Wychowanie patriotyczne

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Wychowanie Patriotyczne?

Owszemik
18
29%
Nieeee
20
32%
Dobre Wychowanie
17
27%
Rasta ==='
8
13%

Razem głosów : 63

Re: Wychowanie patriotyczne

Postprzez Terminus w 04 Maj 2010, 11:48

szm napisał(a):Tylko teraz jest pytanie, czy ludzie zepchnęli np. UPR dlatego, że autentycznie uważali JKM za idiotę czy dlatego, że taki obraz kreowały media, które w 90tych latach były prawie całkowicie (media ogólnopolskie całkowicie) opanowane przez środowisko GW.

Mądry szuka informacji, weryfikuje źródła, zachowuje dystans do tego co mu mówią. Głupi wierzy i powtarza to co mu spece o politycznego marketingu wymyślili. Tu pewnie jesteśmy zgodni. Nie ma mediów w 100% obiektywnych nie licząc gazet o wędkarstwie i modelarstwie...
W latach 90-tych było z mediami różnie. Na początku zapowiadało się nieźle [Turowicz], skończyło się jak zwykle. Dzisiaj media są zupełnie upolitycznione i co się nie włączy czy czyta to zewsząd atakuje mniej lub bardziej prymitywna socjotechnika.
Jakoś ofensywa mediów nigdy mi nie przeszkadzała w głosowaniu na JKM :P
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez fjk w 04 Maj 2010, 11:55

Kolego Nacjonalisto, też swoje poczytałem, tak się składa że swego czasu byłem bardzo "na lewo". Wpierw "Komunista™" a potem anarchista, no ale tak się zdarzyło że zmądrzałem, i, nie wiem skąd wziąłeś w mojej wypowiedzi wątek "pro demokratyczny". To że ktoś jest przeciwny faszyzmowi albo komunizmowi, nie znaczy że jest automatycznie zwolennikiem demokracji. Jestem zwolennikiem władzy która nigdy nie będzie możliwa - więc nawet nie piszę jakby to miało wyglądać. Cieszę z się tego jak jest, bo póki co nie przymieram głodem, i mogę robić co chcę, nikt mnie ni zmusza do pogromów a ni pochodów. "realizm jest ok" ; ) Uwielbiacie szufladkować - prawi w ludziach którzy się z nimi nie zgadzają (nawet nie są ich "wrogami") od razu wrzucają do worka "lewactwo, komuchy" a lewi na odwrót, do worka "faszystów i nazistów". Pozdrawiam : )
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez xionc w 04 Maj 2010, 13:50

Krótko mówiąc nasz młody kolega Nacjonalista najwyraźniej lubi jak władza trzyma go za pysk. Cóż są i tacy masochiści. Ale jak uczy historia, do niczego dobrego to nie prowadzi
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez szm w 04 Maj 2010, 15:10

Jakoś ofensywa mediów nigdy mi nie przeszkadzała w głosowaniu na JKM

Zdarzają się indywidua (w sensie pozytywnym ofkorz) :E. Ale jednak UPR został zepchnięty i przez długi czas nie mógł się podnieść.

jak władza trzyma go za pysk

Władza nie musi wcale trzymać nikogo za pysk, ale jeśli tak, to ja wolę, żeby ta władza mnie trzymała, i jednocześnie przeprowadzała ważne reformy, budowała np. autostrady i rozpędziła na cztery strony świata nieefektywny parlamentarny burdel.

Btw. Taka najprostsza charakterystyka autorytaryzmu (z Wikipedii, ale moim zdanie b. dobra):
Władza autorytarna koncentruje się w ręku przywódcy i jego najbliższego otoczenia. To oni podejmują decyzje, co ma miejsce z lekceważeniem podstaw prawnych lub ich pomijaniem. Dla pozorów demokracji (demokracja fasadowa) decyzje zatwierdzane są przez bezwolny lub zdominowany stronnictwem prorządowym parlament. Przywódca posiada szereg osobistych prerogatyw, które dają mu realny wpływ na politykę państwa. Uwidacznia się to w rządzeniu wykonywanym za pomocą rozkazów, nakazów, sankcji karnych. Podstawą władzy jest często rozbudowany aparat przymusu w postaci armii, policji i służb bezpieczeństwa. Podtrzymują one władzę, co wiąże się z częstym stosowaniem lub grożeniem przymusem państwowym. W przeciwieństwie do totalitaryzmu ta dowolność posługiwania się przymusem ogranicza się tylko do jawnych przeciwników systemu. Jest to wybiórcze stosowanie przymusu, a nie powszechne i przejawia się w policyjnej inwigilacji czy represjonowaniu tylko aktywniejszych krytyków przywódcy autorytarnego i jego rządów (np. proces brzeski).

Tak więc powtarzam raz jeszcze, dyktator wcale nie musi być krwawy, trzymać całego narodu (przeciętnych Kowalskich, Nowaków) za pysk.. To zależy od człowieka. I oczywiście od tego jaką legitymizację (i czy w ogóle) posiada.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez xionc w 04 Maj 2010, 15:28

No jak ci sie nie podoba aktualnie prowadzona polityka to władza zawsze może ci zorganizować obóz kondycyjno-szkoleniowy na wzór Berezy Kartuskiej żebyś zdanie zmienił. A przedtem jakiś pokazowy proces lub nie. To była wersja light, w wersji hard władza rozwali cie w kazamatach więzienia albo jakimś lesie i tyle cie widzieli. Bez kontroli społecznej każda władza sie degeneruje i przybiera postać totalitaryzmu bo skoro nikt mi nic nie zrobi to moge robić co chce, oczywiście w imie wyższych celów jak np w Hiszpanii lub Chile
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Postprzez szm w 04 Maj 2010, 15:38

Bez kontroli społecznej każda władza sie degeneruje i przybiera postać totalitaryzmu bo skoro nikt mi nic nie zrobi to moge robić co chce, oczywiście w imie wyższych celów

Bujdy. Z kontrolą społeczną także się degeneruje. Degeneracja zależy od danego dyktatora-człowieka. Nie każdemu odbija palma po dojściu do władzy :facepalm:.

Btw.
Jeśli tak bardzo boicie się represji, Berez Kartusikch, kazamat rodem z czerezwyczajki.. to powiem Wam, że i w demokracji, obecnie też są represje. Z tym, że po cichutku. Bez rozgłosu.
Ostatnio edytowany przez szm, 04 Maj 2010, 15:47, edytowano w sumie 1 raz
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez xionc w 04 Maj 2010, 15:46

Ja tam wole nie ryzykować, tylko nie dawaj znowu Marka Aureliusza jako przykładu ani nikogo z antyku.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Postprzez szm w 04 Maj 2010, 15:51

tylko nie dawaj znowu Marka Aureliusza jako przykładu ani nikogo z antyku

Aureliusza zapodał Terminus. Ja się tylko do tego odniosłem.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez xionc w 04 Maj 2010, 16:01

Dobra dobra ja tam nie chce jakiegoś Pinocheta który kazał torturować i mordować ludzi bo mo sie wydawali komunistami czy byli w opozycji.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Postprzez Terminus w 04 Maj 2010, 18:49

Różnica między nami Szm polega na tym, że Ty opisujesz autorytaryzm "utopijny" czyli taki jaki powinien być a nigdy nie był. Ja czy xionc odnosimy się do historii i faktycznych skutków rządów autorytarnych. Mówiłeś o przygotowaniu sobie następców i dziedziczeniu władzy. Piłsudski zostawił swoim kolegom "polityczny testament" w którym "namaścił" swoich następców. I co? I nic. Do władzy i tak dorwała się najsilniejsza koteria w Sanacji. Jak już pisałem wcześniej polityk autorytarny otacza się posłusznymi miernotami. I one potem skaczą sobie do gardeł. Jedyny zbliżony do opisanego przez Ciebie scenariusza realny casus jaki mi przychodzi do głowy to przekazanie władzy przez Jelcyna Putinowi. Ale Rosja to specyficzny kraj...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 04 Maj 2010, 19:12

Różnica między nami Szm polega na tym, że Ty opisujesz autorytaryzm "utopijny" czyli taki jaki powinien być a nigdy nie był.

Trzeba w coś wierzyć :P. Ja wierzę, że przy dobrej woli ludzi autorytaryzm 'utopijny' jest możliwy. Btw. jestem idealistą :E.

Mówiłeś o przygotowaniu sobie następców i dziedziczeniu władzy. Piłsudski zostawił swoim kolegom "polityczny testament" w którym "namaścił" swoich następców. I co? I nic. Do władzy i tak dorwała się najsilniejsza koteria w Sanacji.

Widocznie nie było przygotowania. Samo namaszczenie też nie wystarczy. Dana osoba czy bardziej frakcja, musi być przez dyktatora, że tak powiem wzmocniona.

Jak już pisałem wcześniej polityk autorytarny otacza się posłusznymi miernotami.

Poniekąd musi. Przecież to on sam rządzi. Otacza się jedynie doradcami etc. Reszta ma tylko wprowadzać jego polecenia w życie.

Jedyny zbliżony do opisanego przez Ciebie scenariusza realny casus jaki mi przychodzi do głowy to przekazanie władzy przez Jelcyna Putinowi.

Jeśli chodzi o samo przekazanie władzy to były jeszcze b. republiki radzieckie z końcówką na -stan.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez von Carstein w 05 Maj 2010, 15:33

Terminus napisał(a):Tak ale w demokracji fatalnych rządzących społeczeństwo może oderwać "od koryta" w kolejnych wyborach lub wywierając "presję społeczną"itp...

Ha ha ha ha ha... muhahahahaaa...*

A co do dyktatorów itp ludzi, których popieram (i uj mnie obchodzi, czy to się komuś podoba, czy nie) - w kur*ewskim społeczeństwie nie znajdziesz dobrego władcy (a jak coś pójdzie nie tak, to dostaniemy Hitlera). To samo tyczy się (a nawet bardziej) demokracji.

*czytelniku, jeżeli chcesz wiedzieć, dlaczego Martin się śmieje, to wpisz w wikipedii "Węgry" i sprawdź rok 2006-2007.
Ostatnio edytowany przez von Carstein, 05 Maj 2010, 15:46, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość