AIRSoft

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: AIRSoft

Postprzez Greyeeh w 11 Kwi 2010, 17:07

Ja już mam MP5 (D-95) jako przyboczną.
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Dołączenie: 29 Gru 2008, 21:08
Ostatnio był: 08 Sty 2014, 19:48
Miejscowość: Jaworzno
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 66

Reklamy Google

Postprzez J0Hny w 11 Kwi 2010, 21:31

A więc jakby trzeba było walczyć w budynku to nie ma problemu.
The healthy human mind doesn't wake up in the morning thinking this is its last day on Earth. But I think that's a luxury. Not a curse. To know you're close to the end is a kind of freedom.
Awatar użytkownika
J0Hny
Stalker

Dołączenie: 06 Kwi 2010, 09:35
Ostatnio był: 05 Lis 2014, 23:53
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Trening grupy arisoftowej, a co wy o tym myślicie?

Postprzez DajKamienia w 12 Kwi 2010, 14:14

Wiem, że na tym forum jest troszkę pasjonatów AirSoftu ze sporym stażem ma "polu bitwy" :E licze na ciekawe pomysły, lub fachową krytykę :wink:

Co myślicie o treningu w temacie: "Nasz heli się rozbił, znajdujemy się na terenie wroga, mamy ograniczone zapasy... ...mamy przeżyć...". ja uważam, że mogłaby być niezła zabawa smiley, a wy? Prosiłbym napisać tutaj, jak odpowiedzieliście w ankiecie, oraz, jakie macie propozycje. Osoby, które nie odpowiedzą, albo nie napiszą co wybrały, przyjmuję, że są na TAK. Ankieta dotyczy tylko członków GSS Ujście. (Grupa Snajpersko-Szturmowa Ujście). (Ankieta widoczna tylko dla członków GSS Ujście.)

Będzie to trwało kilka godzin: 4-5 na 70%

Główny plan to:

1. Ucieczka z wraku (jakiś punkt)

2. Znalezienie bezpiecznej kryjówki

3. Okopanie jej i jeśli będzie padać, to zrobi się daszek i rozpali ognisko

4. Wyeliminowanie zwiadu wroga wokół wraku ( musi zostać, bo jest tam czarna
skrzynka) lub odparcie kontrataku ( wroga nie będzie, all to symulacja).

5.Bezpieczne i potajemne dotarcie do LZ ( schronienie może zostać, moze się jeszcze przyda).

Co wy na taki ogólny plan?

Lista wyposażenia, które można zabrać:

Jako, że to wypadek, to straciliśmy część sprzętu, a jeden jest ranny i bezbronny (Jurek chyba smiley mógłby kręcić, byłby ciekawy materiał smiley ). więc lista będzie krótka smiley

1. Replika (być musi)
2. Limit -max. 180 kulek (3 low-capy do eMki)!!!
3. Nóż (obowiązkowo do robót raczej ciężkich!) i milutko, jakby były ze 2 saperki, czy cuś a'la to
4. Plecak
5. Zapasy wody i jakieś jedzenie (konserwy, albo racje wojskowe/turystyczne)
6. Apteczka (wypadki się zdarzają, ja mam, ale skromną, wiec niech każdy coś ma!)
7. Zapałki, jeśli ktoś ma jakąś rozpałkę, to niech weźmie, itd...
8. Sądzę, że ochrona oczu nie będzie potrzebna , ale lepiej mieć w plecaku!!!
9. Jak najlżejsze wyposażenie, ja sam nie planuję brać kamizelki, ani hełmu.
10. Komórka naładowana.
11. Krótkofalówki przynajmniej 2. Ja wezmę jedną. potrzeba do komunikacji.
12. Przydałaby się tez jakaś mapa (normalny druk na A4 w koszulce)

*-*Jeśli czyjaś replika odmówi współpracy, lub ktoś sam będzie chciał, staje sie rannym, nie bierze on udziału w walce, musi mu ktoś pomagać, traci opatrunki, musi się leczyć trochę *-*
Bartek AKA sting
Cłonek
B-COMPANY
First To Fight!
Airsoft Clan
Awatar użytkownika
DajKamienia
Kot

Dołączenie: 09 Lut 2010, 22:10
Ostatnio był: 10 Lut 2011, 19:00
Miejscowość: Piła
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Bulldog 6

Re: Trening grupy arisoftowej, a co wy o tym myślicie?

Postprzez Greyeeh w 12 Kwi 2010, 15:29

Jeden prawie taki sam scenariusz już stworzyłem. Mogę go tu wpisać. Chodzi ci chyba o milsim, skoro mówisz o cięższych pracach. Jednakże byłaby to dłuuuuższa strzelanka, ale to jest naprawdę fajne. Taka mini szkoła przetrwania, tylko znajdź ty sobie tylu przeciwników.

Uwagi moderatora:

Nie cytuje się posta bezpośrednio nad Twoim... - caleb59
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Dołączenie: 29 Gru 2008, 21:08
Ostatnio był: 08 Sty 2014, 19:48
Miejscowość: Jaworzno
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 66

Postprzez DajKamienia w 12 Kwi 2010, 15:43

Nie jest to milsim, bo będzie tylko 5 os., przeciwnik u nas często jest po prostu na zasadzie "nic tam nie ma, ale ja widzę wroga". A że normalnych treningów było już od wyj..., to trzebaby coś nowego wymyślić :E i stąd ten pomysł. Być może przerodzi się to w milsimy, ale nie za szybko.
Bartek AKA sting
Cłonek
B-COMPANY
First To Fight!
Airsoft Clan
Awatar użytkownika
DajKamienia
Kot

Postprzez J0Hny w 14 Kwi 2010, 14:56

Tak btw Szukam m16 lub m16a1 (asg oczywiście :D) więc jakbyś cie coś w necie znaleźli byłbym wdzięczny za link.
The healthy human mind doesn't wake up in the morning thinking this is its last day on Earth. But I think that's a luxury. Not a curse. To know you're close to the end is a kind of freedom.
Awatar użytkownika
J0Hny
Stalker

Postprzez n3ro11 w 14 Kwi 2010, 15:47

J0Hny napisał(a):Tak btw Szukam m16 lub m16a1 (asg oczywiście :D) więc jakbyś cie coś w necie znaleźli byłbym wdzięczny za link.

Przedział cenowy? Firma (boyi, cyma, JG, AGM itd...)?

Obczaj to:

http://www.gunfire.pl/product-pol-1152190151-JGF6610.html
Image
Awatar użytkownika
n3ro11
Stalker

Dołączenie: 03 Paź 2009, 23:15
Ostatnio był: 20 Mar 2015, 19:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez J0Hny w 14 Kwi 2010, 16:18

Przedział cenowy do 500 zł, AEG.

n3ro11 to co wysłałeś to m16 a3 . Pisząc m16 miałem namyśli pierwszą wersję, ale i tak dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
J0Hny
Stalker

Postprzez Ropasiak w 14 Kwi 2010, 21:05

http://www.allegro.pl/item998681081_kar ... m16a1.html Co prawda, za 130 zł więcej, ale to najlepszy kompromis pomiędzy cena/jakość.

Spójrzmy na dane techniczne... 430 FPS, no to idealnie nadaje się do lasu. U nas na Mazowszu do CQB tylko max 350 FPS (Las 450). Gabaryty też raczej dyskwalifikują ją do walki w pomieszczeniach. Skala 1:1 rewelacja! Dalej... Full Metal. Dobrze, na kilka lat powinno posłużyć jeśli będziesz o nią dbał. Na necie masz sporo poradników dla "Emek" dlatego dla początkującego to świetny wybór. Producent? AGM, niezbyt dobrze znany i mogą być problemy z częściami, więc to może być poważny minus. (Niezbyt znany przynajmniej dla mnie). Waga: 2900. Hm... typowa waga dla replik AEG. Niezbyt powinna ciążyć w marszu. Prawdopodobnie w oryginalnym M16 Kolba, rękojeść, oraz chwyt też są wykonane z wytrzymałego tworzywa. Zostały "gratisy"... - metalowy magazynek o pojemności 300 kulek czyli Hi-Cap. Metal? Wyśmienicie! Magazynek też powinien długo pożyć. - akumulator wraz z ładowarką... zalecam kupienie markowej baterii wraz z ładowarką, gdyż na "chińskich" podróbkach replika jest mniej efektywna i po prostu krócej żyje. Została "startowa paczka kulek"... też zalecam kupienie markowych, gdyż po tych pudełkowych replika częściej się zacina. A przynajmniej u mnie tak było...

No to ode mnie chyba wszystko. Pozdrawiam!
| Ryzen 7 5700X (4.85GH) | Gigabyte B450 Gaming X | Arctic Liquid Freezer II 280mm | 40GB DDR4 RAM 3466MHz CL16| PowerColor RX 6700XT Hellhound 12GB GDDR6 (+Cooler Master ELV8) | Kingstone KC3000 2TB + Crucial BX500 1TB | Gigabyte Aorus Elite Platinum ATX 3.1 850W | Fractal North XL White (+Cooler Master Halo 2 120mm) | Windows 10 Pro x64
Ropasiak
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2008, 18:02
Ostatnio był: 04 Mar 2025, 17:36
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 18

Postprzez J0Hny w 17 Kwi 2010, 21:39

Dzięki, ale zapomniałem napisać, że potrzebuje coś do rekonstrukcji walk w Wietnamie i do ASG.
Awatar użytkownika
J0Hny
Stalker

Postprzez DajKamienia w 26 Kwi 2010, 14:07

Witam ponownie :E
Wraz z kolegami nakręciliśmy krótki film. Jego fabuła, to, krócej mówiąc: ktoś nas zestrzelił, trza stąd sp***ć.

Część 1: http://www.youtube.com/watch?v=uZTjHhCnMeI
Część 2: http://www.youtube.com/watch?v=ElWdoWncKUw
Profil: http://www.youtube.com/user/BadCompanyAirSoftPL

Zrobiłem również alternatywna wersje tej historii, wzorując się na wydarzeniach, które były, ale i które będą (w ASG oczywiście). Będzie to dziennik mjr. Randalla :E Zapraszam do oceny i filmów, i dziennika :D

21.04.10
W budzie naszła mnie nuda, wiec napisałem pamiętnik żołnierza, oparty na treningu 18.04.10 i na wydarzeniach, które będą w maju. Są to wspomnienia Amerykańskiego marines. Na potrzeby tego, uznajmy, że Piła leży na pograniczu Polski i czeczenii, a zajeta jest przez tych drugich smiley

18.04.10 1300h Pilskie lotnisko
Drogi Pamiętniczku, to był ciężki dzień. W drodze do Groznego (Czeczenia-III wojna), gdzie te czeczeńskie jebańce znowu zaatakowały, rozbiliśmy się gdzieś w Polsce. Prawdopodobnie dostaliśmy ze Stingera... Jurek był ranny i to dosyć poważnie, a nasz medyk zaginął. Mam przeczucie, że nawet jeśli się stąd wydostaniemy, to i tak jeden z nas zostanie tu na zawsze... Ale mniejsza z tym, znaleźliśmy jakieś schronienie. Musimy je jakoś ufortyfikować, bo niedługo nasz wróg dowie się, że przeżyliśmy, o ile już tego nie wie...

Pisał mjr. Randall
dnia 18.04.10r
--------------------------------------------------------------------------------------------------

18.04.10 1600h Pilskie lotnisko
Jak już mówiłem, nasi przeciwnicy dowiedzieli się już o tym, że żyjemy. Ale co najgorsze, strażnik, którego zlikwidował ppor.Baki, miał przy sobie radiotelefon z namierzaniem GPS. A więc wróg poznał już nasze pozycje. Boję się, że po zmierzchu zaatakują. Ich zwiadowcy na pewno krążą już dookoła...

Pisał mjr. Randall
dnia 18.04.10r
--------------------------------------------------------------------------------------------------

18.04.10 2100h Pilskie lotnisko - pozycje obronne
Wiemy już, że pierwsze oddziały wyruszyły już ze swoich baz. Wzięli ze sobą też kilka APC ( to chyba BMP). Są coraz bliżej, czas do kontaktu, ok. 0010h. Mam nadzieję, że będę mógł jeszcze napisać...

Pisał mjr. Randall
dnia 18.04.10r

18.04.10 2130h Pilskie lotnisko - pozycje obronne
Jesteśmy atakowani! Rzucili na nas wszystko, co mieli! Grzesiek dostał! Wybiją nas wszystkich!!!

Pisał mjr. Rand...

18/19.04.10 2400h Pilskie lotnisko - pozycje obronne
Uff, podczas pisania dostałem rykoszetem w hełm i straciłem przytomność. Dzięki bogu, płk. Duży podał AC110 naszą pozycję. Po chwili działka kal. 80mm rozniosły czeczeńców na strzępy. Chwała mu za to... Niestety stan Jurka zaczął sie pogarszać, a my prawie wyczerpaliśmy nasze apteczki. Trzeba wynosić się z tego zapiździajewa jak najszybciej. Dostaliśmy informację, że za kilkanaście godzin nasze oddziały będą na tyle blisko, że będziemy mogli się do nich przebić. Ale najpierw musimy zwiać z naszych pozycji, bo z każdą chwilą coraz bardziej wystawialiśmy się na ostrzał moździerzy. Do tego każdemu zostały max. 2 magazynki. trzeba wiać, póki można...

Pisał mjr. Randall
dnia 18/19.04.10r

19.04.10 0800h Pilskie lotnisko - okopy
OK, nie jest źle, znaleźliśmy jakieś okopy. Kończą nam się zapasy, jedzenia nie ma od wczoraj... Dowiedzieliśmy się jednak, że na miejsce katastrofy przyjedzie czeczeński dowódca sił stacjonujących w Pile, a jego kierowcą jest nasz informator. Gdybyśmy zdołali go pochwycić, to przyspieszylibyśmy naszą ewakuację i to o sporo czasu. W każdym razie, musimy ruszać...

Pisał mjr. Randall
dnia 19.04.10r

19.04.10 1200h Pilskie lotnisko - droga na miejsce katastrofy
Przyjmujemy pozycje w zasadzce. Gdy kierowca będzie niedaleko, dostanę zakodowaną wiadomość... OK, mam ją. Czekamy, aż podjadą. Kierowca wysiada pod pretekstem odlania się. Gdy się ukryje, wchodzimy do akcji. Dobra, wchodzimy za 3-2-1-teraz! Ja jestem na pozycji 2. Wraz z 1-ką podchodzimy do tyłu auta, ja osłaniam go, a on wyciąga i kuje żołnierza. Widzę, że 5-ka i 6-ka zdążyli zneutralizować pasażera z przodu. Wrzuciliśmy ich na tył UAZ'a. Czas sp*****ć z tego gówna. Pozbycie się wraku zostawimy siłom ONZ...

Pisał mjr. Randall
dnia 19.04.10r

Jeśli ktoś chciałby go wykorzystać, niezależnie, czy w takiej, czy w podrasowanej formie, proszę bardzo, jedynym żądaniem jest to, aby został zaznaczony autor pierwotnej wersji scenariusza. To samo tyczy się publikacji na stronach WWW!
Bartek AKA sting
Cłonek
B-COMPANY
First To Fight!
Airsoft Clan
Awatar użytkownika
DajKamienia
Kot

Postprzez Argemen w 26 Kwi 2010, 21:04

Jako iż ładowania akumulatora nie zajmuje paru sekund, chciałbym się was zapytać czy znacie jakiś dobry pistolet gazowy do 150 zł (wiem, to taki paradoks). Wiem, gdzie można kupić CO2, zwłaszcza, że kosztuje 2-3 zł, ale żeby pistolet też nie zużywał całego pojemnika na jeden magazynek. Znacie jakiś dobry model?
I had wan teh interwebs!
Awatar użytkownika
Argemen
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 16:40
Ostatnio był: 02 Gru 2018, 13:05
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim