Fale Psioniczne-Co o tym sądzicie?

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Fale Psioniczne-Co o tym sądzicie?

Postprzez PiterForce5 w 23 Lip 2009, 23:22

Witam!
W tym temacie chciałbym poruszyć temat fal psionicznych...
Jak wszyscy wiecie z informacji podanych w grze Stalker oddziaływanie psioniczne to fale podobne do radiowych za pomocą których można kontrolować ludzi(Mózgozwęglacz) albo ich zoombifikować(Jantar). Oczywiście całkowicie nie wierzę tym tezom, są to tylko wymysły ludzkiej wyobraźni... Ostatnio fale psioniczne i związane z nimi zagadnienia coraz częściej występują w grach,filmach czy książkach.
Moje zdanie na ten temat to że oddziaływanie psioniczne mogły zostać zapożyczone przez autorów z świata realnego. Jak wszyscy wiemy w naszym świecie mamy coś takiego jak fale radiowe, służą one do przesyłania informacji...
Jednak jeżeli fale mają bardzo dużą moc i są skupione w jedno miejsce, to u człowieka który zbyt długo przebywa w takim miejscu mogą wystąpić objawy nowotworu. Moim zdaniem to są podstawy które posłużyły stworzeniu legendy psioniki!

Liczę na waszą bujna wyobraźnie i czekam na odpowiedzi!

:soviet:
Awatar użytkownika
PiterForce5
Kot

Dołączenie: 02 Lut 2009, 12:11
Ostatnio był: 08 Sie 2011, 10:37
Miejscowość: Rzeszów
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Fale Psioniczne-Co o tym sądzicie?

Postprzez MatrixSTR w 24 Lip 2009, 01:29

Ja raczej nie wierze w sterowanie ludźmi falami psionicznymi na zasadzie zrób to czy zrób tamto. Chociaż kiedyś robiono eksperyment w którym zamykali człowieka w pomieszczeniu do którego wysyłali fale elektromagnetyczne o nie pamiętam jakiej częstotliwości. Osoba ta czuła silny niepokój oraz miała wrażenie że w pomieszczeniu znajduje się jeszcze inna osoba. Możliwe że po dłuższym działaniu takich fal człowiek mógłby po prostu zwariować. Więc gdyby takie fale wykorzystać w czasie wojny mogły by osłabić wroga a może nawet całkiem unicestwić...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez portals w 24 Lip 2009, 12:34

Sam pomysł mózgozwęglacza wziął się z Oka mosky http://www.eksel.user.icpnet.pl/opowiadania/4miszmasz/czarnobyl10.php
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30
Kozaki: 1

Postprzez Amoniak w 24 Lip 2009, 13:22

@topic

Pomysł fal psioniczych z gry na stówę wziął się od Oka Moskwy. Jednak pop-kultura fale psionicznie traktuje inaczej i maja inne źródło. Na początku, słowotwórstwo. Psi to litera grecka, symbol psychologii, ludzkiego rozumu. Litery greckie często są używane w psychologii, zwłaszcza co do mózgu. Jak wiemy, podczas różnych stanów naszego działania, mózg ma sześć częstotliwości: alfa, beta, gamma, delta, epsilon i theta (nie mylić z promieniowaniem!). Fale Psi zapewne miały być tym siódmym stanem naszego mózgu (albo odmianą fal epsilon, które występują w agonii), przy którym ciało obumiera i wchodzimy w stan dzikiego lunatyzmu. Oko Moskwy miało rzekomo wysyłać fale bardzo niskie, które powodować miały stan otępienia umysłu i niepokoju. Wybaczcie, radiotechnikiem nie jestem i nie wypowiem się na ten temat, ale wiem, iż Duga miała raczej zakłócać radia, niżeli mózgi.

@Matrix

Pomieszałeś troszkę. Ten eksperyment dotyczył niewyczuwalnych niskich fal, o ile pamiętam, akustycznych. Ciało odbierało drgania powietrza, jednak człowiek ich nie słyszał. Dzięki temu obiekt badany czuł niepokój. Zmysł dotyku mówił: Ktoś tu jest!, a reszta temu zaprzeczała. Kto by nie zwariował?
Jest mnóstwo sposobów na ulepszenie świata, tylko robić nie ma komu...

Amoniak
Wygnany z Zony

Dołączenie: 14 Lip 2009, 23:01
Ostatnio był: 03 Cze 2010, 14:25
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 2

Postprzez MatrixSTR w 24 Lip 2009, 15:30

Chodziło o sygnał o częstotliwości 4.75 MHz a o tym eksperymencie czytałem właśnie w związku z okiem moskwy więc chodziło raczej w nim o fale elektromagnetyczne. Chociaż antena nadawcza mogła też służyć do wysyłania fal dźwiękowych, taka wielka membrana po prostu, kto wie...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez Amoniak w 24 Lip 2009, 18:00

Hm... Może i... Jednak nie sądzę, by to miało zastosowanie. Z prostego powodu. Zarówno fale elektromagnetyczne jak i fale akustyczne rozchodzą się we wszystkich kierunkach (no, może przesadzam, jednak nie da rady z nich strzelać ze snajperską precyzją) i używanie takiej broni zbierze żniwo zarówno w cywilach, nawet swoich, a nawet w obsłudze. A dzisiaj mało kto zgłosi się na kamikadze. Ktoś pomyśli: przecież obsługujący nie muszą wiedzieć. Jaki kraj dałby swoje cudeńko za kilkaset milionów dolarów do obsługi osobom niezapoznanym?

Amoniak
Wygnany z Zony

Postprzez PiterForce5 w 24 Lip 2009, 20:21

Użycie czegoś takiego w działaniach wojennych nie jest realne i na dodatek bezsensowne.
Po pierwsze wytworzenie fali o takiej mocy żeby kogoś zabić lub wogule wywołać na niego wpływ z odległości kilku kilometrów jest niemożliwe(użycie takiej broni w samym środku bitwy nie da żadnych rezultatów bo prawdopodobnie zostanie szybko zniszczone, dlatego przyjąłem wartość kilku kilometrów).
Po drugie taka maszyna potrzebowała by gigantycznej mocy i co za tym idzie sąsiedztwa z elektrownią...
Po trzecie "strzał" z czegoś takiego byłby także szkodliwy dla cywilów i własnych jednostek.
Po czwarte nigdzie na świecie nie ma takiego urządzenia!!
Wniosek: Użycie fal elektromagnetycznych czy radiowych w walce jest niemożliwe!
Awatar użytkownika
PiterForce5
Kot

Dołączenie: 02 Lut 2009, 12:11
Ostatnio był: 08 Sie 2011, 10:37
Miejscowość: Rzeszów
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 0

Postprzez Amoniak w 24 Lip 2009, 20:53

Szkoda, że nie jestem Pogromca Mitów. Bo mam ochotę krzyknąć: BUSTED! Mit obalone, proste, genialne i nie podlega dyskusji :wink: Następny proszę! Ludzi złaknieni sensacją na pewno wymyślili coś jeszcze absurdalnego o Zonie.

Amoniak
Wygnany z Zony

Postprzez dorian w 27 Lip 2009, 09:34

Ja raczej nie wierze w sterowanie ludźmi falami psionicznymi na zasadzie zrób to czy zrób tamto

Odnośnie fal działających na mózg. Są tacy, co wierzą. Nie śmiać się, bo fakt taki miał miejsce u mnie w firmie.
Sprzedaję m.in. osprzęt antystatyczny, czyli do zabezpieczania urządzeń i elementów elektronicznych przed przypadkowym ładunkiem elektrycznym, który może pojawić się na naszym ręku. Np. po zdjęciu swetra łapiesz za klamkę i łup - kopie cię prąd. W tym osprzęcie są również torebki antystatyczne, w które ładuje się elektronikę dla zabezpieczenia podczas transportu. I teraz uwaga : pewnego dnia drzwi w firmie się otwierają i wchodzi koleś, tak ok. 50-ki, wysoki, szczupły i niepozorny z lekka tyle, że jakoś tak dziwnie wzrok rozbiegany miał. Więc pytam grzecznie czego...pan sobie życzy, a on do mnie, że mamy torby antystatyczne i on takie by potrzebował. To pytam jaki rozmiar i do czego. I wtedy zaczął opowiadać:
Podobno Oni nami sterują i nawet o tym nie wiemy, bo robią to w nocy jak śpimy. Wysyłają fale (i tu chyba należy wnioskować, że właśnie psioniczne, choć nie wiem, czy kolo wie w ogóle co to Stalker), które oddziaływują na nasz mózg i jednocześnie zmieniają powoli naszą wolę i psychikę. Ludzie w ogóle o tym nie wiedzą, ale on wie i przyszedł, żeby się zabezpieczyć przed tym. Dlatego chce kupić torby antystatyczne, bo ma w domu kask i pomyślał, że jak je kupi i wyściele nimi kask od środka, to se mózg zabezpieczy. Facet mówił bardzo poważnie i z przejęciem, a ja powoli zacząłem cofać się w stronę telefonu, co by po pogotowie na psychiatryk pobliski dzwonić. W końcu torby obejrzał, ale nie kupił i szybko wyszedł.
Do tej pory nie wiem skąd ten wariat uciekł, ale 3 przystanki od mojej roboty jest instytut psychiatryczny i chyba stamtąd zdylował prosto do mnie po te torebki.
Widać, jednak coś z tymi falami musi być, tylko o tym nie wiemy :wink:
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Amoniak w 27 Lip 2009, 18:23

Nie no, na stówę są tacy. Kobieta w USA po obejrzeniu Matrixa skoczyła wieżowca mówiąc wcześniej swojej rodzinie o tym, że ma zamiar walczyć z agentami. W tym samy kraju swego czasu była bardzo popularna teza o wszczepianych do organizmu mikrochipach. No cóż... Jednak, pragnę zaznaczyć, iż ta dyskusja kręci się w okół fal do sterowania ludźmi, a nie ogólnie o metodach sterowania mózgiem. Bo takowe są. I nie mam na myśli mówiąc sterowanie jakiś zombie czy innych pacynek, ale po prostu... Lepiej podam przykład. W instytucie w Sydney pewien profesor poprosił swojego studenta o udział w eksperymencie. Zadaniem jego było stworzenie z tego ucznia nowego geniusza. Geniusza, czyli człowieka o nieprzeciętnych zdolnościach do odkrywania szczegółów, czyli zdolność artystyczna i umiejętność zapamiętywania konfiguracji oraz liczb, tzw. fotograficzna pamięć. Po wygaszeniu przez 15 minutowe traktowanie impulsami (po prostu, maszyna jak większa nieco słuchawka została przyłożona do lewej części głowy studenta i wysyłała impulsy, student był cały czas w normalnym stanie, nawet rozmawiał z doktorem) jego zdolności w tym kierunku wzrosły o 300%!

To taka ciekawostka co do wypowiedzi Doriana. Jednak impulsy elektryczne a fale elektromagnetyczne, z tego punktu widzenia logistyki nie maja wiele wspólnego. To, że można wpływać na mózg za pomocą różnych z pozoru podobnych metod, to fakt, ale to, że za pomocą fal można sterować ludźmi lub używać ich jako broni, to mit. Zwykła miejska legenda.

Amoniak
Wygnany z Zony

Postprzez Idaho w 04 Sie 2009, 16:03

Teorie spiskowe są różne, może kiedy ktoś coś takie jak fale PSI odkryje ;P
W końcu mózg działa jak działa i pewnie są sposoby na to żeby manipulować przepływem informacji. Stymulowanie mózgu już jest faktem, ale nie w ten sposób.
Jest już urządzenie które potrafi zmusić do zmiany położenia kogoś kogo trafi swoim "energetycznym pociskiem", to i pewnie pojawią się takie które będą ludzi wyłączać, albo odbierać zmysły. Kwestia czasu imo.

I moim zdaniem możliwe pewnie jest "sterowanie" w jakimś stopniu ludzkim organizmem. Już dziś stymulując różne części mózgu można wywołać uczucie dotyku, bólu. Ludzie widzą jakie obszary mózgu są aktywne kiedy ruszamy palcem, zginamy rękę, odczuwamy gniew, strach, przyjemność. Cały pic w tym żeby odkryć sposób w jakie to można robić zdalnie.

Jeszcze 100 lat temu np. taki internet był tak samo Sci-fi jak dziś sterownie ludzmi na pomoc jakiś fal PSI. Pożyjemy zobaczymy. Ale na pewno to się nie stanie za 5,10,15 lat.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Dołączenie: 29 Mar 2009, 04:10
Ostatnio był: 18 Sie 2019, 08:18
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez Terminus w 04 Sie 2009, 16:13

Troszeczkę na marginesie Waszej dyskusji. Do uzbrojenia statków cywilnych i wojskowych wchodzą właśnie urządzenia do kierunkowej emisji fal dźwiękowych. Znany jest co najmniej jeden przypadek ich skutecznego użycia przez statek cywilny wobec somalijskich piratów [i skutecznego zniechęcenia tychże do podejmowania dalszych zaczepnych działań]. Do niedawna to także można było uważać za science fiction...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Następna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości