stylistyki chwytu przedniego na prototypowy i faktyczny, a AUG wygląda jak prosto z fabryki).

Microtus napisał(a):Co do broni to się zgadzam, natomiast amunicja bezłuskowa powstała dużo dużo wcześniej. Pierwsza amunicja bezłuskowa powstała w 1848 roku. Jeśli chodzi o nowsze projekty z XX wieku to w 1968 roku powstała amunicja jak i broń na amunicję bezłuskową o nazwie Daisy.

Pisząc "Sam pomysł na amunicje bez łuskową pojawił się dopiero w 1974" miałem na myśli idee H&K, źle zbudowałem zdanie, ale nie chodziło mi o wykluczenie, że nikt wcześniej z tym nie eksperymentował. Chodzi tu ściśle o odniesienie do G11.

Microtus napisał(a):Mieli taki wybór broni gładkolufowej uzywanej w Wietnamie, że aż żal, że wybrali SPAS-a. Od Browningów, Ithac, Remingtonów po Winchestery i mocno oldschoolowego M720. Do tego wersji i modeli, że tylko przebierać.

M720 - czyli wspomniany przez mnie Browning Auto-5 :D
No było opcji dużo, stareńki M1987 Trench Gun który w warunkach dżunglowych sprawował się wyśmienicie co udowodnił już na Pacyfiku (swoją drogą jedna z moich ulubionych pompek), była też masa ciekawych konstrukcji cywilnych.

Microtus napisał(a):Generalnie się zgadzam, co wiecej mieli mnustwo gnatów, które były po stronie Wietnamskiej i pozostałości po legii cudzoziemskiej i Francuzach. Spokojnie wspomniany przez ciebie stg 44, czy kar 98 mógłby sie znaeźć, nie mówiąc o całej gamie radzieckiego sprzetu. Żeby było śmieszniej to oni za to biorą grube pieniadze, i walą takie babole. Generalnie wstyd, wzięli by jednego czy dwóch pasjonatów i by mieli temat z bańki.

Wymieniać by bez końca: PPSz41, PPS, RPD, MAT49, Sterling L2A3 w tym wyciszony, Mosin, Garand, BAR, Zenit/Rekord, L1A1 itd. bo pisać można bez końca...

Imienny napisał(a):Co do strzelb - fakt, wybór mocarny i mieli co dodać. Ale strzelba z rodziny Ithaca występuje (dokładnie Ithaca 37 - w grze Stakeout). W tej kwestii zastanawia mnie jeszcze Olympia (HS-10 zmieniłbym na HS-10 Prototype, bo koncept broni tego typu był już przed 1960). Inna kwestia, że w trybie multi rzadko spotykam osobę korzystającą ze strzelby nienazywającej się SPAS, więc ta kategoria jak LKM jest prawie martwa (co zważając na konstrukcję map może zastanawiać).

Olympia to nic innego jak źle wymodelowany TOZ 34, dali po prostu za duże "dziury" w prowadnicy nad lufą i przez to odbiega on od wyglądu oryginału ;) Swoją drogą fajny gnat w realu i w grze, ma swoją duszę.
Co do multi w CoD'ach tam zawsze jest tak samo, większość wybiera cokolwiek co jest OP i latają tylko z tym. Pod tym względem wolę BF4 gdzie o wiele lepiej zbalansowano giwery choć też są kwiatki typu zasięg Wała na poziomie PMów, gdzie dla PMów jakiekolwiek skuteczne strzelanie to 200m a WSS/WAŁ pokrywa 300m...

Imienny napisał(a):M16 - już wcześniej w serii pojawiał się w tym trybie.

Seria pojawiła się dopiero w M16A2 i to na życzenie chu*owatych Marines, którzy chcieli broni z ograniczeniem długości serii aby żołnierze w stresie walki nie marnowali amunicji... Było to niby spowodowane doświadczeniami z Wietnamu, gdzie wystrzeliwano masę amunicji w imię zasady Spray & Pray ;)
Nie zmienia to faktu, że moim zdaniem lepiej jest poświęcić czas na dobre szkolenie niż upośledzać broń...

Imienny napisał(a):Co do abstrakcji - nie tylko G11 jest w tej kategorii, ale i Działko Strażnicze (nie wiem, czy nawet obecnie taka technologia istnieje) i Wyrzutnia Walkyria (miał być pierwotnie Archangel, ale nie znalazłem żadnego odpowiednika z tamtego okresu), a najstarsze znalezione przeze mnie informacje o amunicji typu Smoczy Oddech są z lat 90.

Działko strażnicze jak by się uprzeć to szło by zrobić z nakładem ówczesnej technologii, tylko po co? Jest to głupia pomysł na miarę gier, zawsze śmieszą mnie tego typu rozwiązania w realu.
Co do Walkyrii to abstrakcja. Nie ma wyrzutni zemia-ziemia, ziemia-powietrze gdzie prędkość lotu pocisku jest na tyle mała by manualnie nią sterować. Od tego są wszelkie układy na podczerwień stosowane min. w występującej w grze 9K34 Strieła-3.

Imienny napisał(a):Kiedy zrobiłem sobie przerwę w grze, jeszcze nie wyszedł ostatni DLC. Te błędy mogli naprawić, ale im się najwidoczniej nie chciało. :/

Niestety to CoD. Tak jak BO miało mega dobrą fabułę jak dal mnie to reszta jest niestety zje*ana. W ogóle wypiąłem się na to serię ostatecznie jak miesiąc temu dostałem bana na multi w CoD Ghost, mimo, że grałem dopiero pierwsze 2h i to lokalnie z botami... 79zł poszło w śmieci.

Brakuje dobrej gry o Wietnamie, jedyną zjadliwą w jaką grałem był stary dobry Vietcong. Może jeszcze kiedyś doczekam się poprawnie zbudowanej gry w tych realiach. BO miało potencjał - kręcą mnie klimaty frontów zimnej wojny do tego w klimatach Special Forces to w ogóle.

Co do źródeł z jakich korzystam w kwestii dyskusji o uzbrojeniu jaka się tutaj nawiązała:
1)"Automatyczna broń strzelecka" - Stanisław Kochański
2)"Brygady antyterrorystyczne : operacje, uzbrojenie" - Stanisław Kochański
Od Kochańskiego polecam też krótkie "gazetki" pt "Typy broni i uzbrojenia" poświęcone konkretnym modelom broni
3)Zagraniczne Wiki o ile zajdzie taka potrzeba - odradzam polską, masa byków i domowych teorii.

Polecam też stronę:
Small Arms Illustrated
http://smallarmsillustrated.tripod.com/Index.htm
Zakatalogowane większość istniejących na świecie broni palnych w tym masę prototypów. Kopalnia wiedzy.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Imienny w 19 Sie 2015, 17:03

Ktoś szperał za Olympią z Black Ops i natrafił na plik z mapy zombie, gdzie widniało Rottweil_cośtam - wygląda to na jakąś wariancję Rottweil Skeet Olympia 72. Stąd też wynikło moje pytanie.

A co do broni - jakby usunąć AK-74u, nóż balistyczny (swoją drogą sterujemy "Pudzianem w latach świetności", który ostrze wkłada jedną ręką w biegu i jeszcze w niektórych stanach nielegalny), AUG, FAMAS oraz SPAS to liczba graczy spadła by o jakieś 40-50 procent. :P
Jeśli ktoś mówi, że w Black Ops jest balans broni, to go chyba wyśmieje. :facepalm:

A jak sprawa wygląda z celownikami i wybuchowymi bełtami (tu pytanie, czy mogły być wykorzystywane, a nie czy były faktycznie wykorzystywane)?
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez Iwaszka w 19 Sie 2015, 18:00

Rottweil Skeet Olympia 72 - w sumie pasuje, kto by pomyślał - myślałem, że to TOZ. Choć te cywilne konstrukcje czerpią jedna z drugiej więc to jeden pies ;)
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Imienny w 19 Sie 2015, 18:26

Dokładnie jest to strzelba włoska, znana dzisiaj jako Beretta Model 682.

Pytanie tylko, czy ta strzelba wchodzi w ramy kampanii w Black Ops (bo w czasie wojny w Wietnamie MOGŁA wystąpić, jako że powstała w 1972 i nazwę wzięła od igrzysk olimpijskich z początku produkcji) to nie znalazłem, kiedy powstał pierwszy działający prototyp. Poza tym nie wiadomo, czy nie jest to późniejsza wersja z lat 80. (po spotkaniu z FAMAS czy G11 nie zdziwiłbym się aż nadto). W trybie Zombie natomiast jest swego rodzaju ciekawostką - nieulepszona to gniot niewiele lepszy od Colta, ulepszona bije na głowę większość uzbrojenia. :P

Biorąc to pod uwagę widziałbym bardziej TOZ-a, który na pewno był w 1965 (podobieństwo tych broni jest jednak zauważalne, a nie wiadomo, o co dokładnie chodziło osobie umieszczającej broń w grze :P ). Możliwe, ze stwierdził "Fajna broń, dajmy ją do Black Ops. Pal pies, kiedy powstała." (bo momentami tak to wygląda).

Szagart napisał(a):Tak dla uzupełnienia czy może poprawki. Ramy BO to nie od czasu inwazji w Zatoce Świń w 61'? Niby rok różnicy, ale zawsze :). Data 1 misji w grze to 17 kwietnie 1961.

@Iwaszka wziął pod uwagę nie okres fabuły Black Ops, a wojnę w Wietnamie (wokół niej skupia się gra). Co i tak - pomimo zwiększenia ram czasowych - nie przeszkodziło w odstrzeleniu około 1/3 broni. Chociaż gra jest zwykłym FPS-em, bo na pewno pod względem uzbrojenia nie dotyczy Wojny w Wietnamie i być może "zimnej wojny" - wyczytałem, że wersja auto CZ75 powstała w latach 90. :P
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości