Ekonomia Clear Sky- o co chodzi

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Ekonomia Clear Sky- o co chodzi

Postprzez Ogorek69 w 14 Wrz 2008, 14:38

A chcialbym was spytac mianowicie, jak dbacie o wasza ekonomie.
Ja ciagle mam niedostatek kasy, wszystko jest straszliwie drogie, trudno znalesc apteczki i wodke ( a co dopiero leki przeciw promienne ), a pierd.... handlarze biora ogromne prowizje od naszych rzeczy. Przyklad: artefakt dusza wart wedlug ''plecaka'' 3000 ru, opychamy w sklepie za marny 1000 (!!!). Bronie sa smiesznie tanie, sprzedalem cztery ak/47 za 400 ru, a shotgun kosztowal u handlarza 300. U kazdego sprzedawcy jest drozyzna wiec nie ma sensu szukania tanszej alternatywy. Naprawa mojego armoru ktory dostalem od '' Czystego Nieba'' kosztuje 1700 ru ( 90% uszkodzen ) podczas gdy za jakas ciezka misje dostaniemy 500-2000 ru. Najgorsze jest to, ze aby zdobyc artefakt musze przyjac dawke promieniowania i stracic troche zycia. Pieniadze ktore na nim zarobie wydaje na apteczki i wodke... Za sprzedac WSZYSTKICH broni jakie byly w dolinie mroku zarobilem jakies 4000ru. Pancerz SEVA kosztuje 17000 co jest suma astronomiczna dla mnie.
Jak wy zarabiacie jakiekolwiek pieniadze???
I maly offtop do tematu- gdzie moge stuningowac mojego tr-300 ( u powinnosci??? )Ta bron jest tak niecelna mimo lunety, ze wole strzela z colta.
Awatar użytkownika
Ogorek69
Stalker

Dołączenie: 19 Sie 2008, 21:39
Ostatnio był: 21 Gru 2013, 04:33
Miejscowość: Szczecińska Zona
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Ekonomia Clear Sky- o co chodzi

Postprzez Freezen360 w 14 Wrz 2008, 14:41

Ja mam problem ze wszystkim. Nie mam prawie amunicji apteczek i bandaży też prawie nic a pieniędzy nie mam wcale, zaczołem nawet zabijać neutralnych stalkerów aby zdobyć np: bandaż.
Ostatnio edytowany przez Freezen360 14 Wrz 2008, 14:50, edytowano w sumie 2 razy
Freezen360
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 16:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 09:25
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Postprzez Sipso w 14 Wrz 2008, 14:49

Ja nie mam problemów z kasą. Na wysypisku i w kordonie znalazłem klika artefaktów, których nie potrzebowałem. Poszedłem do bazy stalkerów (samotnicy górą!) by to opchnąć a tu emisja. Po emisji znajduje martwego goscia w Wintarem pod pachą. Potem w Agropromie za wykonane zadanie dostałem kombinezon ze mucha nie siada. A amunicję, apteczki i leki uzupełniam na stanowiskach frakcji. Zawsze warto odpowiadać na ataki na nasze pozycje i wykonywac małe, proste zadania i zabierac z dwie spluwy na sprzedaż i po problemie.
Awatar użytkownika
Sipso
Stalker

Dołączenie: 10 Wrz 2008, 14:59
Ostatnio był: 02 Kwi 2010, 21:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Lightened IL 86

Postprzez Ogorek69 w 14 Wrz 2008, 14:55

Sipso to co mowisz, jest dla mnie zagadka. Ktore niby artefakty nie sa potrzebne? W kordonie i na wysypisku odnalazlem 3/4 artefaktow i kazdy byl zaje*isty pod jakims wzgledem.
I co za zadanie wykonales w agropromie, ze dostales armor?
Na stanowiskach frakcji handlarze maja wszystkie DROGIE. Jedynie mam upust cenowy u stalkerow bo jestem w ich frakcji. Ja zabieram 7 spluw i za ich sprzedaz dostaje doslownie gowno- z 2000 ru maks.
Co do marnowania apteczek to uzywam ich tylko w sytuacjach skrajnych, mimo, ze boje sie latac po zonie z polowa wachy.
Awatar użytkownika
Ogorek69
Stalker

Dołączenie: 19 Sie 2008, 21:39
Ostatnio był: 21 Gru 2013, 04:33
Miejscowość: Szczecińska Zona

Postprzez Sipso w 14 Wrz 2008, 15:09

Wykorzystałem tylko Meduzę (którą potem zamieniłem na skrętaka). Artefakty typu Dusza (+2 do życia bodajże) nie są zbyt przydatne.
Zadanie w agropromie miałem od Stalkerów. Atak zombi czy cos (przy przejsciu nad Jantar).
Awatar użytkownika
Sipso
Stalker

Dołączenie: 10 Wrz 2008, 14:59
Ostatnio był: 02 Kwi 2010, 21:25
Ulubiona broń: Lightened IL 86

Postprzez Michu w 14 Wrz 2008, 15:13

Strzelaj na strzelnicy z AS VAL, 20 rund i masz 20.000 rubli. Albo, na wersji 1.5.3 w ''zielonych skrzynkach'' można było znaleźć (prawie zawsze, a było ich DUŻO) takie coś:

http://i34.tinypic.com/29ks6s3.jpg
na tym w chwilkę zarobiłem 35.000 rubli (sprzedawałem po kilka tysięcy sztuk ammo, a do tego dla siebie miałem darmową)

Na patchu 1.5.4 już nie znajduję tego ;/
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 16 Cze 2025, 18:27
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 133

Postprzez rybak9292 w 14 Wrz 2008, 15:26

Mnie o dziwo nie spotkała żadna jeszcze emisja oprócz tej na bagnach Oo. Ale do rzeczy, w Agropromie tam gdzie są Samotnicy,napadli bandyci stanowiska ich właśnie,po ostrej klepce, zchodzę na dół a tu 3x Vintar, 2x Tr i 2x l85a1 ^^, zostawiłem sobie vintara, a reszta poszła za 8500. Nawet dobra kasa, ale najlepszy bajer miałem w Magazynach Wojskowych, tam siedzi sobie grupka Powinności, no więc ja siadam gdzieś w krzaczorkach i ognia do nich, po podejściu okazało się że jeden miał Ckma za 50000 kafelków i 2 obokany max tuning :) Aby to sprzedać musiałem drzeć do najbliższego Przewodnika by mnie na bagna zaprowadził bo żaden handlarz w bazie nie ma tyle kasy by mógł zabrać odemnie ckma, dopiero ten na bagnach ma nieskończoność dochodu to naprawiłem broń (ckm naprawa 18.500 -.-) i Sprzedałem razem z obokanami za 12.800, minimalnie się opłacało, ale warto zrobić taki myk jak się ma średni pancerz i jakąś snajperkę, bo z dystansu tylko łatwo rozwalić Powinność.
Awatar użytkownika
rybak9292
Kot

Dołączenie: 11 Lut 2008, 15:28
Ostatnio był: 25 Wrz 2008, 13:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Raven422 w 14 Wrz 2008, 16:06

Michu ten twój screen można by pomylić z cheatem xDDDD.Ja osobiście zarabiam na życie na strzlenicy lub obronach obozów. Kiedyś mi sie nudziło to obroniłem z 40 razy kilka obozów i w nagrode dostałem stuff + kase warte 50k ^^.
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez CLEAR SKYline w 14 Wrz 2008, 16:11

Mówicie, że arty nie są ważne i nieopłacalne jest ich szukanie, a medykamenty zużywacie hurtowo. Otóż ja mam 4 arty (2 na promieniowanie i 2 na zdrowie) i nawet jak mam ostre krwawienie, to zdrowie mi rośnie, a 3/4 paska promieniowania znika zanim zginę. Apteczek używam tylko gdy walka jeszcze trwa i wychodzi na to, że jeszcze mogę część sprzedać, do tego dochodzi żarcie, a to daje spory (w porównaniu z handlem bronią ze średniej półki) zysk. A "takie coś" jak u Micha miałem raz na v.1.5.01 w tunelu przy wejściu do Agropromu od strony Wysypiska.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Waluk w 14 Wrz 2008, 16:16

Te zielone pudła z masą amunicji u mnie też są. Dzięki temu nigdy nie narzekam na brak amunicji do broni. Do tego apteczek mam sporo i używam ich tylko podczas walki. Bandaży mam ponad 70 i używam ich od czasu do czasu. A najwięcej kasy (około 50 k) zarobiłem na strzelnicy. Chociaż na strzelnicy też czasem są bugi. Trafiasz w środek tarczy, ale pocisk przeleci przez nią i punktów Ci nie zaliczy, ale wygrywać w to da się i tak bez problemu i zgarniać 1 k za około minuty strzelania. :-)
Waluk
Stalker

Dołączenie: 14 Wrz 2008, 00:00
Ostatnio był: 22 Paź 2008, 01:07
Ulubiona broń: Storming Obokan

Postprzez DieBySword w 14 Wrz 2008, 16:42

zbierasz na bagnach wszystkie arty z czego może 2 są przydatne, w kordonie masz 3 trampoliny :P Idziesz do wojska robisz zadymkę i masz trochę szmelcu na sprzedasz i jakiś gun :D Zanosisz to do skrytki w bazie stalkerów. Wykonujesz zadania dla waleriana i zbierasz ak i zanosisz do skrytki, jak wykonasz wszystkie zadanka to przyłączasz się do stalkerów. Tu już masz pancerz czystego nieba i detektor od waleriana, bierzesz złom ze skrytek i sprzedajesz u handlarza. Za tą kasę i kasę z artów plus dużo kasy za zadanka na bagnach i kordonie kupujesz seve za marne 18k i robisz upgrade jakiejś broni ( ja miałem ak długie, luneta z bagien ). Nie zapominając że pewnie znajdziesz parę wintarów od stalkerów co zginęli z przyczyn naturalnych lub im dopomogłeś :D Wchodząc na wysypisko masz już dobry sprzęt, jedynie zbierasz giwery, arty, robisz zadanie główne i może poboczne. W dolinie mroku zbierasz arty. Na zadaniach głównych można się obłowić, 2 posterunki z zabitym gośćmi z wolności i full trs 301 i amunicji + bajery jak lunety i tłumiki. Zniszczenie tunelu to pewnie 20 trupów z trs :D zbierasz sprzęt idziesz do przewodnika i jesteś w bazie wolności czysty zysk :D jak chcesz większy to lecisz do kordonu oni dają 2x tyle a cena w jedna stronę mniejsza niż 1500 ru.

I tu z tego hajsu pewnie masz tyle ze możesz upgradować seva i trs plus pistolecik zanim pójdziesz po pda kła na wysypisko bo inaczej tracisz cała kasę. Ja od tego punktu to już jestem ustawiony, mam wintara , trs, kore, seva wszystko na maks upgradowane, sporo amunicji i jakieś 50k kaski. W pda pisze ze zdobyłem na razie 300k ru, a dopiero pierwszy raz spotkałem leśnika.
Image
Awatar użytkownika
DieBySword
Kot

Dołączenie: 08 Wrz 2008, 14:41
Ostatnio był: 06 Lut 2013, 02:11
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Storming Obokan

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości