Dysputy Zbrojeniowe

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: Dysputy Zbrojeniowe

Postprzez Bartek94 w 14 Paź 2008, 17:00

mam taki problem.wg.opowieści różnych użytkowników gwintowanego SPSA 12 mogę znaleźć w podziemiach agropromu w misji dotarcia do Doktorka.byłem w tych podziemiach i na żadnego bandytę o imieniu POKER nie natknąłem się,jak i również na takowego gwintowanego SPSA.Czy ten bandyta gdzieś tam jest,czy może jest w innej lokacji,albo w ogóle go nie ma?
Awatar użytkownika
Bartek94
Kot

Dołączenie: 02 Paź 2008, 20:00
Ostatnio był: 06 Cze 2014, 11:12
Miejscowość: Puławy
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Threaded SPSA-14
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Ak472 w 14 Paź 2008, 20:03

Hmmm , zawsze możesz znaleźć spasa w jantarze , niedaleko wejścia do x-16 ....
Awatar użytkownika
Ak472
Kot

Dołączenie: 27 Wrz 2008, 16:48
Ostatnio był: 29 Sty 2010, 21:47
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 1

Postprzez Macabra w 14 Paź 2008, 20:52

może lepiej byłoby zacząć produkować licencyjnie jakąś zagraniczną sprawdzoną konstrukcję

I tu masz rację, lecz kto w naszym rządzie na to wpadnie...

Nie miałem na myśli zachwycania się nad berylem, chciałem tylko zwrócić waszą uwagę i zachęcić do dyskusji. Martwiące jest to, że wszelkie wady poprzednika w większości zostały, a można było je poprawić, w końcu uczymy się na błędach- widać nie wszyscy.
Awatar użytkownika
Macabra
Kot

Dołączenie: 12 Paź 2008, 19:28
Ostatnio był: 06 Maj 2009, 19:22
Miejscowość: Tychy
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M

Postprzez Darth ReX w 14 Paź 2008, 21:17

Moim zdaniem Berylka trzeba by wyprzeć czymś nowym, np. Jantarem - Jemu można wrzucić szynę Picantinny, dostosować magazynki do M16 i wyszedłby niezły karabin...
A tuż za naszą zachodnią granicą mają bardzo dobre G36...
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez jach w 15 Paź 2008, 11:10

z Jantarem jest ten sam problem co z Berylem - powstał na bazie AK czyli konstrukcji już starej, która nigdy nie była idealna (prostota, niezawodność i taniość to bardzo porządane cechy broni, często decydujące o jej wyborze przez wojsko ale nie są one równoznaczne z doskonałością konstrukcji, która w tym wypadku siłą rzeczy ma nieco ograniczone możliwości rozwoju - na marginesie trzeba dodać że większość konstrukcji w układzie bezkolbowym na bazie kałasznikowa nie sprawdziło się (najbardziej zaawansowany był produkt fińskiego Valmeta)
przeróbka na układ bezkolbowy - mimo niewątpliwej widowiskowości - nie zmienia walorów balistycznych czy technicznych broni - najbardziej ingeruje w ergonomię, większość mechanizmów pozostaje bez zmian ulegając przesunięciu
problem nie leży bowiem w tym ile jeszcze wariacji na bazie AK można wyprodukować tylko w odpowiedzi na pytanie czy warto iść tą drogą (Ludwiku D..... i psie Sabo - nie idzicie tą drogą) czyli trzeba się zastanowić czy AK naprawdę jest konstrukcją którą warto i można rozwijać, czy jest w niej potencjał techniczny i czy to się opłaca czy nie lepiej wzorem wielu innych państw nie mających rozbudowanego przemysłu zbrojeniowego (w zanczeniu konstrukcyjnym) zakupić licencję i zacząć produkować nowoczesny karabin na bazie którego można w przyszłości pokusić się o własne konstrukcję i przede wszystki o zbudowanie integralnego systemu uzbrojenia - brak pomysłu na taki system to już osobny temat
jach
Kot

Dołączenie: 14 Paź 2008, 11:45
Ostatnio był: 17 Paź 2008, 10:27
Ulubiona broń: Walker 9x18

Postprzez Karpitsu w 15 Paź 2008, 16:22

Moim zdaniem AK i wszelkie pochodne to dobry karabin dla armi, których trzon stanowią poborowi - jest w miarę prosty w obsłudze i tani. W razie czego praktycznie każdy głupi da sobie z nim radę.

Natomiast warto pamiętać, że Polska Armia ma być armią zawodową. Tym samym potrzebujemy w tej chwili porządnego i nowoczesneg sprzętu. Mom zdaniem Beryl już niezbyt spełnia te kryteria.
Awatar użytkownika
Karpitsu
Kot

Dołączenie: 21 Wrz 2008, 16:55
Ostatnio był: 10 Lis 2014, 15:47
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Ak472 w 15 Paź 2008, 18:05

Polska armia planuje obecnie zakup licencji na klon karabinku colta m-4 , prawdopodobnie będzie to m-15 buchmastera , lub M-5 Colt Of Canada , w sumie , colt to dobra broń , lekka, niezawodna , sprawdzona , a kałąsz , no cóż , jedna z najlepszych broni 20 wieku , ale nie sprawdzi się na dzisiejszym polu bitwy ...Co do g-36 , używają go nasi zandrami9tzw. ta specjalna kompania z warszawy)
Awatar użytkownika
Ak472
Kot

Postprzez Darth ReX w 15 Paź 2008, 19:26

Ak472 napisał(a):Polska armia planuje obecnie zakup licencji na klon karabinku colta m-4 , prawdopodobnie będzie to m-15 buchmastera , lub M-5 Colt Of Canada , w sumie , colt to dobra broń , lekka, niezawodna , sprawdzona , a kałąsz , no cóż , jedna z najlepszych broni 20 wieku , ale nie sprawdzi się na dzisiejszym polu bitwy ...Co do g-36 , używają go nasi zandrami9tzw. ta specjalna kompania z warszawy)

Na pewno nic szczególnie dobrego nie zrobią...
M-16 ma więcej wad od AK - np. elementy ruchome zamka przesunięte do wnętrza kolby, co uniemożliwia stosowanie kolby składanej, zawodność i delikatność konstrukcji.
AK to broń, którą dalej można rozwijać, problem w tym, że rozwój nie idzie w dobrym kierunku - AK powinno się dostosować do standardów zachodnich, np. do montowania dodatków z zachodu oraz ulepszenia przyrządów celowniczych - bo tak naprawdę to ten element decyduje o niecelności AK.
Budowa takich karabinków jak FN F2000 jest właśnie dość konwencjonalna, ale zastosowanie bardzo nowoczesnych precyzyjnych celowników powoduje, iż mamy do czynienia z bronią niemal doskonałą.
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Postprzez Ak472 w 15 Paź 2008, 21:05

M-16a3 , jest dalej dobrą konstrukcją , celniejsza od ak , chodż a2 ma ogranicznik serii ...Pierwszy M-16 był szybkostrzelniejszy niż ak , a3 ponadto , jest niezłe wykonany , i ma podobna wytrzymałość co starsze kałasze , kaliber 5,56 ma lepsza donośność niż 7,62 , do tego m-16 posiada szynę picatiny , dzięki czemu można dołączyć parę ciekawych rzeczy .. Karabinki w układzie bezkolbowym , nadają się do trzymania w wozach opancerzonych , a co do kolb , kolba akms jest bardzo niewygodna , wiem bo miałem okazję postrzelać , m-16 nie używałem , ale ona ma lepiej wyprofilowaną kolbę.
Awatar użytkownika
Ak472
Kot

Postprzez Darth ReX w 15 Paź 2008, 21:19

Ak472 napisał(a):M-16a3 , jest dalej dobrą konstrukcją , celniejsza od ak , chodż a2 ma ogranicznik serii ...Pierwszy M-16 był szybkostrzelniejszy niż ak , a3 ponadto , jest niezłe wykonany , i ma podobna wytrzymałość co starsze kałasze ,

Przywal M16 o beton, a następnie zrób to z AK - zobaczymy, który się złamie xD. A A3 to jedyny M16 z możliwością prowadzenia ognia ciągłego.
Ak472 napisał(a):kaliber 5,56 ma lepsza donośność niż 7,62

Ale nie większą niż 5,45.
Ak472 napisał(a):do tego m-16 posiada szynę picatiny , dzięki czemu można dołączyć parę ciekawych rzeczy ..

Po paru modyfikacjach AK też ma tą szynę.
Ak472 napisał(a):Karabinki w układzie bezkolbowym , nadają się do trzymania w wozach opancerzonych , a co do kolb ,

Tu fakt, ale wiele krajów zachodnich (Belgia - FN F2000, Francja - FAMAS, UK - Enfield L85) stosują te karabiny do zwykłych zadań i to z powodzeniem.
Ak472 napisał(a): kolba akms jest bardzo niewygodna , wiem bo miałem okazję postrzelać , m-16 nie używałem , ale ona ma lepiej wyprofilowaną kolbę.

To nic, i tak najnowsze AK mają kolbę z tworzywa sztucznego (nie ramową - pełną), która jest składana, M16 nie ma składanej kolby i nigdy mieć nie będzie. Zresztą, czego wymagasz od broni z 1956 roku...
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Postprzez Ak472 w 15 Paź 2008, 21:38

M-16 wytrzymało by uderzenie ,ak też ,a co do ognia ciąglego , mylisz sie , prototyp m-16 strzelał ogniem ciagłym , ale z tego zrezygnowano , z powodu częstych zacięć , m-16a3 ma usprawniony mechanizm ...A spróbuj zamontowąc picatine na kałaszu ?? Do Kałasza z zachodnich szyn używa się b&b , jak w czeskim vzb58 , widziałem kałsze z szynami b&b na wystawach , ale nigdy z szyną picatinyy ..Co do broni w układzie bezkolbowym , psiałem tylko , że wygodniej trzymać taki karabinek niż akms , myślisz , że desant am czas na rozkładanie kolby? Co do kold plastikowych , to taka ma ak-105 , dla wenezuelskich jednostek specjalnych ...Co do kalibru , dobrym nabojem pośrednim jest 5,7 mm..
Awatar użytkownika
Ak472
Kot

Postprzez Darth ReX w 15 Paź 2008, 22:30

Polacy mają np taką śmieszną szynę do beryla, którą montuje się przy kolbie oraz przy narządach celowniczych za pokrywą zamka. Poza tym są odpowiednio zmodyfikowane okładziny mające te szyny. Jedynym mankamentem tego jest fakt, iż są one trochę za krótkie, ale nikt chyba nie chce montować tego syfiastego M203 na kałachu? :P
A co do tego, czy wytrzyma to nie wiem - zastosowane tworzywa sztuczne naprawdę są łatwe do uszkodzenia, po prostu po przywaleniu z całej pety mogą pęknąć. Poza tym AK odbezpieczony na pewno NIE WYPALI w takiej sytuacji (mówię o przypadku uderzenia bronią odbezpieczoną)
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość