szm napisał(a):Tylko teraz jest pytanie, czy ludzie zepchnęli np. UPR dlatego, że autentycznie uważali JKM za idiotę czy dlatego, że taki obraz kreowały media, które w 90tych latach były prawie całkowicie (media ogólnopolskie całkowicie) opanowane przez środowisko GW.

Jakoś ofensywa mediów nigdy mi nie przeszkadzała w głosowaniu na JKM
jak władza trzyma go za pysk

Bez kontroli społecznej każda władza sie degeneruje i przybiera postać totalitaryzmu bo skoro nikt mi nic nie zrobi to moge robić co chce, oczywiście w imie wyższych celów

tylko nie dawaj znowu Marka Aureliusza jako przykładu ani nikogo z antyku

Różnica między nami Szm polega na tym, że Ty opisujesz autorytaryzm "utopijny" czyli taki jaki powinien być a nigdy nie był.
Mówiłeś o przygotowaniu sobie następców i dziedziczeniu władzy. Piłsudski zostawił swoim kolegom "polityczny testament" w którym "namaścił" swoich następców. I co? I nic. Do władzy i tak dorwała się najsilniejsza koteria w Sanacji.
Jak już pisałem wcześniej polityk autorytarny otacza się posłusznymi miernotami.
Jedyny zbliżony do opisanego przez Ciebie scenariusza realny casus jaki mi przychodzi do głowy to przekazanie władzy przez Jelcyna Putinowi.

Terminus napisał(a):Tak ale w demokracji fatalnych rządzących społeczeństwo może oderwać "od koryta" w kolejnych wyborach lub wywierając "presję społeczną"itp...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości