[M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testów

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [M.A.I.O. (Massive AI Overhaul) BETA] zapraszam do testó

Postprzez trojanuch w 21 Kwi 2010, 17:37

Widzisz - akurat mody 'No weapon restrictions' oraz 'Dynamic HUD' są w pełni zintegrowane w wersji 0.2.5 :) Dołączony jest też jako opcjonalny mod Ceano's HUD (najbardziej mi się podoba ze wszystkich dostępnych). Pozatym wrzuciłem jeszcze Sound Overhaul do broni i SoundEFX (specjalna najnowsza beta) do wszystkiego innego - także sporo rzeczy się pokrywa z tym co sam dodałeś.

Póki co wszystko śmiga, więc proponuję usunięcie wszystkiego a potem instalacje 0.2.5 + na wierzch mody kótre nie konfliktują (np. AtmosFear z którym sam gram lub CoP Variation - który nie jest jeszcze zintegrowany tylko dlatego, że czekam na maila od autora).
--------------------
Nowy QUICK FIX do wersji 0.2.5

Zainstaluj koniecznie jeśli testujesz moda!

LINK
--------------------
Nowy filmik - 'Tutorial dla początkujących' - w sieci!

Jak w tytule - wrzuciłem nowy filmik z gameplay'a MAIO. Tym razem jest on opatrzony serią komentarzy i porad - i ma za zadane wprowadzić widza w niektóre aspekty zmian w modzie.

Życzę miłego oglądania!

LINK:
STALKER: CoP M.A.I.O MOD - Monolith engagement gameplay

Uwagi moderatora:

Edytuj swoje posty i nie pisz jednego pod drugim... - caleb59
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Reklamy Google

Postprzez lukass w 28 Kwi 2010, 16:10

Jak myslisz, mógłbyś do swojego MAIO wrzucić na stałe to maleństwo - viewtopic.php?f=77&t=8808 ? Właściwie chodzi tylko o ten szalony spawn (chociaż helikopter teź jest niezły) :wink:
Zainstalowałem to na Twoim MAIO i paru innych, chyba ze 150 plików się pokrywało - zamieniłem... i o dziwo działa bez błędów. Pewnie pozmieniały sie parametry Twojego moda przez zamianę plików, no ale to musiałbyś zbadać właśnoręcznie.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez Spirit w 30 Kwi 2010, 00:23

PrzemoC napisał(a):
n3ro11 napisał(a):To nie lepiej zrobić tak, aby zwykły Abakan miał full auto + low rpm?

Nie, bo Abakan jest zrobiony tak jak w rzeczywistości. Jak lubisz science-fiction
to otwierasz config notatnikiem i sobie zmieniasz. Nic prostszego.

Automat Nikonowa ma możliwość prowadzenia ognia automatycznego. Był to jeden z warunków które musiały spełniać konstrukcje startujące do przetargu na nową broń FR.
No ale żeby nie być gołosłownym, daje link do strony producenta:
KLIK
The assault rifle makes it possible to deliver single fire, a fixed two-shot burst (1,800 RPM), and fully automatic variable fire (1,800 and 600 RPM).
Spirit
Kot

Dołączenie: 13 Maj 2008, 19:08
Ostatnio był: 22 Paź 2010, 19:18
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez trojanuch w 30 Kwi 2010, 09:41

No tak, wiem że w realu ma możliwość powadzenia ognia ciągłego

ale...

W Stalkerze niestety nie można przypisać innego RPM dla różnych trybów strzelania borni - nie mogę więc zrobić RPM = 600 dla trybu auto i RPM = 1800 dla trybu 2-strzałów. Zrobienie natomiast tylko jednego trybu 1800RPM (w tym dla ognia ciągłego) zniszczy jakikolwiek balans tej broni - i uczyni z Abakana totalnego rzeźnika (to samo przy 600RPM - 2-strzałowa seria nie ma wówczas sensu).

W związku z tym - chcąc nadać tej broni 'unikalny sznyt' wolę wyłączyć tryb ognia ciągłego i zaimplementować to z czego jest najbardziej znana - czyli właśnie 2-strzałowe serie z 1800 RPM w których oba pociski trafiają prawie w ten sam punkt.

Aktualnie imo abakan jest zbalansowany (prawie) idealnie (nie mowie tu ogólnie to damagu broni vs NPC - to jest jeszcze do dopracowania)) - jest jednym z najlepszych (jeśli nie najlepszym) karabinów szturmowych przeciwko ludziom (szczególnie zombiakom) - czyli prawidłowo jak na 'broń służb specjalnych' / dywersantów, ale z drugiej strony jest wyjątkowo mało przydatny na szybkie mutanty (tu z rodziny ruskich giwer najlepszy będzie krótki AK74U ze względu na szybkostrzelność).

To tyle.
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez Smirnoff w 08 Maj 2010, 20:19

Witam. Jestem pod wrażeniem moda, ale mam mały problem. Co zrobić, żeby postać tak szybko się nie męczyła i osiągała całkowite wyczerpanie. Przejde kilkadziesiąt metrów i muszę stawać, potem kolejne i ponownie. Co zrobić? Od czego to zależy?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Smirnoff
Kot

Dołączenie: 07 Maj 2010, 14:54
Ostatnio był: 28 Maj 2010, 15:37
Miejscowość: Miasto Duchów
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez lukass w 08 Maj 2010, 20:24

To zależy od obciążenia - im więcej niesiesz, tym szybciej się męczysz.
Żeby to zmienić musiałbyś założyć egzoszkielet(jest dostępna modyfikacja na +10kg udźwigu) lub zedytować w plikach wartości odpowiedzialne za udźwig lub zmęczenie.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Kozaki: 45

Postprzez trojanuch w 08 Maj 2010, 21:43

Mod faworyzuje dostosowywanie wyposarzenia do zadania: np. tylko shotgun + kombinezon na anomalie w plecaku (nie należy w nim chodzić). Muisz też brać pod uwagę ile 'zdobyczy' będziesz chciał przynieść i zostawiać sobie 'miejsce'. Wszystko jest dobrze zbalansowane - musisz się po prostu przyzwyczaić do dużo mniejszych i 'mniej uniwersalnych' zestawów wyposażenia.

Poeksperymentuj też z dragami ;) - dużo większą rolę mają np. napoje energetyczne - dłużej działają, ale musisz mieć jedzenie, żeby ich używać.

-------------------------------

Nowa wersja w sieci - v0.2.6

Główny ficzer nowej wersji to to, dzięki pomocy znakomitego skryptera udało nam się zdywersyfikować zasięgi na jakich NPCe 'łapią stan pobudzenia' w zależności od tego czy np. jest noc, deszcz lub czy gracz ma broń z tłumikiem.
Dzięki temu wreszcie naprawdę inaczej się gra 'po cichu' a inaczej 'na głośno' :)
Śmiem twierdzić, że jest to najlepszy 'stealth' w historii CoPa.

Pozatym wprowadziłem realistyczny damage od upadku z wysokości - bez wdawania się w szczegóły jest teraz tak jak powinno być od początku (zalecam szukanie dobry 'zejść' z danego miejsca żeby nie marnować apteczek).

Dodatkowo zaimplementowany został mod Ceano's S.T.A.L.K.E.R.CoP DHCE & SB/SD Compilation v1.2 - dodający spiwór, zmęczenie z braku snu, tabletki nasenne, dodatkowe efekty kamery od damagu, oraz dynamiczny HUD (widok 'wnętrza hełmu; z efektami zniszczeń).

Oto link do nowej wersji:

M.A.I.O. v0.2.6

Przypominam, że wszelkie szczegółowe informacje odnośnie moda można znaleźć na oficjalnym forum GSC:
Wątek dyskusyjny
Wątek z newsami / nowymi wersjami itp.

Pozdrawiam!

EDIT: Dodam też, że w nowej wersji instnieje szansa (zależna od rangi bandyty), że neutralni bandyci zaatakują nas jak się do nich zbliżymy - należy zachować czujność ;)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez Smirnoff w 10 Maj 2010, 20:03

Gram, gram i MAIO pokazuje, że grać widocznie nie potrafie. :facepalm:

Save&Load praktycznie robie co 3-5 minut gry, ponieważ będąc dopiero na samym początku (Zatona), dużym wyzwaniem są dla mnie najprostsze mutanty, które biorą mnie może na 3 ataki, a możliwość strzału mam pełną przed zaledwie pierwszym, ponieważ potem krew mnie zalewa dosłownie, jak i w przenośni :E

Najczęściej używanym przedmiotem jest... lornetka, bez modów nie była mi ona za często potrzebna, szedłem na żywioł, tutaj, no czasami ratuje życie.

Macie może jakieś wskazówki jak grać, żeby nie oglądać dłużej ekranu ładowania niż samej gry?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Smirnoff
Kot

Postprzez M.R.O.K. w 10 Maj 2010, 22:04

Tak ci powiem. Nie daj się zrobic w h*** swoim przeciwnikom, bądź od nich sprytniejszy i szybszy. Wyprzedzaj ich ruchy, flankuj, chowaj się za przeszkodami (jak są takie), i dobierz sobie cholerka dobrą broń na popularną amunicje lub zestaw broni abyś był przygotowany na wszystko. Jednym słowem bądź jak prawdziwy stalker.
To tyle ode mnie, mam nadzieje, że chociaż trochę pomogłem.
Ja tak robię i jest cycuś glancuś. :D
Awatar użytkownika
M.R.O.K.
Redaktor

Dołączenie: 20 Kwi 2009, 14:28
Ostatnio był: 19 Wrz 2016, 19:45
Frakcja: Wolność
Kozaki: 4

Postprzez trojanuch w 11 Maj 2010, 09:38

Cóż - mogę tylko podpisać się pod powyższym.

Moim celem było, żeby część moda pt. 'Realism' wymuszała na graczu pewne zachowania - takie jak np. używane lornetki, także cieszy fakt, że to działa.
Dodam tylko, że walka z mutantami w CoP-ie nie ma zbytno sensu - jako, że nie dropią już części ciała, które można sprzedać - w związku z tym kontaktów z mutantami należy unikać i walczyć tylko w ostateczności i to przy pomocy shotguna (kolejna rzecz ktora mod 'promuje').

Nie wiem jak dobrze znasz angielski - ale bardzo zalecam też skorzystanie z częsci moda: #EXTRAS > unofficial_switch_distance_tweak (angielski jest ci potrzebny żeby wnikliwie zapoznać się z plikiem WARNING.txt ktory tam zamieściłem - oczywiście pisz jeśli masz problem).
W skrócie - tweak poszerza zasięg na jakim pojawia się 'on-linowe życie' w Zonie z defaultowych 150m and 300m. Dla mnie jest to must, a na gemeplay przekłada się to tak - że zagrożenia przez lornetkę możesz rozpoznać znacznie wcześniej i dużo lepiej zaplanować 'podejścia' do określonych miejsc (niestety 'psuje' to jeden z questów - dlatego należy najpierw przeczytać WARNING.txt żeby tego uniknąć).
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez M.R.O.K. w 11 Maj 2010, 10:25

Powiem, że tak sam z siebie to bym nawet na to nie zwracał uwagi, ale jak mam tylko 0,5 GB ramu to nie uśmiecha mi się ładowac gry co chwilę, a to u mnie zajmuje dużo czasu. Wreszcie lornetka nabrała użyteczności za co chwała Ci trojanuch. A co za przyjemnośc walczyc z głupim NPC jak można powalczyc z inteligentnym, daje to niezliczoną dawkę frajdy :E
Awatar użytkownika
M.R.O.K.
Redaktor

Dołączenie: 20 Kwi 2009, 14:28
Ostatnio był: 19 Wrz 2016, 19:45
Frakcja: Wolność
Kozaki: 4

Postprzez Smirnoff w 11 Maj 2010, 16:48

Wielkie dzięki, ten swich distance tweak szczerze mówiąc nie instalowałem nie wiedząc co to dokładnie jest, plik Warning przeczytałem, no i właśnie teraz biorę się za kopiowanie i zaczynanie gry od nowa, na nowej wersji tego jak dla mnie najbardziej interesującego moda ze wszystkich, nawet tych do wcześniejszych stalkerów.

I niestety mam problem nr 3, nie pojawiają mi się tekstury bronii w ekwipunku, oraz jak najeżdżam na nie myszką, to wyskakuje te okienko ze statystykami chyba i jest one także nieczytelne z powodu złych tekstur. Jest na to rada?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Smirnoff
Kot

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości