Przycinka co chwilę...

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Przycinka co chwilę...

Postprzez Antaran w 23 Wrz 2008, 00:16

Witam!

Nie znalazłem zapytania o problem, który napotkałem więc zapytam.

Gierka działa bez zarzutów (mam kartę GF 8600GTS), problem polega na tym, że idąc przez "teren" co jakąś chwilę na moment "przycina" grę. Następuje to co 5-10sek na dosłownie pół sekundy lub nawet krócej (taka stop klatka). Próbowałem kombinować z różnymi rozdzielczościami, ustawieniami grafy, ale ciągle jest to samo. Co ciekawe jak kręcę się w kółko postacią, to przycinki nie ma. Tylko podczas ruchu w przód, tył...
Początkowo mnie to nie wkurzało, ale ostatnio coraz bardziej daje mi się we znaki... jakieś sugestie Panowie?

Pozdrawiam!
Antaran
Kot

Dołączenie: 23 Wrz 2008, 00:10
Ostatnio był: 24 Wrz 2008, 23:02
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Przycinka co chwilę...

Postprzez Master50 w 23 Wrz 2008, 11:01

Podaj swój pełny konfig sprzętu, karta graficzna nie tylko ma na to wpływ, również pamięć RAM, system, etc... Na jakich ustawieniach grasz? Statyczne oświetlenie \ dynamiczne oświetlenie \ pełne dynamiczne oświetlenie \ rozszerzone pełne dynamiczne oświetlenie? Jak detale ustawione, szczególnie chodzi o cienie, gęstość trawy, widziany obszar, rozdzielczość? Jak to nie pomoże to może masz bałagan w systemie...
Awatar użytkownika
Master50
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2008, 13:06
Ostatnio był: 27 Wrz 2008, 09:08
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez martrx w 23 Wrz 2008, 14:43

Mam ten sam problem co Antaran, btw. mam tą samą grafę.

Ustawienia w grze:
Render: Oświetlenie statyczne
Ustawienia jakości: max
Rozdzielczość: 800x600
Zaawansowane: Obszar widzenia - max
reszta minimum, a to co się nie dało zmienić zostało bez zmian

Sprzęt: C2D E6420 (2,13GHz), 2GB RAMu, GF 8600GTS,
Awatar użytkownika
martrx
Kot

Dołączenie: 21 Wrz 2008, 21:47
Ostatnio był: 27 Wrz 2015, 15:22
Miejscowość: Świdnik

Postprzez Przemek77 w 23 Wrz 2008, 14:48

Ja tak miałem na patchu 04. Wróciłem do 03 i przycinki zniknęły.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Antaran w 23 Wrz 2008, 18:26

Master50 napisał(a):Podaj swój pełny konfig sprzętu, karta graficzna nie tylko ma na to wpływ, również pamięć RAM, system, etc... Na jakich ustawieniach grasz? Statyczne oświetlenie \ dynamiczne oświetlenie \ pełne dynamiczne oświetlenie \ rozszerzone pełne dynamiczne oświetlenie? Jak detale ustawione, szczególnie chodzi o cienie, gęstość trawy, widziany obszar, rozdzielczość? Jak to nie pomoże to może masz bałagan w systemie...

Proszę: Athlon 64x2 dual core 2,10GHz, 2 GB RAM, Winda XP... najnowsze sterowniki, gra oryginalna...
Problemem nie są ustawienia, zarówno na niskich jak i wysokich przycina, tak jak wspomniałem. Bałaganu w systemie raczej nie mam, postawiony był nie tak dawno, regularnie o niego dbam...

Przemek77 napisał(a):Ja tak miałem na patchu 04. Wróciłem do 03 i przycinki zniknęły.

No dobra. Tylko pozostaje jedna sprawa... mnie się od razu instaluje ver. 1.504. Sądzisz, że będę mógł wrzucić niższego patcha i wersja się "obniży"?
Antaran
Kot

Postprzez Dwight w 24 Wrz 2008, 06:33

hmmm... tak sobie popatrzyłem na Twój konfig i pomyślałem że lekarstwem może być zainstalowanie AMD Dual Core Optimizer'a. Niektóre programy mają problem z obsługą dwurdzeniowych procków ( może ze STALKEREM jest podobnie ), a ten programik rozwiązuje problem. W grach to najczęściej wygląda tak, że jest przycinka a później lekko przyśpiesza. Jest to oficialny soft AMD tak że nie ma się czego obawiać. Możliwe że to wystarczy a jak nie to napewno się przyda. Pobrac go można np. STĄD

Wrzucenie niższego patcha nic nie da, jak mniemam.
Image
Awatar użytkownika
Dwight
Stalker

Dołączenie: 01 Gru 2007, 23:25
Ostatnio był: 07 Paź 2008, 23:07
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 4

Postprzez Antaran w 24 Wrz 2008, 09:07

Dzięki za info! Spróbować nie zaszkodzi.
Pozdrawiam!

Edit: Poczytałem trochę o tym programie... po instalacji nie da się z niego zrezygnować, tj. wywalając go z systemu i tak zmiany pozostają... bilet w jedną stronę. :wink:
Ktoś korzysta może z tego ulepszenia?
Antaran
Kot

Postprzez turbosqel w 24 Wrz 2008, 09:50

heh , ja stawiam na to ze moze ci to pomoc :] w starszych grach wiele problemow pojawialo sie w zwiazku z 2procesorowym kompem . moze na poczatek sprobuj grac na jednym ? ustaw w menadzerze urzadzen proces dla jednego procesora i sprobuj czy pojdzie

jak dla mnie , nie wyglada to na problem karty graficznej ...
Awatar użytkownika
turbosqel
Stalker

Dołączenie: 10 Wrz 2008, 19:54
Ostatnio był: 02 Cze 2010, 10:06
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Tunder S14

Postprzez abbu w 24 Wrz 2008, 10:42

Ja sam osobiście używam Dual Core Optimizera, pomógł mi w wielu grach, nigdy wręcz nie zaszkodził.
Podzrawiam!
Image
Awatar użytkownika
abbu
Kot

Dołączenie: 12 Wrz 2008, 19:36
Ostatnio był: 31 Sie 2009, 10:03
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Dwight w 24 Wrz 2008, 19:07

Tak, ja też mam tego optimizera i wszystko u mnie gra jak najlepiej. Zmiany zostaja permanentnie wprowadzone ale nie jest to napewno powodujące złe działanie komputera, tak że nie ma się czego obawiać. No i jak bym nie miał to bym nie polecał ;)

@Evilijo
Do procesorów intela nie ma chyba takiego optimizera ( nie potrzeba go nawet chyba ), to i u Ciebie może byc ok. No i nie wiadomo czy kolega aby napewno tego programu nie ma już zainstalowanego na kompie.

Tak czy inaczej zaistaluj sobie i potestuj, bo tylko w ten sposób będziesz pewien.

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
Dwight
Stalker

Dołączenie: 01 Gru 2007, 23:25
Ostatnio był: 07 Paź 2008, 23:07
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 4

Postprzez Antaran w 24 Wrz 2008, 23:02

turbosqel napisał(a):moze na poczatek sprobuj grac na jednym ? ustaw w menadzerze urzadzen proces dla jednego procesora i sprobuj czy pojdzie

Spróbowałem... dalej przycina od czasu do czasu... :mad: Kurde, ja to mam niefart normalnie...

Evilijo napisał(a):Jedno pytanie... masz coś podkręcone? może RAMy sobie nie radzą bo za duże taktowanie i temu przy obciążeniu spada ich wydajność.

Nie, nie mam. Z tego co pamiętam mam DDR2 nieco wolniejsze (nie pamiętam jak taktowane). Mam możliwość zamiany na szybsze. Sądzisz, że mogłoby pomóc?

Dwight napisał(a):Tak, ja też mam tego optimizera i wszystko u mnie gra jak najlepiej. Zmiany zostaja permanentnie wprowadzone ale nie jest to napewno powodujące złe działanie komputera, tak że nie ma się czego obawiać. No i jak bym nie miał to bym nie polecał

Spoko... chyba spróbuje może z tym RAMem. Jak nie wyjdzie to zainstaluje optymizera... :wink:
Antaran
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości