Operation Flashpoint

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Postprzez SaS TrooP w 23 Sie 2008, 12:27

Cóż, ja was nie przekonuję, bo w tym przypadku nie ma sensu. Nie rzucam długich przemówień. A teraz wrednie z złośliwie powiem ci czemu :D

1. Żadnego addonu nie zrobiłeś.
2. Żadnej misji nie zrobiłeś.
3. W żadnym ważnym miejscu się nie udzielasz.
4. Ty po prostu tylko grasz.
5. 99zł w jedną czy w drugą stronę dla obu producentów nic nie zrobi.
6. Ale jak cała scena OFP2 będzie jak ty, to tą grę się przejdzie i zapomni.
7. Ja zostanę z Armą, zrobię jeszcze więcej niż dotychczas i znów zostanę Zasłużonym Userem. Będę miał setki modów i misji do przejścia, super-realistyczne multi i team-work jakiego nie ma w żadnej innej grze.
8.A ty przejdziesz ten crap, żadnej super mod nie powstanie, góra parę misji i cześć.

Ale ja nie przekonuję.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Reklamy Google

Re: Operation Flashpoint [coming soon- Operation Flashpoint 2]

Postprzez KoweK w 03 Gru 2008, 14:41

Szukamy chętnych na grę w cooperation i inne tryby multi w OFP. Póki co kilku graczy jest. Jak ktoś chętny niech da znać na xfire/gg/pw. Aha... i jak ktoś ma piracką wersję, to raczej nie pogramy. Fajnie byłaby możliwość posiadania mikrofonu (podczas gry wysyłanie wiadomości klawiaturą może przesądzić o śmierci :P). Zwykle gramy na dodatkowych addonach i modach :P Mam nadzieję, że może ktoś się znajdzie :)

A i info o ofp2, a dokładniej wywiad (chyba nie było)

Wywiad przeprowadzony przez serwis Eurogamer.net z Clivem Lindopem:

Kiedy dokładnie wyjdzie Operation Flashpoint 2?
- Wiosną 2009 na PC, Xboxa 360 oraz Playstation 3.

Czy jednoczesne tworzenie gry na te wszystkie platformy ma jakiś wpływ na jej jakość?
- To od dawna było dość wygodnym usprawiedliwieniem dla producentów, że na konsole powstają głupsze gry. Ale to nieprawda, bo tylko poprzez odpowiedni projekt i rozwój własnej technologii można było stworzyć OFP2.

Jak OFP2 rozwijało się od strony technologicznej?
- Zamiast korzystać z już gotowego silnika, postanowiliśmy stworzyć własny od zera, bo tylko dzięki temu możemy wykorzystać wszystkie jego cechy. Sprawi to, że gra na konsolach i PC-tach będzie właściwie taka sama.
Jedną z rzeczy, które były najważniejsze w tworzeniu OFP2 jest AI oraz interfejs, który w jedynce nie był zbyt intuicyjny. Było 12 żołnierzy, z których każdy był przypisany do jednego klawisza funkcyjnego, a mimo tego wciąż nie można ich było łatwo pogrupować. Można wciąż mieć zaawansowany system dowodzenia i mapę, na której widnieje plan całej misji.
Jeżeli jednak chciałbyś mieć możliwość szybkiego wydawania rozkazów, ponieważ, na przykład, jesteś pod ostrzałem i przydałby się ktoś do oflankowania prawej strony, wystarczy zaznaczyć kilku żołnierzy i wydać odpowiednią komendę. Resztę wykona AI - znajdą odpowiednią drogę i wybiorą dobre stanowisko ogniowe.

Czy przy normalnym graniu (sterowanie + strzelanie) będzie konieczność wydawania rozkazów podkomendnym?
- Nie, gracz nie musi się tym przejmować. Oczywiście nie musi nie znaczy, że nie może. AI poradzi sobie nawet, jeśli nie wydasz żadnego rozkazu przez całą kampanię.
Podkomendni będą za tobą podążać (jeśli akurat jesteś dowódcą), szukać osłony, strzelać do wrogich jednostek. Każdy z nich będzie miał własne morale. Twoi podwładni mogą na przykład odmówić wykonywania twoich rozkazów, jeśli cały czas będziesz szarżował na przeciwko wrogich stanowisk ogniowych. Nawet sami ci to powiedzą i będziesz zdany tylko na siebie, bo cały oddział się zbuntował.
Nie chcemy sytuacji w stylu: zostawię całą grupę tutaj, bo to zwykłe mięso armatnie i wrócę po nich dopiero pod koniec misji. Nie, żołnierze mają walczyć tak jak ty, a nawet jeszcze lepiej. Chcemy, aby to byli kompani, na których możesz polegać.

Jak będzie wyglądała nauka grania w tę grę?
- To skomplikowana gra i nie chcemy niczego ułatwiać. Wielu wydawców postępuje według tej zasady: "Skoro pierwsza część gry miała dość specyficznych odbiorców, dlaczego by nie uprościc jej kontynuacji?". My jednak nie musimy tego robić. Jesteś w drużynie dowodzonej przez oficera (sterowanego przez AI), więc obserwujesz jak walczy, jakiej taktyki używa, jak wydaje rozkazy itp. Właśnie dzięki temu skutecznie nauczysz się jak grać. Wszystko co widzisz, ma swoje praktyczne zastosowanie.

Możesz opisać system obrażeń?
- Pocisk wystrzelony z półcalówki może oberwać kończynę, czyli według tego systemu - zabić. Nie będzie żadnych uproszczeń (i ułatwień) w takich sytuacjach. Stworzyliśmy specjalny "System Cieżkich Obrażeń", który jest właśnie za to odpowiedzialny. Zwykłe postrzelenie spowoduje nie tylko ból, ale i dalsze obrażenia ciała.
Często usłyszysz, jak ludzie mówią, żę OFP2 to gra antywojenna. Po zagraniu w nią docenisz odwagę walczących w Afganistanie. Pokaże też, jak okropna i straszna jest wojna.
Jeżeli zostaniesz postrzelony z broni małego kalibru, np. pistoletu 9mm, możesz jeszcze wrócić do zdrowia, ale nie będziesz już w pełni sprawny. W czasie trwania misji nie ma możliwości powrotu do pełni zdrowia, więc bardzo ważne jest unikanie ognia.
To coś, co podnosi adrenalinę. Biegnąc środkiem ulicy wiesz, że w każdej chwili możesz dostać i zginąć, więc musisz zostawić z tyłu gościa, który będzie prowadził ogień zaporowy na wrogie pozycje. Dopiero po dotarciu na miejsce masz czas na złapanie oddechu. Podobne sytuacje będziesz napotykał co krok.

Czy gra będzie miała funkcję quicksave/checkpoint?
- Jedną z cech, dzięki której jedynka stała się tak popularna, było przechodzenie misji czasami przez nawet kilka godzin w ciągłym napięciu, by tylko nie dostać, bo wtedy całą misję szlag trafiał, gra oczywiście nigdzie nie zapisała stanu i trzeba było przechodzić ją od początku. Dlatego będzie możliwość dostosowania poziomu trudności do własnych potrzeb.
Sequel, zamiast zmuszać graczy do wykonywania trudnych zadań, da im możliwość wyboru. Nie będzie trzeba przechodzić gry na najtrudniejszym poziomie, by ją ukończyć. Atmosfera i doznania płynące z gry są takie same, nawet gdy mamy do dyspozycji kilka zapisów.
Wszystko jest oparte na aktualnych wydarzeniach. Ogromne złoża ropy pod powierzchnią wyspy. Takie coś może się zdarzyć niedługo. Chcemy byś po przeczytaniu jakiegoś artykułu o wojnie w sieci, po zagraniu w grę czuł się jakbyś naprawdę w niej uczestniczył.

Czy będzie wydane demo?
- Na chwilę obecną - nie wiem. Ale myślę, że je wypuścimy. Najważniejsze jest zaprojektowanie dobrej misji. Pierwsza część OFP też miała wersję demonstracyjną, więc nie widzę przeszkód - to po prostu coś, czego jeszcze nie ma w naszym planie.
Ludzie od dawna czekali na coś takiego, dlatego chcemy w końcu pokazać coś, co będzie się pokrywało ze wszystkimi obietnicami. Przy tworzeniu GRID wybraliśmy podobną drogę. Po trzech latach mojego życia w końcu można to zrobić.
Ostatnio edytowany przez KoweK, 03 Gru 2008, 18:57, edytowano w sumie 1 raz
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez SaS TrooP w 03 Gru 2008, 17:31

Czy ja grałem kiedykolwiek w OFP2? Bo sobie nie przypominam, by ktokolwiek grał.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez KoweK w 03 Gru 2008, 18:45

Temat tyczy się głównie pierwszej częśći, ale można również dawać newsy o II części, a co? Kto tu pisał, że grasz w drugą część- CZZ się kłania :P
A wywiad dodałem, ot tak, przy okazji.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez SaS TrooP w 03 Gru 2008, 18:46

No to wywalaj mój nick z tamtego posta.Nie będę się pojawiać w jednym poście z informacją od tych ****.

Mam sugestię:
M. in. Ja czy znajomy)

Tak ujdzie.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez KoweK w 03 Gru 2008, 18:57

SaS TrooP napisał(a):No to wywalaj mój nick z tamtego posta.Nie będę się pojawiać w jednym poście z informacją od tych ****.

Mam sugestię:
M. in. Ja czy znajomy)

Tak ujdzie.

Ojojoj, przepraszam, że uraziłem księcia :D I dlaczego od razu bluzgi w stronę twórców? Przecież nie wiemy jaka jest ich gra.
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez SaS TrooP w 03 Gru 2008, 18:59

Z Nostradamusa też się wszyscy śmiali, a potem - ZONG!
Pisałem już wcześniej, tu i gdzie indziej. Czasem przypłaciłem cienka reputacją. Zobaczymy, kto pośmieje się ostatni.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez KoweK w 03 Gru 2008, 19:09

Jeśli OFP2 będzie godnym następcą- fajnie, kolejne kilkaset godzin grania.
Jeśli nie- olam to i nadal będę męczył 1. część.
A ty pewnie, gdy ofp2 będzie crapem, pewnie znowu zaczniesz się powtarzać- tylko ze tym razem na innym temat- na wszelkich forach- 'a nie mówiłem?!" :P
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez SaS TrooP w 03 Gru 2008, 19:17

NO ale to jest na razie Call of Duty 7. Godnym następcą nie będzie chociażby z powodu niemodyfikowalnego silnika, edytora misji zapewne nie będzie. Dlaczego? Bo Codies podchodzą komercyjnie. Nie będą przedłużać życia tej grze, bo muszą robić OFP3. mody i addony są dla nich po prostu niewygodne.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez KoweK w 13 Sty 2009, 03:16

Gamespot Japan zamieścił nowy render z gry...

KLIK

Według mnie to się zaczyna robić śmieszne... Zero trailerów prosto z gry, wyszło tylko kilka screenów, jakieś tam gameplay'e na imprezach, ale nic konkretnego nie pokażą :/ Mam nadzieję, że niedługo to się zmieni, bo zaczynam myśleć, że ta gra nie wyjdzie w tym roku (a planowana jest na wiosnę).
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Postprzez SaS TrooP w 13 Sty 2009, 18:05

Pierwsza część twej wypowiedzi raduje me serce, druga mniej - ale marzyć każdy może :D. Zacytuję pewną reklamę:
(...) oczywiście szanujemy ich.

A co do rendera - tak żadna wojna w dzisiejszych czasach nie wygląda. Wszystko jak na symulację z kosmosu wyjęte. Widziałem w realu walki tylko jakieś 20 minut, ale mam znajomych w armii. Ich też ta gra śmieszy :P
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez KoweK w 19 Lut 2009, 18:51

Pojawiło się parę (8) "nowych" screenów. "Nowych", bo są one z 2008 roku z targów z wersji demonstracyjnej na Xboxa360.

1
2
3
4
5
6
7
8

Wygląd okładki

OKŁADKA na PC

Na x360 i ps3 niewiele się różnią (tylko 'ramką').

Dodatkowo na:
http://www.codemasters.co.uk/flashpoint ... hp#/video/
jest nowe video (OFP DR - EGO TECH VIDEO) :)

Miłego oglądania.
Image

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości