Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez STA1KERpl w 01 Cze 2009, 15:46

Ja myśle, że jeśli doszło do wybuchu, to kosmos rozpadł się na kilka (może nawet kilka milionów- nie weim, jaka wartość jest możliwa) równych części (bo nic nie miało wpływu na to, aby któraś część mogła odstąpić od innej kstzałtem czy kierunkiem, do którego zmierza/rozszerza się), więc może pustki nie ma, a jest 1 wszechświat podzielony na wymiary. Możliwe tez, że nie ma nic za nim, gdyz to on jest wszystkim (taki okrągły, że jeśli dojdziesz do jego granicy, "przeteleportuje" cię jak gdyby do punktu wyjścia, ponieważ tak naprawdę będziesz robił kółka). Oznaczało by to również, że każdy wymiar jest identyczny.
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

Reklamy Google

Postprzez MatrixSTR w 01 Cze 2009, 16:06

Nima posta :E
Ostatnio edytowany przez MatrixSTR, 29 Maj 2012, 11:26, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez STA1KERpl w 01 Cze 2009, 17:06

Właśnie o to chodziło... A pierwiastki- na początku ich nie było (zapomniałem jak nazywała się pierwotna materia). Więc kosmos musiał się rozwijać identycznie z każdej strony, jesli doszło do wybuchu. No, ale przecie nie udowodniono, czy oprócz tych "pierwotniaków" nie było czegoś jeszcze...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez Terminus w 01 Cze 2009, 17:27

Panowie, dyskutujecie o aspektach, które są już wyłącznie strefą wiary. Teoria wielkiego boom jest teorią kreacjonistyczną, ponieważ zakłada, że nasz wszechświat powstał w pewnym, określonym momencie czasu. Nauka jest w stanie [albo jej się tak wydaje] odtworzyć przebieg pierwszych sekund po wybuchu, ale na pytania co było wcześniej, skąd się wzięła energia, naukowcy odpowiadają, że to już strefa wiary i religii ;-).
Pisałem już zresztą o tym w wątku "wiara", więc nie będę się powtarzał. Nauka nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie, wątpliwe czy kiedykolwiek to będzie możliwe. Nie wiemy co jest poza granicami wszechświata, a mielibyśmy odpowiedzieć co jest poza granicą czasu. Odpowiedź "Bóg" jest równie prawdopodobna jak każda inna, ale pewnie mniej "naukowo" i "nowocześnie" brzmi niż teorie o pulsowaniu wszechświatów, zagładzie poprzedniego et cetera, które są tylko i wyłącznie imaginacją ich autorów, bo nie ma nawet cienia naukowych przesłanek za jakąkolwiek wersją. Ciągle nie zgłębiliśmy wszechświata jakim jest człowiek, a chcemy znać odpowiedzi na pytania o "przedpoczątek" czasu...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Strzelec w 01 Cze 2009, 17:29

Ale czy to nie jest oczywiste? Już dawno udowodniono, że twór (chyba mylnie) nazywany Wszechświatem, jest skończoną, kulistą przestrzenią. A próby zastanawiania się co było przed Wielkim Wybuchem są bez sensu, bo co niby z tego wyniknie? Jeszcze większe zamotanie. bo nie jesteśmy w stanie tego sobie wyobrazić.

A tak poza tym, co to znaczy, że Wszechświat jest czterowymiarowy? Ja tu nie widzę żadnego czwartego.
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

Dołączenie: 06 Lis 2008, 22:26
Ostatnio była: 21 Lip 2018, 21:22
Miejscowość: Kinsela
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 1

Postprzez MatrixSTR w 01 Cze 2009, 17:54

czwarty wymiar uwzględniłem w mojej teori że gdy startujemy z jednego miejsca w kosmosie to gdy lecimy prosto to zawsze wrócimy do miejsca startu i mi chodziło o kosmos bo wszechświat to wiadomo że ma kształt kuli
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Postprzez Strzelec w 01 Cze 2009, 18:51

Dobra... Zdefiniujmy pojęcia...
Kosmos - Próżnia wypełniająca Wszechświat, zawierająca ciała niebieskie etc.
Wszechświat - Kulista, skończona przestrzeń, w której zawiera się kosmos i inne dotąd nie znane nam ciała/zjawiska itp.

Widać więc z tego, że jeśli kosmos zawiera się we Wszechświecie, to jest on kulisty. Załóżmy, że Wszechświat to zbiór elementów. Kosmos w takim razie będzie elementami, w których możemy się swobodnie poruszać. Nie widzę więc potrzeby używania terminu "czwarty wymiar" w dumaniach filozoficznych. Jeśli mówilibyśmy o fizyce relatywistycznej, byłby on jak najbardziej wskazany, ponieważ w fizyce jest to określenie czasoprzestrzeni. To by było na tyle.

Jeśli kogoś uraziłem, przepraszam bardzo. Nie lubię tylko suchego gdybania, bez podawania żadnych faktów.
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

Postprzez MatrixSTR w 01 Cze 2009, 19:16

Też nima.
Ostatnio edytowany przez MatrixSTR, 29 Maj 2012, 11:46, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Postprzez STA1KERpl w 01 Cze 2009, 20:37

Strzelcu- nie udowodniono, że kosmos jest skończony. A Terminusie- twierdzenie, ze to stworzył bóg jest w sumie tak samo prawdopodobne, jak to, ze 2x2 jest 4, ale ja nawet tego nie jestem pewien w 100% (nigdy nie jestem pewien na pewno... no, może ktoś to zrozumie^^). Ale są inne teorie, a jako, że nic nie jest pewne, te teorie są proporcjonalnie prawdopodobne jak bóg, jednak bóg jest za prostym zjawiskiem, aby można było go określić stwórcą. Wierzę, że jest możliwość istnienia boga, ale sa inne mozliwości, które wydaja mi sie bliższe prawdopodobieństwu Przedpoczątku. A teraz tak... Aby ruszyć kamień, należy go popchnąć. Albo komuś kazać to zrobić. Albo zadzwonic do niego aby to zrobił... niby innej możliwości nie ma. Niby. A jeśli da się przesunąć kamień, stojąc 100 metrów od niego? I nie mówie tu o 100 metrowym kiju, czy zdalnie sterowanym robocie, ale o możliwości działania na czymś nie bezpośrednio, ale pośrednio, tyle że bez jakiejkolwiek pomocy. Teza Einsteina (tzn. opracowana przez niego, wymyślona przez innych naukowców lub filozofów), jako że energia czy siła nie wytwarza się znikąd, może zostać podważona, jesli weżmiemy pod uwage to, że można ominąć czasoprzetsrzeń. A jesli można ominąć, czyli zorbic coś z niczego, można z niczego zrobic jebudu. Wyjasniłem o co chodziło dokładnie w jednym z postów...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez MatrixSTR w 02 Cze 2009, 00:43

i tego też :P
Ostatnio edytowany przez MatrixSTR, 29 Maj 2012, 11:46, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post MatrixSTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Method.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 01:50

Mówimy o teorii względności, fizyce, zakrzywieniu "czasoprzestrzeni", świata kilku wymiarowego... Zakładając, że człowiek podróżował by z prędkością światła, drugi zaś żył na ziemi, to każdy w swoim układzie odczuwa czas normalnie - minuta to minuta. Ale w porównaniu tych układów, osoba podróżująca nie zestarzeje się, w przeciwieństwie do tej na ziemi. To znaczy, że dla osoby na ziemi nasz podróżnik nie będzie się poruszał. Zresztą, pojęcie czasu, jak rzekł Einstein, to tylko to, co liczymy zegarkami. Czas nie istnieje dla wszechświata, określić to można jako "tu i teraz, zawsze i ciągle". Stworzenia na ziemi, jako dwuwymiarowe, odczuwają czas dobitnie - rodzą się i umierają, stąd pojecie czasu. Z naszej dwuwymiarowej istoty wynika także niezrozumienie dla zasad panujących we wszechświecie, szczególnie niezrozumienie dla ciągłości i nieskończoności wszechrzeczy(to nasza dwuwymiarowa natura stworzyła bogów). Stawianie za tym wszystkim jakiegoś "boga" jest co najmniej śmieszne, a przynajmniej w wydaniu ludzkości - patrząc na stan dzisiejszej wiedzy i konfrontując ja z chłopami w kieckach, całowaniu w pierścionki, kadzidełka, mistyczne brednie. Zakładając, że istnieje fizyczna siła spajająca wszechświat(co nie jest śmieszne), możemy być pewni, że nie nosi długiej brody, proroczych szat, nie uśmiecha się i nie wskazuje paluchami z chmurki na maluczkich(o ile nie przyjmiemy istnienia "wielkiego żartownisia", której to teorii staję się powoli wyznawcą- skubany musi mieć niezły ubaw.)
"Nie wchodzi się dwa razy w tę samą anomalię"
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2009, 03:13
Ostatnio był: 30 Lip 2022, 02:46
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Postprzez Strzelec w 02 Cze 2009, 01:57

Źle mówisz. Czas płynie szybciej, nie wolniej przy ok. 99.94% c (Szybkości światła.). Stąd np. paradoks bliźniąt Einsteina. Jeden wylatuje w lot kosmiczny z prędkością 99.94% PŚ, a drugi zostaje na Ziemi. Po powrocie z rocznego lotu, zastaje brata w wieku starczym. Oczywiście, przed odlotem byli w tym samym wieku. Czas płynie szybciej, więc drugi brat się starzeje, w jeden rok - z perspektywy astronauty. Tak naprawdę na Ziemi czas płynie normalnie. Zależy z jakiego punktu spojrzeć, czas albo płynie szybciej, albo normalnie.
Wracając do Teorii Względności i Twojego posta, tak. Masz rację żadne ciało nie osiągnie nigdy prędkości światła.
Jednak nie o to chodzi. Nie chciałbym wprowadzać w błąd, bo fizyka relatywistyczna trochę uciekła mi z głowy, ale tu chodzi o to, że ciało poruszające się z PŚ ma nieskończoną masę, a ze wzoru Einsteina wynika, że jeśli masa jest nieskończona, to i energia musi być nieskończona, a to we Wszechświecie po prostu nie może zaistnieć.
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości