Śląsk i Ślązacy.

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Śląsk i Ślązacy.

Postprzez ViS w 07 Maj 2010, 23:31

Więc po co mam się wyprowadzać i gdzie ? Może do Polski :E

Nie musisz się przeprowadzać do Polski, bo cały czas mieszkasz w niej, nie zauważyłeś tego :?:
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Reklamy Google

Postprzez ProtteuSS w 07 Maj 2010, 23:57

ViS napisał(a):Nie musisz się przeprowadzać do Polski, bo cały czas mieszkasz w niej, nie zauważyłeś tego :?:

Brachu a buźki takiej z wystrzeżonymi ząbkami na końcu
tego zdania "A gdzie może do Polski ?" nie zauważyłeś ?

To akurat był taki drobny żarcik. Nie bierz wszystkiego tak cholernie poważnie :D
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2200.00 MHz
Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430
GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5
GeForce with CUDA 9500 GT Gigabyte OC 1GB HDMI & DVI / PCI-E
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
Microsoft Windows XP Home Edition PL SP3

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Lip 2009, 18:29
Ostatnio był: 25 Paź 2010, 10:52
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -1

Postprzez apg2312 w 08 Maj 2010, 00:17

SaS TrooP napisał(a):Nie obchodzi mnie, kto jest Gorolem a kto Ślązakiem. Gierek, Ślązak pełną gębą wkręcił CAŁĄ Polskę w miliardowe wręcz długi, a jednak nikt go nie bluzga.
Kopalnie są flakiem, bo surowce się kończą, podobnie jak i era węgla. Zarządzanie nie ma nic do rzeczy. Jak ci cośw życiu nie wyjdzie to też obwinisz Goroli, co nie? :D
Śmieszny jesteś.

1 Edward Gierek (ur. 6 stycznia 1913 w Porąbce (ob. dzielnica Sosnowca)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek
Niewątpliwie, Ślązak pełną gębą. Wręcz można powiedzieć, że hanys z Altreichu :/
2 węgla jest w Polsce pod dostatkiem. To odgórne zarządzenia solidarnościowych rządów z warszawki doprowadziły do upadku górnictwa - i nie tylko, praktycznie całego przemysłu ciężkiego usytuowanego na Śląsku, i nie tylko na Śląsku.
Chociaż niewątpliwie masz rację, że era paliw kopalnych się kończy. Kończy się, kończy, i skończyć nie może...jeszcze twoje wnuki będą korzystać z prądu z elektrowni węglowych, jeździć samochodami na benzynę lub ropę, latać samolotami na naftę lotniczą i korzystać z dobrodziejstw przemysłu chemicznego, gdzie węgiel jest jednym z podstawowych surowców.

Co do autonomii Śląska - niezorientowanym w temacie gorolom (hanysom też) radzę trochę poszperać po Internecie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autonomicz ... %C4%85skie
Ostatnio edytowany przez apg2312, 08 Maj 2010, 00:18, edytowano w sumie 1 raz
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2009, 21:41
Ostatnio był: 18 Wrz 2019, 08:49
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez szm w 08 Maj 2010, 00:56

Autonomia była fikcyjną fikcją... Szczególnie z wojewodą Grażyńskim. Sam Grażyński dążył np. do zastąpienia Policji Województwa Śląskiego, Policją Państwową... Zresztą słusznie.

To odgórne zarządzenia solidarnościowych rządów z warszawki doprowadziły do upadku górnictwa - i nie tylko, praktycznie całego przemysłu ciężkiego usytuowanego na Śląsku, i nie tylko na Śląsku.

Bo po upadku komuny, Sojuza, trzeba było się przekwalifikować.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez SaS TrooP w 08 Maj 2010, 01:23

1 Edward Gierek (ur. 6 stycznia 1913 w Porąbce (ob. dzielnica Sosnowca)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek
Niewątpliwie, Ślązak pełną gębą. Wręcz można powiedzieć, że hanys z Altreichu :/

Miałem raczej na myśli jego działania dążące do poprawy ważności Śląska i jego rozwoju, czego zaprzeczyć nie możesz ;)
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez ProtteuSS w 08 Maj 2010, 03:26

No i cóż by tu jeszcze dodać.....Hmmmmmmmmm.
Chyba nic. Z mojej strony w tym temacie to by było wszystko. Nie zamierzam dalej prowadzić tej dyskusji która bądź co bądź nie wnosi do sprawy nic nowego poza wzajemnymi przepychankami. Cóż Gorol to Gorol a Ślązok to Ślązok dwa odmienne gatunki i nigdy się nie dogodają. Gorol nie zrozumie Ślązoka a Ślązok Gorola. Tak godali moi pradziadkowie, prababcie, dziadkowie i babcie zresztą nie tylko moje babcie i nie tylko moi dziadkowie tak godali i godają.

I ja też jak pan apg2312 radze wam poszperać w internecie. Co by na przyszłość żeście mądrze prawiyli w podobnym temacie.

P.S. Na koniec polecam wam obejrzeć Sól ziemi czarnej, Perła w koronie i Paciorki jednego różańca.

Pozdrawiom Ślązoków i mimo wszysko Poloków tysz.............. :wódka:
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2200.00 MHz
Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430
GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5
GeForce with CUDA 9500 GT Gigabyte OC 1GB HDMI & DVI / PCI-E
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
Microsoft Windows XP Home Edition PL SP3

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Lip 2009, 18:29
Ostatnio był: 25 Paź 2010, 10:52
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -1

Postprzez von Carstein w 08 Maj 2010, 09:07

szm napisał(a):'Polskie Kosowo', nawet w cudzysłowiu, to to nigdy nie będzie. Po prostu 'Ślązaków' jest za mało. Tak na marginesie, wczoraj rozmawiałem na temat RAŚu z kolegą z Chorzowa, to chop się tylko zaśmiał i zdziwił, że ktoś spoza Śląska jeszcze o tym pamięta.
A wizja nie jest po koksie, tylko inspirują ją wiadome środowiska rewizjonistów z RFN :E.
.

Ślązoki się ciungle mnożą jak psięta. :P Ci panowie rewizjoniści to muszą na koksie jechać, tak jak cały Śląsk. Przeca jak sam Proteuss pisał mają go 8 mld. :E

A bardziej poważnie - filmy, które wymienił Proteuss to bardzo dobre kino. Ja na nich płakałem, polecam każdemu bardziej ambitnemu widzowi.
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Nacjonalista w 08 Maj 2010, 10:49

Cały ten "RAŚ" jest żałosny. Autonomia, prędzej czy później prowadzi do oderwania. Po drugie, nie widzę sensu aby Śląsk miał otrzymać autonomię, bo "Ślązaków" na Śląsku jest chyba mniej nawet niż potomków Zabużan...

Górny Śląsk Zawsze Polski ;).
Awatar użytkownika
Nacjonalista
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2010, 21:13
Ostatnio był: 09 Maj 2010, 09:00
Frakcja: Powinność
Kozaki: 0

Postprzez StalkerCiastek w 08 Maj 2010, 11:02

Ruch Autonomii Śląska? Nie jestem Niemcem, nie jestem Polakiem, jestem Ślązakiem? Ludzie, ale wy żałośni jesteście! Śląsk i autonomia... taa. To ja ogłaszam niepodległość mojej wsi i oderwanie się od polski! Będzie drugie Kosowo, hurra! Wy naprawdę wierzycie, że macie odrębną narodowość? Nigdy nie było takiego kraju jak "śląsk" i nigdy nie będzie. To cała narodowość jest z palca wyssana. Przepraszam za takie agresywne słowa. Ale to mi się wydaje śmieszne i głupie. Jesteście Polakami i już, rady nie ma. Ale nie ustawajcie w wysiłkach. Może kiedyś się uda.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Kozaki: 58

Postprzez ViS w 08 Maj 2010, 11:05

Proponuję zakończyć tę dyskusje, bo według mnie temat został już wyczerpany a dalsza dyskusja na ten temat nie doprowadzi do niczego dobrego.
P.S. tak swoją drogą Nacjonalista, masz ciekawy podpis, nie sposób się z nim nie zgodzić :wink:

Uwagi moderatora:

Racja, aż rzygać się chce i proszę Admina o nie otwieranie ponowne... - caleb59
Wolno mi być dumnym z tego co w narodzie jest wielkie
i choć na wschodzie pozostały tylko kamienne orły, chłodne płyty nagrobne polskich bohaterów, rodacy którym udało się przeżyć prześladowania i nie skapitulować,
wolno mi żywić nadzieję, że czasy Wielkiej Polski jeszcze powrócą...

LEOPOLIS
SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE
Awatar użytkownika
ViS
Tropiciel

Dołączenie: 15 Lut 2010, 20:19
Ostatnio był: 31 Maj 2017, 22:43
Miejscowość: Dzikie Pola
Kozaki: 22

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości